Berlin'de sığınmacı zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Berlinde sığınmacı zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 09:37

Avrupa'ya devam eden sığınmacı akını, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'ı harekete geçirdi. Berlin'de bugün düzenlenecek zirvede ortak çözüm yolları aranacak.

Haberin Devamı

Berlinde sığınmacı zirvesi

Berlin'deki zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katılıyor. Üç lider, en son bundan 6 ay önce Minsk'te bir araya gelmişti. Liderler toplantı sonrası ortak basın toplantısı düzenleyecek. Toplantıda daha önce yalnızca Ukrayna krizinin ele alınması kararlaştırılmıştı. Ancak sığınmacı krizinin vardığı boyutlar, konunun Berlin zirvesinde öncelikle ele alınmasına neden oldu.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, dünya çapındaki sığınmacı akınının üstesinden gelebilmek için tüm AB ülkelerinin çaba harcaması gerektiğini söyledi.

MERKEL-HOLLANDE ZİRVESİNİN GÜNDEMİ

Merkel – Hollande zirvesinde sığınmacı akınına maruz kalan İtalya ve Yunanistan'da ilk kayıt merkezlerinin kuruluşlarının hızlandırılması ele alınacak. Sığınmacıların vardıkları ilk AB ülkesinde kayıt altına alınacak. Sığınmacılar, gerekçelerine göre haklı ya da kaçak sınıfında değerlendirilecek.

Haberin Devamı

AB üyelerinin her biri şimdiye kadar güvenli ülkeyi kendisi tanımlıyordu. Zirvede, güvenli ülkelerin ortak bir düzenlemeyle tanımlanması bekleniyor.

GÖRÜLMEMİŞ SIĞINMACI AKINI

Avrupa Birliği halen daha önce hiç görülmemiş seviyede bir sığınmacı akını yaşıyor. Bu yılın başından beri Afrika, Ortadoğu ve Güney Asya ülkelerinden 100 bin sığınmacı daha iyi bir yaşam umuduyla İtalya sahillerine ulaştı. Alman hükümeti bu yıl içinde yaklaşık 800 bin sığınmacının daha ülkeye gelmesini beklediklerini açıkladı.

İngiltere ve Doğu Avrupa sığınmacı istemiyor

AB Komisyonu'nun sığınmacıları üye ülkelere dağıtma planı İngiltere ve Doğu Avrupa ülkelerinin direnişiyle iptal edilmiş, gönüllülük esasına dayanan bir uygulamada karar kılınmıştı.

Gönüllülük temelinde alınacak sığınmacılar da bazı AB üyeleri açısından sorun oldu. 200 Suriyeli sığınmacıyı alabileceğini açıklayan 5,5 milyon nüfuslu Slovakya, sığınmacıların Hıristiyan olmasını şart koşmuştu.

Berlinde sığınmacı zirvesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!