Benim peynirim ezine

Peynir benim için çok önemlidir.

Haberin Devamı

Ramazan olduğu için kahvaltıda yiyemediğim peyniri iftarda ve sahurda mutlaka tüketirim. Vazgeçemediğim peynir türü ise Ezine peyniri. Pek çoğunuzun, özellikle de bizim neslin, benimle aynı fikirde olduğunu çevremdeki insanlardan biliyorum. Peki, nedir acaba bu peyniri bu kadar özel kılan?
Tabii ki pek çok sebebi var, Ezine peyniri meraklılarının bu kadar çok olmasının. Bir kere, peynirin ana malzemesi olan sütün peynirin tadında, kokusunda ve kıvamında çok önemli bir etkisi var. Yani Ezine peynirini Ezine peyniri yapan şey yapımında kullanılan süt.
Bu peynirin yapımında genel olarak koyun ve keçi sütü karışımının kullanıldığını söyleyebiliriz. Ama iş koyun ve keçi sütünü karıştırmakla da bitmiyor. Oranlara da çok dikkat etmek lazım. Yüzde altmış koyun, yüzde kırk keçi sütü kullanılarak yaratılıyor bu özel lezzet.
Peki bu oran tutturulamadığında ne oluyor? Örneğin peynirin yapımında sadece koyun sütü kullanıldığında yeterince sert olmuyor ve peynir sararma ve koku yapıyor. Ki sertliği yani kesilmeye müsait olması ve beyaza yakın rengi Ezine peynirinin en önemli özelliklerinden ikisidir. Bu peynirin en önemli özelliklerinden biri de tenekelere alınıp dinlenmeye bırakıldığında geçen zamandır. Üreticiden üreticiye farklılık gösterse de, Ezine peynirinin ideal dinlenme süresi 150 gün, yani beş aydır. Hatta en lezzetli peynirlerin 10-12 ay bekletilenler olduğu da söylenir.
İdeal koşullarda üretilmiş olan Ezine peynirinin dayanma süresi ise iki ila üç yıl arasında değişiklik gösterir. Hazır ideal olandan bahsetmişken, ideal Ezine peynirindeki yağ oranının yüzde kırk altı olduğunu da söylememiz gerekiyor.
Pazardan ya da marketten Ezine peyniri adıyla aldığınız peynirin gerçek Ezine olup olmadığını anlamanın tek emniyetli yolu tadına bakmak. Çünkü bu peyniri bir kez tattıysanız bir daha unutmanız mümkün değil. Gerçek Ezine’yi anlamanız için diğer ipuçları da şunlar: Peynir deliksiz, sert, beyaza yakın olmalı ve kokusu ağır olmamalı.

Haberin Devamı

Şehriyeli domates çorbası

Margarini orta boy bir tencerede eritip unu ekledikten sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika, un hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Üzerine kabuğunu soyup rendelediğiniz domatesleri ekleyin. Domates salçasını da katıp karıştırarak 5-6 dakika pişirin.
Ilık et ya da tavuk suyunu da ilave edip çorbanın topaklanmaması için sürekli karıştırmaya devam edin. Çorba kaynamaya başlayınca şehriyeleri aktarıp ara sıra karıştırarak 10-12 dakika daha pişirin. Tuz ve karabiberini serpiştirip 1 su bardağı ılık sütü de ekledikten sonra ocaktan alın.
Servise sunmadan önce iyice karıştırıp kuru nane veya kuru fesleğen serpiştirebilirsiniz. Ya da kızartılmış kuru ekmek veya krutonla süsleyip rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı
bitkisel tereyağı
- 4 adet olgunlaşmış
orta boy domates
- 1 yemek kaşığı
domates salçası
- 8 su bardağı et
veya tavuk suyu
- 1 çay bardağı
arpa şehriye
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yazarın Tüm Yazıları