Berlin’de Türk müziği için 3 önemli gün

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de Türk müziği için 3 önemli gün
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2008 00:00

Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen Popkomm, uluslararası arenada önemli bir müzik pazarı. Bu sene 8-10 Ekim arasında düzenleniyor. Fransa, İspanya, Brezilya ve Almanya’dan sonra bu yıl Türkiye Popkomm’un konuk ülkesi olarak seçildi.

Bütün etkinliklerin odak noktası olacak. Kültür Bakanlığı, MESAM, MÜYAP, MÜYOBİR, MSG, Atlantis Yapım ve Popkomm yetkilileri Türkiye’nin müziğini bütün yönleriyle geniş bir dinleyici kitlesine sunmak için hazırlanıyor.

Bu sene Popkomm Berlin’de beşinci kez düzenleniyor. Fuar fikri ilk olarak 1980’lerin sonunda Köln’de ortaya çıktı. Amacı ülkelerin müzik ve kültürlerini kitlelere sunmaktı. 2004’te Popkomm Berlin’e taşındı. Fuara, kongre ve festival ayakları eklendi. Bu sene Popkomm, üç fuar alanı ve bir kongre merkezi olmak üzere 12 bin metrekarelik bir alan üzerine kuruluyor. 57 ülkenin katıldığı etkinlikleri, 15 bin kişinin gezmesi bekleniyor.

Popkomm Genel Müdürü Dr. Ralf Kleinhenz her sene konuk ülkeleri çeşitli nedenlere göre seçtiklerini söylüyor: "Örneğin, Brezilya’da 2006’da Dünya Kupası vardı o sene konuk ülke Brezilya oldu. Bu sene öğrendik ki Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’nın onur ülkesi. Zaman açısından birbirine çok yakın iki fuar. Edebiyat ve müzik iyi uyum sağlar dedik ve Türkiye’yi seçtik."

Konuk ülke olmanın yararlarını da Kleinhenz şöyle anlatıyor: "Konuk ülke bütün etkinliklerin odak noktasında yer alıyor. Basın toplantılarının hepsinde Türkiye tanıtılacak. Almanya’nın önemli kültür kanallarından Deutsche Welle Türkiye’yle ilgili özel bir yayın yapacak."

ETKİNLİK PROGRAMI

8 Ekim Türkçe Pop & Rock Moğollar, Athena, MFÖ

9 Ekim Türkçe Folk & Pop Halil Karaduman ve ekibi, Arif Sağ, Deniz Seki

10 Ekim Geleneksel Türk Müziği & Pop Sabahat Akkiraz, Yaşar, Taksim Trio (Hüsnü Şenlendirici)

GECE KULÜPLERİNDE ÇALACAKLAR

Bu sene fuar alanında 800 firma olacak. İlk kez ABD de ülke standıyla fuarda boy gösterecek.

Konferanslar üç temayı kapsıyor: İş, yaratıcılık ve yeni trendler keşfetmek. Popkomm Genel Müdürü Dr. Ralf Kleinhenz "Bu sene temel konulardan biri şarkı indirmek" diye anlatıyor. "Amacımız yasal olmayan parça indirimine karşı çözüm oluşturacak bir sahne yaratmak." Ayrıca "Türkiye’de Müzik Pazarına Bakış" konulu bir konferans var, Elec-Trip Records’un Genel Müdürü Oğuz Kaplangı da buna katılacak.

Üç günde 400 sanatçı performans sergileyecek. Sanatçılar şehirdeki gece kulüplerinde sahneye çıkıyor. Mekanların kişi kapasitesi 100 ila 3 bin arasında değişiyor. Türkiye bu performansların ağırlık noktası.

CİRO OLARAK 26’NCI SIRADAYIZ

MÜYAP Başkanı Bülent Forta Popkomm Türkiye müzik endüstri açısından önemli bir fuar. Ne kadar büyük bir müzikal zenginliğe sahip olursanız olun arkasında ciddi bir müzik endüstrisi yoksa dünyaya açılmanız mümkün olmaz. Bugün Türkiye müzik endüstrisi tiraj olarak dünyanın 24’üncü, ciro olarak 26’ncı sırasında. Bunları daha yukarı taşımak için Kültür Bakanlığı’yla elele verdik. Popkomm bu yolda atılmış bir adım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!