Berlin'deki 'TIR' dehşetini terör örgütü DEAŞ üstlendi

Güncelleme Tarihi:

Berlindeki TIR dehşetini terör örgütü DEAŞ üstlendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 22:36

Almanya, önceki akşam başkent Berlin’deki Noel pazarına düzenlenen 12 kişinin öldüğü terör saldırısının şokunu yaşıyor. Gözaltına alınan Pakistanlı mülteci delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Polis de asıl saldırganın kaçmış olabileceği şüphesini taşıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA, başkent Berlin’de tarihi Yıkık Kilise yakınındaki Noel pazarında önceki akşam yaşanan terör saldırısının yasını tutuyor. Türkiye saatiyle 22.14’te yaşanan olay sırasında, Polonya plakalı, 25 ton ağırlığında çelik taşıyan bir TIR, Noel pazarında sıcak şarap ve sosis dağıtımı sırasında kalabalığın arasına daldı. Işıkları kapatılan, yaklaşık 70 km hızda olan TIR’ın 50-80 metre ilerlemesiyle Noel alışverişi yapan 12 kişi ezilerek can verdi. Saldırıda 18’i ağır, 48 kişi de yaralandı. Berlin polisi saldırganın TIR’ı kasıtlı olarak Noel pazarında insanların üzerine hızla sürdüğünü açıkladı. Saldırı sırasında pazarın girişinde olan Berlin’de yaşayan Bosnalı Lana Sefovac, “Yiyecek almak için sıradaydık. Saldırgan TIR’ı doğrudan üzerimize sürdü. Annemi göremeyince çığlık attım. Aracın hızıyla yaralandığını düşündüm, annemi ezdiğinden emindim. Neyse ki annem de babam da ezilmemişti” dedi.

Haberin Devamı

‘YENİ EYLEMLER YAPABİLİR’

Önceki gece saldırının yapıldığı pazar yerinden iki kilometre uzakta bir parkta, Naved B. adlı 23 yaşındaki bir Pakistanlı mülteci, TIR’ı kullanan kişi şüphesiyle yakalandı. Pakistanlı mültecinin 31 Aralık 2015’te Almanya’ya geldiği, sığınma başvurusunun henüz tamamlanmadığı ve Berlin’de bazı suç olaylarına karıştığı bildirildi. Ancak daha sonra bu kişi ‘delil yetersizliği’ gerekçesiyle serbest bırakıldı. Die Welt gazetesine konuşan polis kaynakları ise “Elimizde yanlış adam var. Gerçek sanık hâlâ silahlı ve kaçak, yeni eylemler yapabilir” dedi. TIR’da muavin mahallinde ölü bulunan kişinin ise Polonyalı bir çocuk babası Lukasz Urban olduğu öğrenildi. Polise göre bıçaklanarak ve vurularak öldürülen kişi kurban. Soruşturma devam ederken ilk kez büyük bir saldırıya hedef olan Berlin alarmda. Güvenlik kabinesini olağanüstü toplayan Başbakan Merkel ise saldırının arkasındakilerin mümkün olan en sert şekilde cezalandırılacağını söyleyerek “Terör saldırısından hareket ediyoruz. Tüm ülke yas içinde. Eğer bu saldırıyı Almanya’dan koruma istemiş ve Almanya’ya sığınmış birinin yaptığı doğru çıkarsa, o zaman bu bizim için korkunç ve katlanması çok zor bir durum olur” dedi.

DEAŞ ÜSTLENDİ

Haberin Devamı

DEAŞ, kendisine ait Amak ajansı aracılığıyla saldırıyı üstlendi. Ajansta yer alan haberde, “Berlin’deki operasyonu yürüten İslami Devleti’nin bir savaşçısı ve bu operasyonu, koalisyon ülkelerinin vatandaşlarının hedef alınmasına yönelik çağrıya cevaben yürüttü. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziare ise “Sözde İslami Devlet, özde terör çetesinin üstlenmesini az önce duyduk. Savcıların takip ettiği bir dizi ipucu var” dedi. 

Haberin Devamı

GÜNÜN VİDEOLARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

‘BUNLAR MERKEL’İN ÖLÜLERİ’

Saldırıyı gerçekleştiren zanlının mülteci olarak Almanya’ya geldiği ve sığınma başvurusunda bulunduğu haberleri Almanya’da Başbakan Merkel’in mültecilere kapıları açan politikası üzerine sert tartışmaları alevlendirdi. Terör saldırısının bir göçmen tarafından gerçekleştirildiği kesinleşirse, mülteci politikasını savunan ve dördüncü kez başbakanlık için yarışacak olan Alman Başbakanı Merkel için büyük bir kriz yaratacağı belirtiliyor.

Yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Başkanı Frauke Petry, Facebook hesabından “Almanya’da yine bir terör saldırısı mı? Merkel ve ekibi çok sayıda suçlu ve teröristin severek kullandığı sınırsız özgürlükten yana” açıklaması yaptı. AfD’nin Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Teşkilatı Başkanı Marcus Pretzell resmi Twitter hesabından, “Alman hukuk devleti ne zaman geri gelecek? Bu iki yüzlülük ne zaman bitecek. Bunlar Merkel’in ölüleri” suçlamasında bulundu.

Haberin Devamı

Berlindeki TIR dehşetini terör örgütü DEAŞ üstlendi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!