Benim ot çılgınlığım

Bahar ayları herkes gibi beni de çarptı. Kışın uzun sürmesi ve aniden çiçeklenen İstanbul gerçekten çarptı beni...

Haberin Devamı

Oldum bittim yeşile bakmaya, şırıl şırıl akan dereleri seyretmeye bayılırım.
Yemekçi olduğum için midir nedir, gördüğüm her bahar otunu, pazardaki otların hepsini alıp eve dolduruyorum. Kimini haşlayıp bulgurlu içle sarıyorum, kimini de bol soğanla kavurup üzerine yumurta kırıyorum.
Aslında bana bu hastalığı bulaştıran, bizim Sivaslı Saadet. Bir gün bir ot getirdi ve “Bizim oralarda buna turpoynaşı denir” dedi. Hemen otun fotoğrafını çektikten sonra kavurmasını yaptık ve tadına baktık. Tabii arkası çorap söküğü gibi geldi.
Sivaslıların “kiriş” dedikleri yabani pırasayla bulgur pilavı, hodan otu yaprağıyla un dolması, evelik yaprağıyla bulgurlu kavurma, ebegümeci ve kuzukulağı kavurması... Ben zaten bir ot delisiydim, Saadet sayesinde iyice tutkunu oldum bu otların. Size de tavsiye ederim.

Haberin Devamı

PUDİNGLİ ARMUT TATLISI

Düzgün şekilli armutlar sapları kesilmeden soyulur. Armutlar bekletilecekse, kararmamaları için üzerlerine limon suyu gezdirilir.
Armutlar, orta boy bir tencereye sapları yukarıya gelecek şekilde yerleştirilir. Üzerlerine toz şeker serpilir ve su eklenir.
Armutlar orta ısılı ateşte ve tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirilir. Ocağın altı kısılıp armutlar arada sırada çevrilerek iyice yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirilir.
Arada sırada pişip pişmedikleri kontrol edilir. İyice yumuşayan armutların altı kapatılıp tencerede soğuması beklenir. Servis tabağına süzülerek alınır.
Sos için un, kakao ve toz şeker küçük bir tencereye koyulur. Yumurta eklenip tel çırpıcı yardımıyla çırpılırken, süt de azar azar ilave edilir. Kısık ateşte, sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir.
Kaynayınca ocaktan alınıp sıcak haldeyken armutların üzerine gezdirilir. İstenirse hindistancevizi, fındık ve ceviz serpiştirilip servise sunulur.

Malzeme listesi

- 4 adet orta boy sert armut (Deveci armudunu öneririm.)
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 5 su bardağı su
Sos için;
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı kakao
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurta

Haberin Devamı

4 kişilik         

Haırlama süresi: 10dakika

Pişirme süresi: 45dakika

Yazarın Tüm Yazıları