Berrak bebek hayata döndü

Güncelleme Tarihi:

Berrak bebek hayata döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2009 10:35

Akciğer damar basıncı yüksekliği sorunu ile 7,5 aylıkken dünyaya gelen, bir haftalıkken 2. evre beyin kanaması geçiren ve tansiyonu yükselen Berrak Doğan, dünyada sadece birkaç yıldır uygulanan ve çok pahalı bir tedavi yöntemi olan “nitrik oksit tedavisi” ile kurtarıldı.

7,5 aylık olarak Medical Park Göztepe Hastanesinde dünyaya gelen Berrak bebeğin akciğer damar basıncı yüksekliği sorunu yaşadığı anlaşıldı. Bir haftalıkken 2. evre beyin kanaması geçiren bebekte daha sonra tansiyon yükselmesi ortaya çıktı.

Prematüre bebek, hastanede önce suni solunum cihazıyla tedavi edilmeye çalışıldı. Daha sonra “Sığır sürfaktanı” tedavisi ve viagra tedavisi uygulandı. Ancak durumu ciddi olan Berrak bebek, hiçbir tedaviye olumlu sonuç veremedi.
Durumu giderek kötüleşen bebek için hastane yetkililerince operasyon kararı alındı. Bu konuda gerçekleştirilen kriz toplantısında, online video-konferans bağlantılarıyla yabancı merkezlerden görüş alındı ve sonuçta dünyada sadece birkaç yıldır uygulanan, çok pahalı bir tedavi yöntemi olan ve Sosyal Güvenlik Kurumunun masraflarını karşılamadığı nitrik oksit tedavisine başlanmasına karar verildi.

Nitrik oksit tüpleri, sabaha kadar temin edilerek hastaneye getirildi ve bebeğe bağlandı. Tedavi hızlı bir şekilde etkisini göstermeye başladı ve ertesi gün bebeğin akciğer kan basıncı düştü, beyin kanaması durdu ve tansiyonu normale döndü.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Coşkun, Berrak bebeğin durumu gibi vakaların yaşama şansının az olduğunu bildirdi.
Uygulanan nitrik oksit oranının her geçen gün azaltıldığını belirten Coşkun, “Bebeğin durumunun çok dikkatli takip edilmesi gerekiyor” dedi.

“HER ŞEY YOLUNDA VE ÇOK MUTLUYUZ”

Berrak Doğan'ın babası nükleer tıp teknikeri Ceyhan Doğan da satın alma uzmanı olan eşi Seher Doğan'ın 6. aya kadar gebeliğinde hiçbir sorun yaşamadığını dile getirerek, gebeliğin 7. ayında kontrole gittiklerinde doktorun kendilerine gebelik kesesinde su kalmadığını söylediğini anlattı.

Bu arada eşinin viral enfeksiyon da başlaması üzerine hemen hastaneye yatırıldığını belirten Doğan, “Hastaneye yatırıldığımızın ertesi günü eşimi acil sezaryene aldılar ve bebeğimiz 30 haftalık olarak dünyaya geldi. Doğduğunda kan gazında biraz yükseklik vardı. Sonra giderek bu yükselmeye ve durumu kritikleşmeye başladı. Doktorlar bütün tedavileri uyguladılar. Hastane onay vermese maddi olarak ciddi bir sıkıntıya düşerdik. Çünkü SGK hiçbir şekilde masrafları karşılamıyor. Şimdi her şey yolunda ve çok mutluyuz” dedi.

Ceyhan Doğan, eşi Seher Doğan ile birlikte bebekleri Berrak Doğan'ı kucaklarına alarak hastaneden çıkacakları günü beklediklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!