Benden sonra devam

Haberin Devamı


 

İşletme okudu. Gönlünde yatan aslan ise pilotluktu. Ama şartlar onu turizmci yaptı. 1981’de arka kapıda puantör olarak girdiği sektörde yapmadığı iş kalmadı. Kasiyerlik, santral memurluğu, ball boy’luk, resepsiyonistlik, ön büro şefliği... Yani aklınıza ne gelirse... 32 yıldır enerjisini, bilgisini ve birikimini sektör için kullanıyor. Tam bir profesyonel ama hala amatör ruhla çalışıyor. “Dünyaya yeniden gelsem yine bu mesleği yaparım” diyor. Çünkü işinden büyük keyif alıyor. Geçen yılları anlatırken adeta gözlerinin içi parlıyor. Koltuk düşkünü hiç değil. Takım oyununa inanıyor. Takımda yıldız yaratmak yerine takımı yıldız yapmanın önemli olduğunu düşünüyor. Ekibine, “Koltuğumda gözünüz yoksa birlikte çalışmayalım” diyecek kadar da kendinden emin. “Benden önce bu koltukta başkaları vardı, benden sonra da olacak. Bir gün ayrılırken üst yönetime, ‘Dışarıdan insan aramanıza gerek yok’ diyebilmeli ve en az 3-4 isim verebilmeliyim. Benim için önemli olan o kurumda ne iz bıraktığım” diye konuşuyor. O, kim mi? Yaşar Holding Turizm Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi, Çeşme Altın Yunus Resort&Termal Hotel Genel Müdürü Tayfun Başkurt...

Haberin Devamı

Benden sonra devam

OTOMOBİL
Saygılı bir sürücüyüm

* İlk arabam 80’li yılların sonunda aldığım beyaz bir Renault Broadway’di. Şu an siyah VW Tiguan’ım var. Ayrıca, holdingin tahsis ettiği VW Passat mevcut.
* Özellikle yayalara ve bisikletlilere karşı saygılı bir sürücüyüm. Sinyal vermeden şerit değiştirmem. Hız yapmam. İngiltere’de okuduğum için orada edindiğim kuralları ülkemizde de sürdürüyorum.
* Bir otomobil alırken önce emniyet (güven) ararım. Sonrasında gücüne (hız) ve görünümüne bakarım. Arazi tipi spor araçları seviyorum.

BESLENME
19.00’dan sonra yemem

* Kahvaltıyı atlamam. Ama bir parça peynir, birkaç zeytin, az bal ve kaymak, kızarmış ekmek, çay bana yeter. Pazarları buna sucuklu yumurta eklenir.
* Öğlenleri personel yemekhanesinde yerim. O gün tabldotta ne çıkmışsa onları tüketirim.
* Akşamları dikkatliyim. 19.00-19.30’dan sonra sofraya oturmamaya çalışıyorum. Daha çok balık, salata, zeytinyağlı (enginar) ya da ızgara tavuk yemeye dikkat ediyorum.
* Öğleden sonraları taze sıkılmış meyvelerden hazırlanmış karışım içiyorum.
* Türk, İtalyan ve Çin mutfaklarından hoşlanıyorum.
* Pazar kahvaltıları ve mangal harici mutfağa girmem. Bir de salata yaparım. Bu konuda çok becerikli olmadığımı düşünüyorum. Ama iyi bir gurmeyim.

Haberin Devamı

MEKAN
Food court’ları severim

* İzmir’de Boğaziçi, Deniz, Kent, Yengeç (Urla), L’Escargot (Alaçatı).
* İstanbul’da Hilton Dragon, Nusret, Borsa, Fincan (kahvaltı).
* Yurtdışında standart restoranlara gitmem. Daha çok AVM’lerin foot court’larını tercih ederim. Örneğin Londra’da Harrods’un zeminindeki foot court’ta ördek yiyip kırmızı şarap içmek çok keyifli. Berlin’deki Ka-De-We’nin food court’unda ise deniz ürünleri bölümünde yine kırmızı şarap eşliğinde ıstakoz, üstüne de şampanya müthiş. Yine Londra’da İtalyan Cipriani sevdiğim mekanlardan.
* Bir mekanda önceliğim düzen ve hijyen. Sonrasında aradıklarım sirkülasyon (bu lezzetlerin taze olduğunun bir göstergesi), personelin kılık kıyafeti, tavırları, konuşma tarzı, temizliği. Zira bence yemek bir rütüel ve keyif işi.

Haberin Devamı

Benden sonra devam

SPOR
Hayatımın olmazsa olmazı

* Düzenli spor yapıyorum. Haftanın üç günü mesai sonrası, bazen de vücudu şaşırtmak adına sabah ya da öğleden sonra 5 kilometre koşuyorum. Kardiyo egzersizi yapıyorum. Vücudumu orantılı (fit) tutabilmek adına sırt, bel, omuz, göğüs hareketleri; sonrasında da ağırlıklı karın ve mide çalışıyorum. Değişik versiyonlarda bine yakın mekik çekiyorum.
* İyi bir tenis oynayıcısıyım. Raketim her zaman arabamın bagajındadır.
* Hayatın tüm stresinden beni uzaklaştırdığını düşündüğüm yelken sporunu otelimizin bünyesinde bulunan TRW Yelken Okulu’nda fırsat buldukça yapmaktan keyif alıyorum.
* Ayrıca bisiklet merakım var. Eşimle birlikte bazen sabahları bazen de akşamları Karşıyaka’dan Sasalı’ya gidip geliyoruz. Bir yandan sohbet edip günün muhasebesini yapıyoruz, bir yandan da kenti ve insanları gözlemleyip analiz ediyoruz.
* Gerek özel gerek iş hayatında sporu olmazsa olmaz görüyorum. Zira vücudumuza iyi bakmalıyız ki, sağlıklı düşünüp sağlıklı kararlar alabilelim. Bu nedenle, ‘Zaman bulamıyorum’u kabul etmiyorum. Spor yaptığım için kendimi sağlıklı, mutlu ve huzurlu hissediyorum.
* BJK’liyim. Ama oğlum ve eşimden dolayı da GS’liyim.

Haberin Devamı

TATİL
Selimiye’de pansiyonda

* Benim gibi resort otel yöneticisi iseniz yazın tatil yapma şansınız yok. Daha çok kışın zaman bulabildiğim için ailemle birlikte kayak yapmaya gidiyoruz. Türkiye’de Uludağ’la başladık. Sonra Palandöken’i denedik. Şimdi Sarıkamış’ı keşfettik. Yurtdışında ise Avusturya (St. Anton) ve Bulgaristan’ı (Borovets) tercih ediyoruz. Yazın da eğer fırsat bulabilirsek sezon başı ya da sonu Selimiye’ye gidiyoruz. Küçük bir pansiyonda kalıyoruz. Deniz kenarında oturup kitap okuyarak beyninizi, ruhunuzu dinlendirmek gibisi yok.

HOBİ
Taş plak biriktiriyorum

* Gramofona meraklıyım. Münir Nurettin Selçuk’tan Zeki Müren’e kadar çok sayıda taş plağım var. Yurtdışından da Elvis Presley ve Elton John gibi ünlü sanatçıların plaklarını topluyorum. Benimki koleksiyon değil sadece bir merak. Ruh halime göre değişmekle birlikte her müziği severim. İyi bir caz ve Türk Sanat Müziği dinleyicisiyim. Ayrıca, iyi bir kitap okuruyum. Ünlü yöneticilerin kaleme aldığı eserlerle felsefe ilgimi çekiyor.

Haberin Devamı

Benden sonra devam

KARİYER
Puantör olarak başladım

* Belçika Maryland Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum.
* Çalışma hayatıma 1981’de Pullman Etap İzmir’de başladım. Arka kapıda puantör olarak girdiğim kurumda 1995’e kadar değişik pozisyonlarda çalıştım.
* 1995-1997’de Bodrum’daki Cesars Otel’de genel müdür, 1997-2005’te de Marmaris Martı Resort Delux ve Martı La Perla’da yine genel müdür olarak görev yaptım. Aynı kurumun 2000-2003’te yönetim kurulu üyeliği, 2003-2005’te icra komitesi üyeliği, proje ve yatırım koordinatörlüğü de yürüttüm.
* Bu dönemde SKAL International Marmaris Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Güney Ege Turistik Otelciler Birliği Başkanlığı da yaptım.
* 2005’te Yaşar Holding’ten gelen teklifi kabul ettim ve Çeşme Altın Yunus Resort&Termal Hotel’in genel müdürlüğünü üstlendim. Halen bu görevin yanı sıra Yaşar Holding Turizm Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak yoluma devam ediyorum.
* Hayatın her alanında olduğu gibi işimde de istikrara inanırım. Çok fazla yer değiştirmekten hoşlanmam.
* Aslında idealim pilot olmaktı. Ama şartlar turizme itti. Aradan 30 yıl geçti. Hiç pişmanlık duymadım. Dünyaya yeniden gelsem yine bu mesleği yaparım. Ekibime, “Koltuğumda gözünüz yoksa birlikte çalışmayalım” diyorum. Benden önce bu koltukta başkaları vardı, benden sonra da olacak.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Standart yaşama lüksüm yok

* Meslek icabı standart bir insan olarak yaşama lüksüm yok. Cebim 24 saat açık. Otelde olmasam da mesaim devam ediyor. Dolayısıyla kaçta yatıp kalkmam gerekiyorsa o zaman yatıp o zaman kalkıyorum.

MODA
Renkli giyimi seviyorum

* İtalyan ve İspanyol tarzı giyimi seviyorum. Yaşım, yerim, mevkim dahilinde kendime yakışan şeyleri giyiyorum. İşim gereği daha sportif, daha rahat, konuklarımızın arasında dolaşırken rahatsız olmayacakları kıyafetleri tercih ediyorum. Ama akşam bir davete katılacaksam takım ya da smokine dönüyorum. Renkli giyinmekten hoşlanıyorum.

SOSYAL MEDYA
İhtiyacım olduğu kadar

* Teknolojiyi ihtiyacım olduğu kadar kullanıyorum. özel hayatıma başkalarını dahil etmek istemiyorum. O nedenle Facebook’ta da yokum, Twitter’da da... Otomatik mesaj atmak yerine kendi el yazımla kaleme aldığım kart göndermeyi seviyorum.

ASTROLOJİ
Tipik koç burcu insanıyım

* Koç burcuyum. Lider, dürüst, çalışkan, her girdiği yerde kendini fark ettiren, yönetici vasıflarının bana uyduğunu düşünüyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Geçtiğimiz günlerde kaybettik

* Köpekleri seviyorum. ‘Efe’ adında 15 yaşında bir Golder Retriver’imiz vardı. Yaklaşık 10 gün önce kaybettik. Çok duygulu, sadık, en stresli anımızda bile bizi rahatlatan gerçek bir dosttu. Acımız çok taze, bir daha alırmıyız doğrusu bilmiyorum.

HAYAT FELSEFESİ
Herkes için daha iyi bir yaşam.

Yazarın Tüm Yazıları