Beni sürekli şaşırtan 7 Mehmet

Hem balıkta hem ette başarılı bir restoran. Servisi çok iyi. Mutfağı mevsime göre değişiyor. Antalya’daki 7 Mehmet Restoran kendini sürekli aşan, kişilikli bir mekân. Daha ne olsun!

Vedat MİLOR
06.07.2015 - 01:37 | Son Güncelleme :

İnsan ayağında alçı, bir süre eve kapalı kalınca hayal gücü daha çok işlemeye başlıyor.

Düşündüm. “Şu anda canım en çok nerde yemek yemeyi çekiyor” diye. Aklıma yurt içinde ilk olarak Antalya’daki ‘7 Mehmet’ geldi.
Neden mi? Öncelikle gerek restoranın ikinci kuşak işletmecisi merhum Hakkı Bey gerek de aynı başarıyı taviz vermeden sürdüren oğlu Mehmet Akdağ ile felsefemiz uyuşuyor.

Beni sürekli şaşırtan 7 Mehmet

Leziz yemek yalın ve doğal olacak. Bunun için iyi malzeme gerekli. Ama doğal demek yavan demek değil. Malzemeyi işlemeyi, pişirme tekniklerini ve süresini iyi bileceksin. Kısacası çok zaman harcayacak, bir öğünün içindeki farklı bileşenlerin ahenkli ve uyumlu olması için itina gösterecek, ezbere pişirmeyeceksin.
Bunun için de akıl ve yaratıcılık gerek tabii ki. Nasıl kısa ama özlü yazmak zorsa, yalın ama derinliği olan ve farklı malzeme dengesini iyi tutturmuş yemek pişirmek de zor.
Elbette 7 Mehmet ülkemizde bu reçeteye uyan tek lokanta değil. Ama benim aklıma gelen ilk lokanta olmasının bir-iki nedeni daha var. Servis çok iyi ve servis elemanları lokantaya sadık. Adam gibi masa örtüleri ve keten peçete var.

Ucuz değil ama İstanbul ölçütlerine göre fiyat ile kalite arasındaki oran da beş yıldız. Mehmet Akdağ trendlere göre değil, kendi damak tadına göre yemek pişiriyor. Kişilikli bir yer. Rakı ile gidecek öğünler de var. Şarap ile de. Şarap servisi ve kullanılan bardaklar da iyi.

Beni sürekli şaşırtan 7 Mehmet

Mutfak mevsimsel. Zeytinyağlılar her zaman çok iyi. Daha da iyisi mevsimine göre farklı zeytinyağlıların sunulması. Hepsinin ortak özelliği iyi zeytinyağı kullanılması ve sebzelerin diri kalması.
Beğendiğim bir diğer özellik de Mehmet Akdağ’ın kendisini devamlı aşması ve beni hep, iyi anlamda, şaşırtması. Bir kez yediğim suböreğini normal buldum, başka bir zaman olağanüstü bir suböreği çıktı karşıma. Köfte ve piyaz çok iyi ama Antalya’nın en iyisi değildi, farklı bir ziyarette “İşte budur” dedim köfte ve piyaza.
;
TABAKTA AKDENİZ GÜNEŞİ

Beni sürekli şaşırtan 7 Mehmet

Bir başka özellik de Mehmet Akdağ’ın, meze, sebze ve salata dışında hem balık hem ette başarılı ve repertuvarının son derece geniş olması. Balığın kellesinin değerini biliyor, süt kokoreç pişirince hakkını veriyor ve bonfile gibi sıkıcı etler yerine oğlak, kuzu ve av etlerinin hakkını tam veriyor.

Burada mevsim ne olursa olsun ben yemeğe Antalya mezesi hibes ile başlamaya bayılıyorum. Kırmızı tozbiber, tuz, su, tahin, sarımsak ve kimyon ile hazırlanan hibes tam bir rakı mezesi. Ben ciddi bir mutfak ile rakıyı uyumlu görmüyorum ama buradayken hibes ile bir tek rakı istiyor, sonrasında şaraba geçiyorum.

Peynirler her zaman özenle seçilmiş oluyor. Son ziyaretimde denediğim eski Trakya kaşarını İstanbul’da bulamıyorum. Küpebiber turşulu ve zeytinli keçi peyniri de ülkemiz ölçütlerine göre çok iyiydi. ‘Ülkemiz ölçütleri’ diyorum çünkü örneğin Fransa’da hiç tuz basılmadan yapılan ve farklı şekillerde olgunlaştırılan keçi peynirleri düzeyinde hiç peynir bulamadım daha.
Bundan sonra gelen üç sebze yemeğinde de Mehmet Bey Akdeniz’in o emsalsiz güneşini sanki tabağa yansıtmıştı. Önce avokadolu ve tirmişli brokoli yaprağı. Sosunda sadece zeytinyağı ve limon suyu bulunuyor. “Tirmiş ne” derseniz ben de ilk kez burada karşılaştığımı itiraf edeyim. Baklagiller sınıfından, bir nevi acı bakla. Antalya tarihinin kültürel bir unsuru ama günümüzün kaybolmuş tatlarından. Çıtır brokoli yaprağı ve yağlı avokadoyla acımsı tirmiş harika bir bileşim.

Arkasından haşlanmış iç bakla, sarımsaklı ve tereyağlı yoğurt ve gerçek isot biberi kızartmasıyla sunuluyor. Rayiha müthiş, acı-tatlı isot ile çok taze baklanın etkileşimi her iki tarafa da kazanç sağlıyor.
Zeytinyağlı taze enginar, jumbo karides ile geliyor önümüze. Uzun süredir bulamadığım taze jumbo karides... Herhalde taze karides artık unutulmuş bir lezzet. Kabahati lokantacılarda değil, İskenderun Körfezi’ni kirleten çarpık endüstri politikasında. Ama nasıl oluyor da Mehmet Bey tazesini hâlâ bulabiliyor?

GURMELİK TESTİ SAKATAT

Arkadan iki sakatat sunuluyor. Kanımca sakatat sevmek gerçek gurmelik testi. Ama kötü sakatat işkence. 7 Mehmet usulü kepekli bulgur pilavı üzerinde ot bile yememiş kuzudan yapılan kokoreç ülkemde yediğimin en iyisi. Bu demek oluyor ki dünyada yenebilecek en iyi kokoreç.

Izgara mumbar da değme Güneybatılı mumbar ustasının takdirini kazanır. Aynı başarı deniz ürünlerinde de devam ediyor.
Lokanta sadece doğal, yani yetiştirme olmayan balık kullanıyor. Çoğu gün tek bir balık bulunuyor. Tattığımız dil balığı bana Fransa’da sık bulduğum bir pişirme şeklini anımsattı. Limonla tereyağında kızartılmış (monyer) ve üstü incecik kesilmiş taze bademlerle kaplanmış. Nefis.

Şu sıralar tam kuzu ve oğlak zamanı. Tandır oğlak ve kuzu burada mükemmel. Yanlarında sunulan pilav ve salatalar ise hep değişiyor; değişmeyense malzeme kalitesi ve salataların o gün tarladan koparılmış lezzeti. Antalya’da yetişen pomelo yeşil salatalara çok yakışıyor.
Bu kadar zengin bir şölenin üzerine tatlıya yer kalır mı? Kalırsa “Gerçek manda kaymaklı acılı kabak tatlısını kaçırmayın” derim.

Etiketler: vedat milor


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün