Benim rakı bardağı ölçeğim

Hürriyet Haber
25 Mart 2005 - 00:01:00

Bir zamanlar yaptığım televizyon programında un ve suyun ölçüsünü vermek için izleyicilere "Babalarımızın klasik rakı bardağını kullanın" demiştim. Program biter bitmez sponsorlardan hiddetli ve şiddetli telefonlar almıştım. Bir kimyacı olarak ölçü konusunu o kadar önemsiyordum ki, en doğru ölçüyü nasıl vereceğimi şaşırıyordum. Çünkü Türk yemekçiliğinde ölçü sistemi oturmamıştı ve örneğin "cup" ya da "spoon" gibi ölçüler gelişmemişti. Kadınların gram, ml ve dl gibi ölçülerden hoşlanmadıklarını da biliyordum. Bugünkü tecrübemle çok rahat söyleyebilirim ki, eskilerin limonata bardağı, şimdinin rakı bardağı en doğru ölçü birimidir. Greyfurtta bulunan pektin maddesi vücuttaki kolesterol miktarını düşürür. Sebzeli kıymalı kağıt kebabı8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi400 gr orta yağlı kıyma 2 adet sivri biber3 adet orta boy domates2 adet orta boy kuru soğan4 adet orta boy patates8 diş sarmısak1 adet kırmızı dolmalık biber2 yemek kaşığı margarin1 çay kaşığı kırmızı pul biber1 çay kaşığı tuz, karabiberKıyma, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu yoğurma kabına aktarıp iyice yoğurun. Kıymanın yarısını, yaklaşık 50 santimetre uzunluğundaki fırın kağıdına bastırarak yayın. Sonra, ince halkalar şeklinde dilimlediğiniz soğan ve patatesi, ikiye bölünmüş sarımsak, halka halka doğradığınız domates ve sivri biberin yarısını kıymanın üzerine yerleştirin. Kalan kıymayı da malzemelerin üzerine bastırarak yayın. Kıymanın üzerine tekrar patates, domates ve bu kez kırmızı biber dilimlerini yerleştirin. Margarini fındık büyüklüğünde parçalara ayırıp üzerine yerleştirdikten sonra tuzu da serpiştirin. Kağıdın iki ucunu kebabın üzerini kaplayacak şekilde katlayın. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.Meyveli jöle layla8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 3 dakikaMalzeme listesi2 paket muz jölesi3 su bardağı sıcak su 2 su bardağı soğuk su 3 adet muz2 salkım siyah veya yeşil üzüm1/2 limonun suyuMuzları soyup ince halkalar halinde doğrayın. Kararmalarını önlemek için üzerlerinde limon suyu gezdirin. Üzümü de yıkayıp tanelerine ayırın. Diğer taraftan, jöleyi derin bir kaba aktarıp üzerine kaynar suyu ekledikten sonra karıştırarak eritin. Jöle iyice eriyince buz gibi suyu da azar azar ilave edip karıştırın. Derin ve orta boy bir kabı soğuk suyla ıslatıp hazırladığınız jölenin yarısını kaba aktarın. Süzdüğünüz muz dilimlerini ve üzüm tanelerini ekleyip karıştırın. Buzdolabında 10 dakika kadar bekletip çıkarın. Kalan jöleyi de kabın kenarından yavaş yavaş boşaltıp tekrar buzdolabına koyun. 2 saat kadar sonra jöle tamamen donduğunda, servis tabağına yerleştirip tekrar buzdolabına koyun. Servise sunmadan önce buzdolabından çıkarıp meyve veya hindistancevizi tozuyla süsleyin.

Yayınlanma Tarihi : 25 Mart 2005 - 00:00:00
Etiketler:

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Koç Burcu
      21 Mart - 20 Nisan

      Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

      Boğa Burcu
      21 Nisan - 20 Mayıs

      Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

      İkizler Burcu
      21 Mayıs - 20 Haziran

      Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

      Yengeç Burcu
      21 Haziran - 22 Temmuz

      Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

      Aslan Burcu
      23 Temmuz - 23 Ağustos

      Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

      Başak Burcu
      24 Ağustos - 23 Eylül

      Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

      Terazi Burcu
      24 Eylül - 23 Ekim

      Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

      Akrep Burcu
      24 Ekim - 22 Kasım

      Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

      Yay Burcu
      23 Kasım - 21 Aralık

      Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

      Oğlak Burcu
      22 Aralık - 20 Ocak

      Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

      Kova Burcu
      21 Ocak - 18 Şubat

      Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

      Balık Burcu
      19 Şubat - 20 Mart

      Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün