Bernanke de ”Faiz” Dedi

Dün Dolar açıklanan ABD’nin perakende verileri sonrasında belirgin bir şekilde değer kazandı.

 Bunun hemen ardından da Bernanke'nin yaptığı konuşmada FED’in ekonomik durumlar karşında dinamik davranması gereğini dile getirmiş olması, FED’in sadece faiz indirmeyeceğini aynı zamanda yükseltebileceğini de ortaya koyuyor olması, her an Dolar’ın güçlenmesine nede olabilir.
 
Zira altın fiyatlarına bakıldığında Dolar faizlerinin güçlenebilecek olması nedeniyle yükselen petrol fiyatına rağmen hareket edememesi ve zaman zaman petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü sert dalgalanmalar, yavaşlayan ekonomi ortamında bir de faiz artırımının konuşulması Dolar’ın değerlenmesine neden olabilir.
 
Bu noktada şunu belirtmek isterim ki, eğer Bernanke faizlerin yükselebileceğine dair bir görüş bildirmek istediyse, bu durumda paritenin 1.5380’in altını kırması, daha da artan satışların gelmesine neden olabilir ve bu da paritenin 1.52’nin altına kayarak yeni hedefini 1.47 yapar. Hep beraber gelişmeleri izleyeceğiz ancak benim beklentim Euro’nun yeninde toparlanma eğiliminde olduktan sonra gerileyeceği yönünde . Kısacası daha sert düşüşler için paritenin henüz hazır olduğunu düşünmüyorum.
 
Altın Faize Direniyor
 
Hafta başından beri süre gelen konjonktür aynı şekilde devam ediyor. Faizlerin dünyada artabilecek olması altının enflasyona karşı korunma aracı olarak değer kazanmasını engelliyor. Diğer taraftan petrol fiyatları yeni rekorlar kırıyor olmasına rağmen altının sesiz kalmış olması bu durumu adeta teyit ediyor. Altının önümüzdeki günlerde önemli destekleri test edeceğini bekliyorum. Özellikle 850 Dolar kırılacak olursa bununla birlikte daha da aşağılara gitme ihtimali oldukça yüksek ama yüksek petrol fiyatları varken ekonominin kırılgan olduğu unutulmazsa açıklanacak faiz artırımına engel herhangi bir veri altının yeninden güçlenmesine enden olabilir.
 
Petrol Öngörülemez Hareketler Yapıyor
 
Nijerya’da bazı Hollanda meşeli şirketleri devletin satın alma yolunda hareket etmesi petrol arzının azalabileceği beklentisini yaratınca, dü düşme eğiliminde olan petrol fiyatları bir saat içinde 6 Dolar’lık düşüşünden sonra 5 Dolar yükseldi. Artık petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar öyle bir hal aldı ki, petrol sent’lerle hareket etmiyor, Dolar Dolar dalgalanıyor.
 
Petrol stoklarının zayıf ancak petrol ürün stoklarının güçlü açıklandğı bir hafta sonuna girerken yeni rekorların denenmesi muhtemel ama artık günlük bazdaki hareketleri tahmin etmek çok zorlaştı. Ancak yine de hafta sonuna girerken petrolü kolay kolay satmayacaklarını tahmin ediyorum.
Yazarın Tüm Yazıları