Besi hayvanı ithalatında özel sektöre ithalat vizesi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Besi hayvanı ithalatında özel sektöre ithalat vizesi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2010 00:00

Tarım Bakanlığı, et fiyatlarının “istenen denge”ye oturmaması üzerine, kasaplık canlı hayvan ithalatında özel sektörün de önünü açmaya karar verdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, “Özel sektör canlı hayvanı ithal edip besleyecek, sonra satacak. Doğrudan satmak olmayacak” dedi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Et ve Balık Kurumu’nun 16 bin ton kasaplık vanlı hayvan ithalatı ihalesini gerçekleştirmesine karşın et fiyatlarının istenen dengeye oturmadığını belirterek, “Şimdi bu konuda özel sektörün de önünü açacağız. Besi çiftlikleri olan veya kuranlara, besicilik yapmak üzere canlı hayvan ithalatı için izin vereceğiz” dedi. Eker, “Ramazan ayı yaklaştı, ‘ucuz et’ sözü verebiliyor musunuz” yönündeki ısrarlı sorular üzerine, “Kesin söz vermek doğru olmaz” yanıtı verdi.

Hayvan varlığı yeterli

Türkiye’nin tümünün kesilmesi halinde 1 milyon et elde edilecek büyükbaş hayvan varlığına sahips olduğunu vurgulayan Mehdi Eker, şöyle konuştu: “Aslında sıkıntı canlı hayvan varlığının yetersizliğinden değil, daha çok spekülasyon söz konusu. Para kazanmayı bilen birçok işadamı ve şirket, hayvancılığa girdi. Bu girişler iyi de oldu. İthalatın başlamasıyla fiyatlar belli ölçüde düşmüştü. Ancak, son dönemlerde bazı işadamlarının Doğu’da fiyat yükselterek buzağı topladığını duyuyoruz. Bu spekülasyon, et fiyatlarının yeniden yukarı doğru kıpırdamasına neden oldu.”

İzliyoruz

Et fiyatlarını gün gün izlediklerini ifade eden Eker, şunları anlattı: “26 Nisan’da marketlerdeki ortalama daha kıymanın kilosu 23.77 liraya çıkmıştı. Et ve Balık Kurumu 16 bin ton canlı kasaplık hayvan ithalatı için ihale gerçekleştirdi. Bunların gelişi sürüyor. 14 Temmuz itibariyle dana kıymanın fiyatının 19.90 lira olduğunu gördük. Aslında fiyatlar daha çok düşmüştü. Yukarı doğru kıpırdanma var. Bu haliyle de yüzde 17’lik bir düşüş söz konusu ama yeterli değil.”

Sıra özel sektöre geldi

50 bin tonluk canlı hayvan ithalatı için yeni ihale açılacağını bildiren Mehdi Eker, bu konuda sıranın özel sektörü geldiğini belirterek, şunları dile getirdi: “Önümüzdeki günlerde bu konuda tebliğ çıkaracağız. Ticaret değil, besicilik yapmak üzere özel sektöre ithalat izni vereceğiz. Özel sektör şu anda sadece damızlık canlı hayvan getirebiliyor. Şimdi, ‘300 kiloluk canlı besi hayvcanını getir, 7 ay besle, sonra sat’ diyeceğiz. Yani, getirip, doğrudan satmak olmayacak.”

Getirsinler bakalım

Eker, “Bu izin canlı hayvan ithalatına özel sektörden yönelen eleştirileri kesmek için mi?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Et ve Balık Kurumu ihaleleri yapıyordu. Şimdi yanına özel sektörü de ekleyelim, biraz daha rekabet ortamı oluşsun istiyoruz. Elbette her türlü sağlık koşullarına dikkat edilecek. Denetimsiz hiçbir şekilde hayvan girişi söz konusu olmayacak.”

Sığırlarda çift küpe var, hepsini biliriz

TARIM Bakanı Mehdi Eker, “En çok büyükbaş hayvan varlığı olan 16 ilimizde sık sık sayım yapıyoruz. 11 milyon büyükbaş hayvanın hepsinde çift küpe var. Tüm bilgileri yer alıyor. Yaptığımız sayımlar, tahminlerimizi doğru çıkarıyor. Mayıs ayında bir sayım yapmıştık, son dönemlerde yeniden yaptırdık” dedi.

Et-Balık 50 bin tonluk yeni ihaleye çıktı

ET ve Balık Kurumu (EBK) 50 bin ton kasaplık hayvan alımı için bugün ihaleye çıkacak. ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç), Şili, Yeni Zelanda, Avustralya, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan’dan Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown swiss ırkı kasaplık hayvan ithalatı yapılacak. Hayvanların yaşları 12-24 ay arasında, cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı asgari 400 kilogram 750 kilogram olacak.

Angus’lar ‘Pangus’ doğurdu

AVUSTRALYA’dan kargo uçaklarıyla Konya’ya getirilen Angus cinsi damızlık ithal düveler yavrulamaya başladı. Konya Şeker tarafından geçen ay Konya’nın Çumra ilçesindeki besi çiftliğine getirilen, lezzeti ve dayanıklılığı ile ünlü, canlı ağırlığı 1.5 tona kadar çıkabilen 516 Angus gebe düveden 20 tanesi yavruladı. Pankobirlik Genel Başkanı, Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Avustralya’dan ithal edecekleri 1200 Angus cinsi damızlık düvelerden 516 tanesinin Konya’nın Çumra ilçesindeki Konya Şeker’e ait besi çiftliğine getirildiğini ve yavrulamaya başladığını belirtti. Angusların ağustos ayında yavrulamasını beklediklerini ancak bugüne kadar 20’sinin yavruladığını ifade eden Konuk, 15 dişi buzağı ve 5 erkek buzağı dünyaya geldiğini kaydetti. Doğal şartlarda yetişen Anguslar için özel bakım gerektirmediğine değinen Konuk, Angus’un dünyaya getirdiği yavrularına Pankobirlik’in ‘P’sinden esinlenerek ‘Pangus’ ismini verdiklerini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!