Besin destekleri kullanırken dikkat

Gün geçmiyor ki, zayıflamaya yardımcı yeni bir besin destek ürünü piyasaya çıkmasın.

Son dönemde bilinçsizce kullanılmaları ya da içeriklerindeki tehlikeli maddeler yüzünden ölümlere yol açmaları dolayısıyla onları büyüteç altına aldık ve uzmanına sorduk: Besin desteklerini nasıl kullanalım?

Besin destekleri, isminden de anlaşılacağı gibi destekleyici olarak görev yapıyor. Kapsül, likit veya toz halinde bulunuyor. Kullanılmalarının nedeni, vücudun günlük gereksiniminin karşılanmasına ve böylece daha sağlıklı bir beslenmeye yardımcı olmak olarak açıklanabilir. Beslenme bozuklukları, yaşam tarzı, gıda üretimindeki sanayileşmenin etkileri, hastalıklara engel olabilmek, kaliteli ve sağlıklı bir yaşam (anti-aging) isteği besin desteklerine gereksinimi giderek artırıyor.

Yan etkisi olabilir

Douglas Labs Medikal Direktörü Genel Cerrah Doç. Dr. Cengiz Kayahan’a göre, bu ürünler genel anlamda ilaç olmasalar da içeriklerindeki maddelerin özelliğine bağlı olarak ilaç gibi etki gösterebiliyorlar; "İstenmeyen etkilerin oluşmaması için kullanılacak besin desteğinin seçimi konusunda mutlaka bir uzmandan bilgi almalı. Her ne kadar doğal destekler yan etkisi olmayan veya en az olan ürünler olarak tanımlansalar da, kullanıcının mevcut hastalığına bağlı olarak yan etkilerin görülme olasılığı her zaman akılda tutulmalı" diyor.

Besin takviyesi kullanmada bir diğer önemli nokta da etkilerinin ilaçlardaki gibi derhal görülmeyip, zamanla ve düzenli bir kullanıma bağlı olarak ortaya çıkması. Kullanımdaki düzen ve gerekli süre, beklenen etkilerin görülmesindeki en önemli etken. Doç. Dr. Cengiz Kayahan, her şeye rağmen besin desteklerini asla bir ilaç olarak kullanmamak gerektiği üzerinde duruyor; "Bu ürünlerin kullanımında da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar söz konusu. Bu hem bireysel hem de ürüne bağlı özellikleri içeriyor. Herkesin kendine has bir özelliği olması nasıl kabul edilebilir bir nokta ise herkesin gereksinimleri de bu anlamda farklılık gösterir. Bu anlamda her kullanıcıyı, ürünler açısından standardize etmek yanlış. Öncelikle gereksinimlerin belirlenmesi gerekir. Bunun için de mutlaka uzman bir danışmana başvurmak gerekir".

Önemli noktalar

Besin destek ürünleri son zamanlarda sayıları her geçen gün artan firmalar tarafından üretiliyor. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken noktalar önem taşıyor;

n Üretici firmanın güvenilir olması ilk dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri. Firmanın; güvenilirliği gösteren belgelere (GMP, CMP vs...) sahip olup olmadığı araştırılmalı, ayrıca ürünlere ait güvenilirlik sertifikası veya onayına (FDA) dikkat edilmeli.

n Ürünlerde etiket bilgileri aranmalı. Etikette içeriklerin tam ve açık bir şekilde ifade edilmesi zorunluluğu vardır. Ayrıca üretim yeri ve firması da açık bir şekilde belirtilmelidir. İletişim adresleri ile kolayca kontakt kurulabilmeli. Böylece kişiler ürünler ve üretici firma hakkında yeterli bilgiye de daha kolayca ulaşabilir.

n Besin desteklerinin yanlış seçimi ve kullanımı hem gereksiz tüketimi hem de sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Bu nedenle gereksinimleri belirlemek, doğru ve kaliteli ürünleri kullanmak gerekir. Sonuç olarak, besin destekleri doğru şekilde kullanıldığında sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için hayatımızda önemli bir yer tutar.

Kremlerin içeriğindeki 6 önemli madde

Kremlerin etkilerinin nereden geldiğini bilmek istiyor musunuz? İçeriklerinde kullanılan maddelerden... İşte, hücreleri kuvvetlendiren ve cilde pürüzsüzlük kazandıran maddelerden en önemlileri:

Yeni nesil kremler zarar görmüş cildi sadece tedavi etmekle kalmıyor aynı zamanda cildin erken yaşlanmasını da engelliyor. Folik asit ve keratin kozmetikte yeni keşfedilen iki madde. Her ikisi de yaşlılık izleriyle doğrudan hücrelerde savaşıyor. DNA’yı koruyup güçlendirirken aynı zamanda hücrelerin de yenilenmesine yardımcı oluyorlar. Cilt gerginleşiyor ve derin çizgilerde belirgin bir yumuşama gerçekleşiyor.

1- Pro-xylane: Akçaağaçtan elde edilen bu şeker türevi cildin tüm katmanlarında etkili. Böylelikle cildin içteki yapısını yeniden yapılandırıyor ve güçlendiriyor.

2- Coenzym Q 10: Hücre aktivasyonunu harekete geçirmek için gerekli enerjiyi sağlıyor. Cildin yaşlanmasında birinci dereceden sorumlu olan zararlı serbest radikallere karşı koruyor.

3- C ve D vitamini: Serbest radikal avcılığı yapıyor. E vitamini nem dengesini sağlayıcı etksiyle aynı zamanda cildin elastikiyetini düzeltiyor.

4- Retinol: Ya da A vitamini kolajenlerin yeniden üretiminden ve derin kırışıklıkların oluşumunun engellenmesinden sorumlu yağ maddesi.

5- Folikasit: Hücrelerin hızlı bir şekilde yenilenmesini, DNA’ların daha iyi korunmasını ve zararlı UV ışınlarından aşırı derecede zarar görmüş cildin kendini süratle yenilemesini sağlıyor.

6- Keratin: Ciğerler ve böbreklerde iki aminoasitten oluşan ve aslında kas hücrelerinin oluşumunu sağlayan yapı elementidir. Cildin günlük yenilenme sürecini sağlayan enerji için hücrelere ihtiyacı olan maddeleri iletiyor ve aynı zamanda onları stabilize ediyor.

Kışın solgun yüzüne canlı renkler geliyor

Pop-Art makyaj

Sezonun canlı renklerdeki makyaj paleti soluk kış günlerine biraz yaz havası katacak gibi görünüyor.

1- YSL’den dudaklara

canlı renk sağlayan Lip Twins Gloss.

2- MAC’den gözlere güneş ışıltısı katan "Chrome Yellow" far.

3- YSL’den "Marine Reflections" eye-liner.

4- MAC’den 80’ler ruhunu yansıtan "Cobalt" göz farı.

5- Givench’den yüze tazelik kazandıran "Secret Blush" allık.

Bu kış tasarımcılar ve makyaj artistleri sarıdan pembeye hatta fuşyaya ve turkuaza kadar hem kıyafetlerde hem de yüzlerde renklerle oynadıkları oyunlarında sınır tanımıyor. Güçlü tonlar giysilerde genellikle "solo" olmayı seçerken, bize sadece gözleri ya da dudakları vurgulamak düşüyor.

Gerçekten de kışın solgun yüzünü canlandırıcı neon renklerin yanına sadece ten makyajı için seçtiğiniz tonları eklemek yeterli. Pudra formundaki farlar daha etkili renklere sahiptir.

Özellikle hafif nemlendirilmiş bir fırça yardımıyla sürüldüklerinde ışıltılı bir görünüme de bürünürler. Böylelikle eye-liner olarak bile kullanılmaları mümkün.

İşte, sezonun pop-art trendinin sadece birkaç dakika içinde yüzlere yansıması bu kadar kolay...

Canlı renklerdeki makyaj paleti soluk kış günlerine biraz yaz havası katacak gibi görünüyor. Tabii solgun yüzler de canlanıyor.

ÜRÜN MARKET

Aydınlık bir cilt için

İleri teknoloji ile geliştirilmiş ciltteki lekelerle savaşan ve yenilerinin oluşumunu önleyen, cildin doğal ışıltısını ve güzelliğini korumaya yardımcı, cildi nemlendiren ve sıkılaştırmaya yardımcı etkili formüller... Transvital Laboratuarları’nda geliştirilen White Light Concentrate Serisi, doğal ve saf içeriklerin birleşiminden oluşan, cildin doğal ışıltısını ve renk eşitsizliklerini dengeleyici, cilde sağlıklı bir görünüş sağlayan yoğun ve komple bir bakım sunuyor.

Bakışlarınıza bir ışık katın

Layla Cosmetics, tırnak bakım ürünleri dışında ürettiği makyaj ürünleri ile kadınların hayatını renklendiriyor. Glitter in Eyeliner (Parıltılı Eyeliner) bakışlara ışık katıyor. Kolay ve farklı kullanım şekilleri ile parıltısı gün boyu sürüyor. Altın, dore, pembe, mavi, kırmızı ve fuşya olmak üzere 6 farklı renk seçeneği bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları