Berhudar olun!

İşte yine karşımda! 10 yıl önce de röportaj yapmıştım, şu anda karşımda duran adamın aynısıydı! O hiç değişmiyor, nasıl oluyor bilmiyorum ama oluyor, yaş almıyor, yaşlanmıyor, gözlerinin içi hep gülüyor.

Haberin Devamı

Ve mis gibi kokuyor. Bebek pudrası gibi. Bir ara kulağına eğilip soruyorum; “Jean Paul Gaultier” diyor.
Bu son albüm 2012’yi ‘Orhan Baba Yılı’ yaptı. 32 sanatçının yaptığı ‘tribute albüm’ 800 bini geçti, bir milyona yürüyor. 32 ünlü sanatçı, her bir sanatçı egosu, 32 Orhan Gencebay şarkısını yorumladı. Evet anladınız siz beni, herkes onu seviyor. Ben de. Bu röportajı Elele için yaptım,
gerisi Elele’de...

/images/100/0x0/55ea2dbcf018fbb8f86fe287
Tarih merakınız nereden geliyor?
- Sadece tarihe değil, astrofiziğe ve arkeolojiye de meraklıyım. Arkeoloji bölümü hocaları, kazılarda ilginç bir şey bulduklarında, sağ olsunlar arıyorlar. Atlayıp gidiyorum. (Cep telefonundan bir fotoğraf gösteriyor…)

Haberin Devamı

Nedir bu?
- 8500 yaşında bir kadının iskeleti! Ne kadar heyecan verici değil mi? Marmaray kazılarında tesadüfen rastladılar.

Başka etkilendiğiniz bilim…
- Deprem bilimi.

Deprem korkusundan mı?
- Yok canım, o da meraktan. Bir de Türk müziği nerelerden etkilendi, nereleri etkiledi bu konu da bana heyecan veriyor. Müzeler, arkeolojik kazılar, bildiğin gibi değil, kendimi kaybediyorum.

Sevim Hanım n’apıyor?/images/100/0x0/55ea2dbcf018fbb8f86fe289
- Deliriyor! Efes’te mesela... Sonunda dedi ki “Ne var bu taşlarda? Taş işte Orhan! Nesine bakıyorsun? Hava güzel, gel, deniz kenarına gidelim…”

Çok zayıflamış Sevim Emre…
- Evet sonunda başardı! Geçmişte, teşvik için “Zayıfla sana 20 bin dolar vereceğim!” demiştim. O zaman yapamadı ama ben yine de ona cip almıştım. Şimdi, herhangi bir ödül vaat etmeden kendi zayıfladı…

Ne güzel! Ama emin olun, ödülü alacaktır o…
- (Gülüyor) Alacaktır tabii! Ama aldığım hediyeleri de kullanmıyor ne yazık ki, satıyor…

Bak pazularıma yarısı burada yarısı evde

Hayatınızdan memnun musunuz?
- Çoook. Şükürler olsun!

Nasıl oluyor da yıllar geçiyor ama siz hep aynı kalıyorsunuz?
- Öyle mi görünüyorum?

Evet… /images/100/0x0/55ea2dbcf018fbb8f86fe28b
- Teşekkür ediyorum. Özel bir şey yapmıyorum. Eskisi kadar ağır spor yapmadığım halde hâlâ geçmişin mirasını yiyorum. Çok body çalıştık, bak pazularıma, yarısı burada, yarısı evde!

Haberin Devamı

62 yıldır bu meslektesiniz, sıkılmaz mı insan?
- Sıkılmak ne kelime. Eğer insan araştırmayı seviyorsa, becerebilecek yeteneği, isteği ve azmi de varsa, bir mesleğe bir ömür bile az gelebilir. 

62. sanat yılı için yaptığınız tribute albümü 800 bin sattı…
- Ya öyle. Milyonu geçecek! Ama biz “50 bin bile satmaz!” diye düşünüyorduk. Şaşırdık. Hoşumuza gitti tabii.

İnsan bu kadar başarılı olup nasıl bu kadar ağırbaşlı, alçakgönüllü olabiliyor?
- Tabii ağırbaşlı olacağım, bize yakışan odur! Aslında ben utangacım. İlkokulda 5. sınıfta müsamere vardı. Zeybek oyun havası çalacağım sazla, “Söyle” dediler, “Çalarım ama söylemem” dedim. “Niye?” dediler, “Utanırım” dedim. “Zayıf veririm” dedi öğretmen, “Siz bilirsiniz!” dedim.

Haberin Devamı

Canlı konser vermemenizin sebebi de bu mu?
- Bu, sebeplerden biri. Sahneye çıkmak, üretimime zarar verir gibi düşünüyorum, yıllarca bu yüzden de sahneye çıkmadım. Ama bu sene, Polat bana yapmadığım bir şeyi daha yaptırmak istiyor, beni sahneye çıkarmaya çalışıyor. Ben de “Peki” dedim. 2013’ün yaz aylarında konserler vereceğim.

Vayyyy süpermiş! Turne mi düşünüyorsunuz?
- Tabii en az 10-15 yere gitmek lazım. Gönül dostlarıyla buluşmamız lazım. Sonra yurtdışında da konserler olabilir. Büyük istek var. Hazırlıklar başladı bile. Şovuyla, mekânlarıyla büyük bir şey olacak. Bazı yerlerde, stadyumda planlanıyor.

Sevim Hanım’la 38 sene oldu/images/100/0x0/55ea2dbcf018fbb8f86fe28d


Sevim Emre sizin için ne ifade ediyor?
- (Gülüyor) O benim yoldaşım. Patırtımız gürültümüz olmaz, fikirlerimiz bazen ayrılıyor olsa da yıllardır sevgiyle aynı çatı altındayız. Biz aynı yöne doğru, yan yana ilerliyoruz. 38 senedir birlikteyiz.

Haberin Devamı

Artık böyle beraberlikler tarihe karışıyor. 38 sene kendisini bir tarafa koyup, sizin için mi yaşadı?
- Öyle de denilebilir. O da sanatçıydı, Türk Sanat Müziği assolistliği yaptı. Çok eski tanışıklığımız. Gerçekten bana her konuda destek oldu, hâlâ da olur. Lafını da dinlerim. Anarşisttir biraz, kolay kolay her şeyi beğenmez. Üst düzey bir beğenisi vardır.

Kıskanç mıdır peki?
- Basit kıskançlıkları çoktan aştık biz. Bana “Bu dairenin içinde otur” dedi, sınırlarımı belirledi, baktım ki mutsuz değilim, “Tamam” dedim, 38 senedir onun bana çizdiği sınırlarda yaşıyorum. Halimden de memnunum.

Her şeyi birlikte mi yaparsınız? Sabahları yürüyüşe birlikte gider misiniz mesela?
- Hayır, Sevim üşeniyor. Sabahları kalkamıyor. Ama kahvaltılarımızı, akşam yemeklerini mutlaka birlikte yeriz.

Haberin Devamı

Orhan kesinlikle haklıdır


O kadar sakin bir yapınız var ki, siz hiç delirmez misiniz?
- Genelde sakinim. Benim annem babam da sakindi. Arkadaşlarım, bir şeye kızdığıma tanık olduklarında, olayın ne olduğunu bilmeden, “Orhan kesinlikle haklıdır!” derler. Çünkü yapı olarak, son raddeye kadar bir şey demem, sakinimdir. Ama sinirlenmişsem, mutlaka karşımdakiyle ilgili normal olmayan bir durum vardır. Hak etmediğim bir şey yapmıştır ve sonunda beni çileden çıkartmıştır. /images/100/0x0/55ea2dbcf018fbb8f86fe28f

‘Kont Orhan’, ‘Koca Yürek Orhan’, ‘Orhan Baba’, ‘Orhan Dede’… Bütün bunlar çok ‘büyük’ isimler. Nasıl bir his bu? Sorumluluk yüklemiyor mu insana? Hep koruyucu, kollayıcı, anlayışlı, sakin, dünyayı omuzlarında taşıyan adam…
- (Gülüyor) N’aparsın bu isimleri layık bulmuşlar! Yaşamda her şey var. Ben de yaşamın bir parçasıyım. Neler olup bittiğini anlamaya çalışıyorum. Anladıkça da daha sakin biri oluyorum. Var olan bir şeye öfkelenemem. Benim kızacağım şeyler yalandır, güvenilmezliktir, anlaşılmazlıktır. Yaratılmış bir şey varsa, o gerçektir. Varsa onu anla ve kabullen…

Türkiye’nin siyasi durumu sizi endişelendiriyor mu?
- Hayır, hiç. Tarih boyu bakıldığında o kadar rejim değişikliği olmuş ki. Ama Anadolu insanı hep aynı insan. Kesinlikle sağduyu galip çıkıyor. Yanlış bir şey varsa da Türk halkı kendi içinde eritir onu, hayat devam ediyor, hep edecek.

Siz aynı zamanda filozofsunuz değil mi?
- Öyle diyorlar, takdiri dinleyicilerime bırakıyorum.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
- Berhudar olun!

Yazarın Tüm Yazıları