'BENİM BEDENİM BENİM DÖVMEM'

Sevgili Dünya Kupası-18

Haberin Devamı

Biz burada en üst düzeyde topçunun dövmesiyle uğraşırken âlemin topçuları Brezilya’da döktürmeye devam ediyor. Bir çoğunun da sırtında, kolunda, belinde ve boynunda dövmesi var. Hatta bazı ‘TOKİ iştahlı’larda yeni dövme yaptıracak ‘arsa kalmadı’(!) Başbakan, “5-6 milyonluk ülkeler Brezilya’da ama 77 milyonluk Türkiye yok” diyerek serzenişte bulundu. Bu iş ‘milyon milyon kelle’ hesabıyla olsaydı Hindistan ve Çin, dönüşümlü olarak her kupayı müzelerine götürür ve biz de şampiyonaya ‘Hindistan-Çin Dünyası Kupası’ derdik! Her yerde ve her daim ‘çoğunluk’ değil de ‘çoğulculuk’ dersek kazanırız; insanı da kupayı da…

ERKEN ÖTEN HORUZU VALLAHİ DE KESTİLER!

Haberin Devamı

Dövünmeyi bırakıp Brezilya’ya uzanalım. Dünya futbol festivalinin finaline yaklaştık. Ama öncesinde de ‘final içinde final’lere tanıklık ediyoruz. İşte Fransa-Almanya çeyrek finali… Bir nevi ‘promosyon Euro 2014 finali’… Ne var ki adına yaraşır kalitede bir kapışma olmadı. Almanya, golü attı sonra soteye yattı! Ha bu dakika ha şu dakika diklenirler diye beklediğimiz Horozlar ise ümitleri boşa çıkardı. Tabir de caiz oldu ve erken öten horozun başı kesildi! Malum, Fransızlar grup maçlarına fena öterek başlamışlardı. Ancak maçlar ilerledikçe Ribery’sizliğin ceremesi baş gösterdi.

ALMANYA KALECİSİZ OYNUYOR(!)

Aynı lakırdıları Panzerler için de etmek mümkün. 4-0’lık Portekiz şovuyla giriş yaptıktan sonra paletler gevşemeye başladı. Gana ve Cezayir maçlarında epey sempati kaybettiler. Fransa karşısında Hummels’in dönmesi ve haliyle Lahm’ın da sağ bekteki ideal yerine geçmesi en büyük avantajları oldu. TRT spikerleri de bu hamleyle rahatladı(!) Almanlar oyunu istedikleri gibi kontrol ettiler; tempoyu geberttiler ve Horozların risk aldığı anlarda da gerilla ataklarıyla mukavemet ettiler. Golü 13’te stoper Hummels’in kafasından buldular ancak Neuer’e de çok şey borçlular. Günya Almanya 4-2-3-1 oynuyor. Hayır efendim, Almanya 1-4-2-3-1 oynuyor. Neuer’in kalesinde durduğu mu var! ‘Libero kaleci’nin oyunun her dakikasında maçın içinde olması takdire şayandı. Koşu mesafesinde bazı futbolcuları geçmişse, şaşırmam. Son dakikada Benzema’nın şutunu da “Bu işi uzatmaya gerek yok” dercesine çıkardı. Bol golün atılmasına rağmen Brezilya 2014, muhteşem kaleci performanslarıyla da hatırlanacaktır.

Haberin Devamı

Almanlar, 2006 ve 2010’daki kadar idealist değiller. ‘Tatlılaşan’ futbollarına bu turnuvada biraz da pragmatizm katmışlar. Yani “Futbol, 22 kişinin oynadığı ve sonunda Almanların kazandığı bir oyundur” önermesine yeniden bir göz kırpma var. Ee, güzel oynayana bir şey vermezseniz olacağı da budur…

Fransa eve dönerken hatıralara Progba ve özellikle de kısa boyundan ötürü sosyal medyanın bir çok esprisine konu olan Valbuena’yı hafızalara kaydediyor. Matuidi de not edilen isimlerden oldu.

HAKEMİN GOLLERDE SAMBA YAPMADIĞI KALDI

Madem Fransa-Almanya için ‘Euro 2014’ dedik, Brezilya-Kolombiya maçı için de pekala ‘Copa America 2014’ diyebiliriz ki zaten o kıvamda oynandı. Kör dövüşüne dönen Fransa-Almanya maçından sonra ilaç gibi geldi. Brezilya, turnuvadaki en iyi maçını çıkardı. Kolombiya ise tecrübeye boyun eğdi. Zaten James Rodriguez 1 günlükmüş en son yendiklerinde!

Haberin Devamı

Sambacılar iyiydi hoştu ama İspanyol hakem Carlos Velasco Carballo’nun Kolombiyalılara garezi mi var dı ne, gollerde bir Samba yapmadığı kaldı. Brezilya aleyhine çaldığı penaltıya rağmen ‘tarafgirlik’ kisvesinden kurtulamadı. Ev sahibi, hakem iltimaslarından nasiplenmeye devam ediyor. Bir tek Cüneyt Çakır, torpil geçmemişti.

BOLT “DAVID LUIZ ŞAİRANE” DEDİ

Bu çeyrek ayağı da stoper golleri kopardı. Önce Thiago Silva sonra da David Luiz… Hele ki David Luiz… O ne muazzam bir frikik golüydü… Ayak içiyle verilen şiddetin haddi hesabı yok yüz kilometre mesafeden! Mübalağa yapıyorum ama bunu hak eden bir vuruştu. Usain Bolt, attığı tweet ile David Luiz için “Şairane” dedi…

Haberin Devamı

Penaltıyı gole çeviren James Rodriguez de şampiyonayı 6 golle kapattı. Turnuvanın en büyük yıldızlarından biri oldu.

ZUNIGA YATACAK YERİN YOK!

Evet Kolombiya’yı ‘teşekkürlerimizle’ evine uğurlarken Zuniga’yı maalesef ayırmak zorundayım. Neymar’ın omiriliğinde kırıklara neden olan ve oyuncuya turnuvayı kapattıran Zuniga, 2014’ün en kötü hatırasına oynayabilir! Ülkesinin yarattığı sempatiye gölge düşeren bir hareket oldu.

En kötü sahnelere olduğu kadar en güzel sahnelere de imza attı Brezilya-Kolombiya maçı. Maçın son düdüğüyle birlikte şampiyonluk hayalleri kuran ve hatta sahibi olduğu lokanta çalışanlarına 5 bin dolar ‘prim adağında’ bulunan James Rodriguez gözyaşlarına boğuldu. Daha 21 yaşında taşıdığı iddianın ne kadar büyük olduğunu da gösteren bu gözyaşlarını, onu eve gönderenlerden David Luiz dindirdi. Maç sonunda Kolombiyalı yıldızı tüm tribünlere işaret ederek, alkışlattı. İşte ‘büyük topçu’ davranışı budur, duyurulur bizim buralardakilere! Dövmeden açtık dövmeyle kapatalım sözü: Benim bedenim benim dövmem!

Bugünlük de bu kadar…

Yazarın Tüm Yazıları