Beşdivanlı Rıza Bey Konağı yenilenecek

Güncelleme Tarihi:

Beşdivanlı Rıza Bey Konağı yenilenecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2017 11:05

Beşdivanlı Rıza Bey Konağı yenilenecek

Haberin Devamı

DERİNCE(Kocaeli), (DHA) - KOCAELİ Büyükşehir Belediyesi, Derince Tahtalı Mahallesi'nde bulunan Beşdivanlı Rıza Bey Konağı'nı aslına uygun olarak yeniden inşa edecek. Milli mücadele yıllarında Taşköprü yöresi ve çevresindeki Milli Müfreze'nin kurucu olan Beşdivanlı Rıza Bey Konağı karargah olarak kullanıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bir tarihi yapıyı günümüze kazandırmak için kolları sıvadı. Milli mücadele döneminde karargah olarak kullanılan Beşdivanlı Rıza Bey Konağı'nı yeniden gün yüzüne çıkarmak için ihaleye çıkılacak. Konak, 1999'da yaşanan Marmara Depremi'ne kadar konut olarak kullanılmış, depremden sonra boşaltılmış ve günümüze kadar kullanılmamıştı. Konak, zemin ve üst kat olmak üzere iki katlı olarak yapılmış.

Rıza Bey, Taşköprü yöresinde kurulan 'Taşköprülü Rıza Bey', 'Beşdivanlı Rıza Bey', 'Kocabaşoğlu Rıza Bey', isimleriyle tanınan Milli Müfreze'nin kurucusudur. Beşdivan ismi de yörede mahalleler kurulmadan önce Başdivan denilen yerden gelmiştir. 'Başdivan' ismi zamanla 'Beşdivan' diye söylenegelmiştir. Milli mücadele yıllarında müfreze kurmuş olan milis komutanı Beşdivanlı Kocabaşoğlu Rıza Bey, İzmit'in kurtuluşuna katkı sağlamıştır. Beş kardeşten biri olan Rıza Bey, Taşköprü nahiyesi eşrafından Kocabaşlar sülalesine mensup Yusuf Ağa'nın oğludur. Kurtuluş Savaşı yıllarında Rıza Bey'in babası Yusuf Ağa tarafından yaptırılan konak karargah olarak kullanılmıştır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!