Besin alerjisine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Besin alerjisine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2017 15:16

Besin alerjisinin toplumun yüzde 1-5’ini etkilediğini kaydeden uzmanlar, en fazla etkilenen grubun çocuklar olduğunun altını çizdi.

Haberin Devamı

Bebeklik döneminde gelişen besin alerjilerin önemli bir kısmının yaş büyüdükçe kaybolabildiğini kaydeden uzmanlar, besin alerjilerinin tüm dünya olduğu gibi Türkiye’de de son on yılda büyük bir artış gösterdiğine değindi. Görülme sıklığındaki artışın nedeni tam anlaşılmış değil. Her besinin alerjik reaksiyonlara neden olmasının mümkün olduğunu hatırlatan uzmanlar şu bilgileri verdi:

BELLİ BESİNLER SORUMLU

“Alerjik besin reaksiyonlarının çoğundan sadece belli besinler sorumludur. Bunlar süt, yumurta, buğday, soya, fıstık, fındık, ceviz, kaju, badem, ayçekirdeği gibi kuruyemişler, susam, mercimek, kivi, balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır. Bunlar tüm dünyada en sık alerjiye neden olan besinler ise de ülkelerin ve yörelerin beslenme alışkanlıklarına göre görülme sıklıklarında farklılıklar olur. Örneğin ABD ve İngiltere de en sık alerjiye neden olan kuruyemiş yer fıstığı iken ülkemizde fındık ve cevizdir.

KANITLANMIŞ TEDAVİSİ YOK

Haberin Devamı

Besin alerjilerinin kanıtlanmış bir tedavisi yoktur. Hastanın alerjik olduğu besinden kaçınması reaksiyonları önlemenin tek yoludur. Çok az miktarda alımlarda bile şiddetli reaksiyon olabileceğinden mutlak kaçınma uygulanması gerekir. Alerjik olunan besinin alımına izin veren herhangi bir ilaç mevcut değildir. Hasta, ailesi ve sosyal çevresi besin alerjisi hakkında bilgilendirilmeli gerekirse eğitilmelidir. Hazır gıdalar alerjik olunan besini içerebileceğinden, hazır gıdaların etiketleri her zaman büyük bir dikkatle okunmalıdır. Besin alerjisi olan bir çocuk da, hastanın tüm yakın çevresi de durumdan haberdar edilmeli ve aile gerektiğinde uygulamak üzere acil tedavi hakkında donatılmalı/bilgilendirilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!