Berlusconi, basın özgürlüğü ve Rus mafyası

BERLUSCONİ düğmeye bastı. Ülkede bağımsız gazetecilikte ısrar eden az sayıda gazete arasında en prestijlilerinden olan La Repubblica’yı batırmak için harekete geçti.

Haberin Devamı

Başbakanın avukatları, üç gün önce La Repubblica’ya 1 milyon euroluk tazminat davası açtılar.

Gazete, Berlusconi’nin ayyuka çıkan aşk skandallarıyla ilgili olarak hazırladığı on soruya yanıt istediği için böyle bir ceza ile karşı karşıya. Berlusconi’nin avukatları, haremindeki fotoğrafları yayınlayan Avrupa gazetelerine de davalar açmaya başladı. Avrupa gazeteleriiki günden beri La Repubblica’yı desteklemek içinmesajlar yayınlıyorlar. Fransız Liberation Gazetesi, La Repubblica’nın hazırladığı 10 soruyu yayınlama kararı aldı.

Gazete’nin Genel Yayın Yönetmeni Laurent Joffrin, “Bu büyük tazminat talebi, eleştiri ve ifade özgürlüğüne karşı kabul edilemez bir saldırıdır. Bunun Berlusconi’den gelmesi beni şaşırtmadı, ama bu Avrupa açısından rahatsız edici bir durumdur?Bir başbakan sorulara yanıt vermek zorundadır. Berlusconi’nin yöntemleri bana Putin’i anımsatıyor. Putin fazladan gazetecileri öldürüyor da” diyor.

Haberin Devamı

Le Monde’un Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yves Threard’a göre ise,“Bir başbakanın herhangi bir gazeteye karşı olması kötü bir haberdir. Adı da skandaldır.”

İngiliz The Guardian’ın Genel Yayın Yönetmen Alan Rusbridger de yaptığı açıklamada,“Bağımsız yayın organlarının görevi siyasetçilere rahatsız edici sorular sormaktır. Repubblica Gazetesi’ne yapılan, İtalyan Başbakanı’na doğrudan ya da dolaylı yoldan bağlı olmayan medya kuruluşlarını susturma ya da korkutma girişimidir” diyor ve “Bütün dünya madyasının bu haberi büyük bir dikkatle takip etmesi” çağrısında bulunuyor.

Alman Die Zeit’ın Genel yayın Yönetmeni Giovanni di Lorenzo, bu olayın “demokrasinin tehlikede olduğunu gösteren bir işaret” olduğunu söylüyor. Die Welt köşe yazarı Clemens Vergin’ göre Berlusconi büyük bir hata yaptı.“Bu, özgür basının rolünü anlamadığını gösteriyor.”

Le Point, Courrier İnternational gibi etkili dergilerin yayın yönetmenlerinin yanı sıra,basın özgürlüğünün yanında yer alan ve dün sabah itibariyle 50 bin’e ulaşan imza kampanyası da devam ediyor.

Haberin Devamı

* * *

BERLUSCONİ’nin dava açmaya hazırlandığı Fransız Le Nouvelle Observateur,Ağustos başında., tam da Berlusconi’nin, Putin ile birlikte stratejik enerji projelerini imzalamak üzere Türkiye’ye geldiği gün, ilginç bir haber yayınlamıştı.

Berlusconi o ziyaretteGüney Akım anlaşmasının imzalanmasında rol oynadığını açıklamıştı, ayrıca Samsun-Ceyhan boru hattına Rus doğal gazının gelmesi kararlaştırılmıştı. Yine Berlusconi’nin İtalyan gazetelerinde yer alan iddiasına göre ziyaret sırasında İtalya’nın, Türkiye’de nükleer santraller yapması da konuşulmuştu.  

Ve aynı gün,Berlusconi’nin Avrupa parlamenterliği sözü verip cayması üzerine, onunla para karşılığı birlikte olduğunu açıklayan ve Başbakan’ın kendisine orgazm yöntemleriyle ilgili tavsiyelerde bulunduğu telefon kaydını medyaya veren Patrizia D’Addario da Haber Türk televizyonunda bir programa katılmak üzere Türkiye’ye gelmişti.

Haberin Devamı

* * *

 LE Nouvelle Observateur,İtalyan Başbakanı’nın seks alemlerine Rusya ve Ukrayna’dan kadınlar getirildiği bu konuda kendisine Gianpaolo Tarantini adlı bir sağlık malzemeleri ve protez tüccarının yardımcı olduğunu yazdı. İşin içinde kokain de vardı. Uyuşturucu ve kadın trafiğini dikkatle izleyen Bari mahkemesi savcıları, Tarantini’nin devletin tepesinde çok geniş bir yolsuzluk ve rüşvet ağı kurduğunu düşünüyorlardı. .

Habere göre, Rus mafiası İtalya’da devletin zirvesinde etkili hale gelmişti. Ama Berlusconi medyasında bu konuda haber yoktu. Haberi yayınlayan Le Repubblica ise 1 milyon euroluk tazminat cezası ile karşı karşıya.   

İşte basın özgürlüğü bunun için önemli. Karanlık hesapları için halkı kör ve sağır etmeye çalışan çıkar çetelerine karşı demokrasiyi, şeffaflığı korumanın başka güvencesi yok.      

 

Yazarın Tüm Yazıları