Bernanke'nin kitabı raflara çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Bernankenin kitabı raflara çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2016 15:30

Yüzyılın en önemli ekonomik olaylarından biri olan “2008 Mortgage Krizi” sırasında ABD Merkez Bankası Başkanı olan Ben Bernanke’nin, hayatını ve kriz yıllarını anlattığı “The Courage to Act” kitabı, Türkçe olarak rafa çıkıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de “Karar Alma Cesareti” adıyla ekonomi yayıncılığının prestijli yayın evi Scala Yayıncılık’tan çıkacak olan kitap hafta sonu okuyucuyla buluşacak.

Destek Yatırım Menkul Değerler sponsorluğunda çıkarın kitap Ben Bernanke’nin çocukluğundan başlayarak, eğitim ve aile hayatını, evliliğini, FED’in başına nasıl geçtiğini, konut krizinin nasıl patladığını ve krizle nasıl mücadele ettiğini ayrıntılarıyla anlattığı kitapta, dönemin finans sistemine ve Amerikan halkının krizle hayatının nasıl değiştiğine dair önemli detaylara yer veriliyor. Kitapta, Bernanke’nin hayatından kesitleri yansıtan fotoğraflar da yer alıyor.

Hem finans hem de biyografi okuyucusunun ilgisini çekmesi beklenen kitaptan bazı alıntılar şöyle:  

*Her krizde eyleme geçenler olur ve bunu yapmaktan korkanlar. 

Haberin Devamı

*Dow Jones Sanayi Endeksi pazartesi günü tam 504 puan birden düşmüştü. Bu da 11 Eylül terör saldırıları ertesinde borsanın tekrar açıldığı 17 Eylül 2001‟den bu yana yaşanan en büyük günlük düşüştü ve satış dalgası tüm dünya pazarlarına yayılmıştı. 

*Toplam 700 milyar dolarlık bu program nasıl sonuç verecekti? Sıradan Amerikalılara herhangi bir faydası olacak mıydı?

*Wall Street’in şişko kedilerini kefaletle serbest bırakmak çok büyük bir adaletsizlik, Main  Street’ten Wall Street’e bir armağan olurdu.

*Eyleme geçtiğimizde kimse bize teşekkür etmeyecekti. Fakat biz harekete geçmezsek, kim geçecekti?

*Şatafatlı bir hükümet binasında çalışıp binlerce soğuk istatistiği tetkik ediyor ve büyük planlar yapıyorsanız, nereden geldiğinizi kolay unutabilirsiniz.

*“Büyükanne, anneme puf böreği yapmayı öğretir misin?” Dört buçuk yaşındaydım ve bu medyada çıkan ilk basılı demecimdi. Fakat bir gazeteciye yaptığım ve sonradan pişman olduğum ambargosuz son açıklamam olmayacaktı.

*Yazları yarı zamanlı olarak eczanede çalışırdım, babam saatine 25 cent öderdi. Yerleri süpürmek, rafları doldurmak ve gelen dergi paketleri açmakla başlamıştım işe. Sonunda bir gün, yazar kasa bana emanet edilmişti.

*Küçük bir çocukken babam hikâye yazmam için her satıra bir peni (yaklaşık üç kuruş öderdi). Galiba ekonomik teşvikleri daha o zamanlar anlamıştım ve kocaman harflerle hikâyeler yazardım. 

Haberin Devamı

*“Zaman zaman sanki sakızla ve bantla yapıştırıyormuş duygusu içinde olmamıza rağmen, bizim politikalarımız (ve Hazine ile FDIC’nin politikaları) finansal paniklerle mücadelede geçmişte kullanılmış olan reçetelerden büyük ölçüde yararlandı ve sonuçta da krizi çözdü. Eğer çözemeseydik, tarihsel deneyimlerin işaret ettiği gibi, ülke bizim karşı koymak için mücadele verdiğimiz ve sabırla direndiğimiz bu çok ciddi durgunluktan çok daha kötü bir çöküş deneyimleyecekti.”

Bernanke’nin, dönemin ABD Başkanı George Bush ve ondan görevi devralan mevcut Başkan Barack Obama, kongre üyeleri, Wall Street yöneticileri ve Amerikalı kararalıcılar hakkındaki görüşlerini açık bir dille anlattığı kitapta, FED’in Lehman Brothers’ı neden kurtarmaması gerektiği, AIG, Fannie Mae ve Freddie Mac gibi batmakta olan kuruluşlarla ilgili kararların nasıl alındığına ilişkin de önemli notlar yer alıyor.

Haberin Devamı

Kitabın lansmanı 11 Haziran Cumartesi günü Wyndham Grand Levent’te düzenlenecek “İstanbul Finans ve Yatırım Zirvesi”nde gerçekleştirilecek. Zirveye Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri Prof. Dr. Kerem Alkin, Prof. Dr. Emre Alkin, Ahmet Mergen ve Ali Ağaoğlu gibi isimler katılacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!