İş kurmak isteyenlere destek kredisi nasıl veriliyor?

Güncelleme Tarihi:

İş kurmak isteyenlere destek kredisi nasıl veriliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2017 20:57

Türkiye’de kendi işini kurmak isteyen binlerce girişimci var. Fakat her yerden kredi desteği almak o kadar da kolay değil.  Peki iş kurmak isteyenlere destek kredisi nasıl veriliyor? Girişimciye büyük destek veren TKDK’dan kredi nasıl alınıyor? İşte ayrıntılar…

Haberin Devamı

 

 

Ülkemizde tarımsal yatırımlar en az sanayi yatırımları kadar yüksek oranda bir kar marjına sahip. Ülkemizin gelişmiş tarım arazilerine sahip olması ve tarımsal endüstrinin de son on yıl içerisinde ivme kazanması ile bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimciler için çeşitli kapsamlarda kredi destekleri sağlanıyor.

 

Kısa adı TKDK olan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu; belirli iş faaliyetleri için farklı miktarlarda destek kredisi uygulaması gerçekleştirerek tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Bu destekler sayesinde girişimciler hem kendi işlerini kurma imkânı elde ediyor hem de ülkemizin gelişimine ciddi oranda katkı sağlıyorlar.

 

Haberin Devamı

TKDK KREDİLERİNİN KAPSAMI NEDİR?

 

TKDK; söz konusu destek kredilerini üç ana grup altında tanımlıyor. Bu alanda iş kurmak isteyen girişimcilerin aşağıda belirtilen faaliyet gruplarından birinde yatırım projesi geliştirmeleri gerekiyor. Bu gruplar;

 

- TKDK 101 Grubu: Bu kapsamda verilecek olan destek kredileri, süt, et ve yumurta üretimi yapan işletmelerin varlığına yönelik olarak sağlanıyor. Girişimcinin yukarıda belirtilen ürünlerden en az birisi için faaliyette bulunması gerekiyor.

 

- TKDK 103 Grubu: Bu kapsamda sunulan destek kredisi çözümleri ise süt ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alanında faaliyet gösterecek olan işletmeler için sunuluyor. Ayrıca balıkçılık ve meyvecilik alanında girişimde bulunmak isteyen yatırımcılar için sağlanan krediler de bu kapsamda yer alıyor.

 

- TKDK 302 Grubu: TKDK destek kredileri; çiftçilik faaliyetlerine yönelik olarak gerçekleştirilen yatırımlar için de sağlanıyor. Arıcılık, su ürünleri yetiştiriciliği ve bitkisel üretime dayalı girişimler bu kapsamda yer alıyorlar.

 

Haberin Devamı

İş kurmak isteyenlere destek kredisi nasıl veriliyor

 

TKDK DESTEK KREDİSİ NASIL ALINIYOR?

 

Tarımsal ve kırsal alanda yatırım yapmak isteyen girişimcilerin yukarıda belirtilen faaliyet gruplarına uygun bir proje ile belirtilen başvuru tarihleri arasında TKDK il yöneticiliklerine başvurmaları gerekiyor. Destek kredisi başvurusu yapmak isteyen girişimcilerin dikkat etmeleri gereken üç ana unsur yer alıyor. Bunlar;

 

- Mutlaka TKDK 101, 103 veya 302 gruplarında yer alan faaliyet gruplarından birisinde yatırım projelerine sahip olmaları,

- Girişimcilerin başvuru tarihi itibariyle 65 yaşından büyük olmamaları,

- Girişimcilerin herhangi bir nedenden ötürü vergi ve sosyal güvenlik kurumu borçlarının bulunmaması olarak belirtiliyor.

 

Haberin Devamı

Yukarıda belirtilen üç şartı da sağlayan girişimcilerin kural olarak söz konusu yatırımlar için masrafları karşılayacak sermayeye sahip olmaları gerekiyor. Ancak TKDK bu noktada yeterli birikime sahip olmayan girişimciler için anlaşmalı bankalar vasıtası ile destek kredisi imkânları sunuyor. Proje başladıktan sonra bu konuda yatırım yapılan tutarın TKDK tarafından sunulan hibe desteği sayesinde geri alınması mümkün.

 

TKDK tarafından sağlanan hibe desteklerinin miktarları; yapılan yatırımın özellikleri ve işletmenin kapasitesi de dikkate alınarak 15.000 Türk Lirasından 12.000.000 Türk Lirasına kadar olan değer aralığında belirleniyor.

 

Tüm bu imkânlardan yararlanmak için www.tkdk.gov.tr adresindeki başvuru formunun doldurulması gerekiyor. Aynı zamanda formda belirtilen belgelerin de başvuru süresi içerisinde hazırlanması şart. Yapılacak girişime ilişkin iş planları ve teknik projelerin TKDK İl Yöneticiliğine teslim edilmesinin ardından kredi ve hibe süreçleri başlatılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!