Bende savaşçı ruhu var

Haberin Devamı

Bende savaşçı ruhu var

Yeni yılın ilk Sıradışı’nda konuğum aynı zamanda köşemin de sponsoru Orkide’nin patronu Ahmet Küçükbay. Örnek kişiliği, iş disiplini ve çalışkan yapısıyla tanınan Ahmet Bey, iş dışı yaşamını ilk kez Hürriyet’le paylaştı. Keyifli bir şöyleşi oldu. Zira, Küçükbay’ın yüzü hep gülüyor. Diyaloğu sıcak ve samimi. Pozitif enerjisini hemen hissediyorsunuz. İnanılmaz da mütevazı. Yardımına koşmadığı kimse yok gibi ama bunları telaffuz dahi etmiyor. Etik değerlere büyük önem veriyor. Yanar, döner ve acıma duygusundan yoksun insanları sevmiyor. Kendi deyimiyle savaşçı ruhlu biri. Bugüne kadar el attığı her işten yüzünün akıyla çıkmış. Aynı zamanda da mükemmelliyetçi. Bu nedenle Japonları çok beğeniyor. “Onur ve saygıyı gözlerimle onlarda gördüm” diyor. Sözünün eri bir insan. Herkesin sustuğu anlarda gerçeği haykırabilecek kadar kendinden emin. Dine yönelik saldırılardan ve yalandan nefret ediyor. Ölümü ebedi hayata geçiş olarak değerlendiriyor. İnandığı değerlere imkanları ölçüsünde sahip çıkıyor. Nereden geldiğini iyi biliyor ve asla unutmuyor. İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

Bende savaşçı ruhu var

HAYAT FELSEFESİ
Kimsenin hakkını yemeden, ülkemiz ve insanımız için hayırlı işler yapmak. Dürüstlükten taviz vermemek.

OTOMOBİL
Hakkı olmadan yapamam

* Kendi kazancımla satın aldığım ilk arabam beyaz bir Anadol’du. 18 yaşındaydım. Yıl, 1976.
* Şu an siyah Mercedes’im var.
* Hafta içi çok sevdiğim şoförüm Hakkı (Yaşa) olmadan yapamam. Zira, trafikte zaman kaybetmekten ve strese girmekten hoşlanmıyorum.
* Ayrıca son zamanlarda saygısız, kuralsız, insan hayatını hiçe sayarak araç kullananların sayısı çok arttı.
* Pazarları ise direksiyon benim. Ailemle gezeriz.
* Özellikle konuklarımız için ayrılan arabaların bakım ve temizliği benim için önemli. Bizzat kontrol ederim.
* Bir otomobil alırken öncelikle güvenlik ararım. Tabii yakıt tasarrufunu da göz ardı etmemek lazım.

Haberin Devamı

BESLENME
Zeytinyağı mutlaka olmalı

* Eşim Hatice Hanım beni kahvaltısız evden yollamaz. Sofrada zeytinyağı mutlaka olsun isterim.
* Öğlenleri fabrikada isem tabldottan yerim. Bu şekilde çalışanlarımın o gün nasıl beslendiklerini de öğrenmiş olurum.
* Ara öğün olarak meyve atıştırırım.
* Akşamları ağır yememeye çalışırım. Ancak güzel yemekler olunca dayanamam. Kuzu etli lezzetleri ve balığı çok severim. Sebzeyle dengelerim.
* Türk mutfağı her zaman önceliğim olmuştur. Ancak, Hint ve İtalyan mutfağını da severim.
* Mutfakla aramın iyi olduğunu söyleyemem. Evimizin mutfağını Annem Hafize Hanım ve eşim Hatice Hanım yönetir. Ara sıra küçük kızım Sinem de onlara eşlik eder.

Haberin Devamı

MEKAN
Hijyen, lezzet ve kalite

* İzmir’de Tavacı Recep, Balık Pişiricisi Veli Usta, Kordon Balık Pişiricisi, Deniz ve Yengeç.
* İstanbul’da Mavi Balık, Park Fora, Kıyı Restoran, Kahraman’ın Yeri, Beyti, Sunset ve Nusret.
* Ankara’da Börekçi Hacı Baba ve Fevzi Hoca Balık Restoran.
* Bir mekanda hijyen, lezzet ve kalite ararım.

SPOR
Hayatım hep koşturmaca

* Bornova’daki evimizin bahçesinde sabahları yürümek beni güne hazırlıyor.
* Oğlum Akif evin bir odasını spor bölümü olarak düzenledi. Zaman buldukça oradan faydalanıyorum.
* Ağırlıklı olarak işyerinde oturuyor gözüksem de fabrika turları ve üst kat yürüyüşlerimle gün içinde de hareketli olmaya çalışıyorum.
* Gençliğimde de faal biriydim. Hayatım hep koşuşturmakla geçti. Babam küçüklüğümden itibaren iş hayatında beni hep hareketli işlerde görevlendirdi. Hiçbir zaman ağır, hantal biri olmadım.
* Dostlarım tenis oynuyor. Biraz kilo verirsem ben de heves edebilirim. Rakip olursam onları yenerim.
* Milli takımı tutuyorum. Ülkemizin spordaki başarılarına sponsorluklarımızla da destek olmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

TATİL
Ailemle olmak büyük keyif

* Açıkçası işimiz gereği dünyayı dolaşıyoruz. Amerika, (Etiyopya Fahri Konsolosu olmam sebebi ile) Afrika ve Japonya yurtdışında en çok gittiğim yerler.
* İstanbul’daki işlerimizin artması nedeniyle yılda en az üç defa da ailece İstanbul seyahatimiz söz konusu.
* İşlerim gereği gerçek anlamda tatil yaptığım pek söylenemez. Benim için en güzel tatil tüm aile bireyleri ve dostlarımla bir arada olmak.
* Ama çalışanlarımın fırsat buldukça tatil yapmalarını arzu ederim. Çünkü insanın beyin ve beden olarak dinlenmeye, motivasyona ihtiyacı olduğunu düşünürüm.

HOBİ
En önemli hobim işim

* İşimi her zaman severek yaptım. Ülkeme, insanlığa faydalı işler yapmaktan hep mutluluk duydum. Zaten insan bir işi severek yapıyorsa başarılı olması kaçınılmaz. Çünkü tüm dikkatiyle yoğunlaşır. Amaçlar, idealler, hedefler insanı geliştirir ve vizyon sağlar.
* Fırsat buldukça kitap okumayı severim. Fethullah Gülen’in eserlerini ilgiyle takip ederim. Mehmet Akif Ersoy’un, Necip Fazıl’ın şiirlerini beğenerek okurum. Dale Carnegie’in ‘Üzüntüyü Bırak, Yaşamaya Bak’ kitabını bir dostumun tavsiyesi üzerine severek okudum.
* Müzik benim tutkum. Okulda da bando takımında mızıka çalardım. Türk Sanat Müziği’ni çok severim. ‘Yine Bir Gülnihal’ ve ‘Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda’ en beğendiğim şarkılar.
* Emek harcanan işleri severim. Her işte olduğu gibi sanatta da kalitenin yanındayım. Resme de merakım var. Gerek işyerimde gerek evimde duvarlarımda güzel tablolara yer vermeyi seviyorum.
* Akşamları zaman buldukça dizi izlerim. Seksenler, Avrupa Avrupa ve Yalan Dünya favorilerim. Sahibi olduğumuz Kanal 35’teki yayınları da takip ederim.
* Çiçekleri çok severim. Evimin bahçesinde onlarla ilgilenmek beni hem rahatlatıyor hem de dinlendiriyor.

Haberin Devamı

KARİYER
Hayat mezunuyum ben

* Babam Akif Küçükbay en değerli öğretmenim, ondan çok şey öğrendim.
* Ailenin en büyük çoçuğuydum. 60’lı yıllar Türkiye’nin henüz kabuğunu kıramadığı, içe kapalı ekonomik hayatın olduğu günlerdi. O günlerde bana biçilen misyon, babamın ticaret hayatındaki yükünü biraz hafifletmekti. Daha ilkokul 3’te haftada üç gün babamla beraber pazara giderdim. Yanından ayrılmaz işi öğrenmeye çalışırdım.
* Babam, çarpım tablosu ile beni imtihan ederdi. Güvenini kazanmayı başarınca dükkanı bana emanet etmeye başladı. Zorluklar olsa da tahsilimi de başarıyla sürdürdüm. kendimi yetiştirmeyi hiçbir zaman ihmal etmedim. Öğrenmenin yaşı yok. İnsan isterse her yaşta öğrenmeyi başarabilir. Yabancı dil konusunda Dış Ticaret Müdürümüz Ahmet Us bana rehber oluyor. Gençlere tavsiyem okullarını ve birkaç dil öğrenmeyi ihmal etmesinler.
* Eğitimin hep yanındayız. Bornova’da 2005’te açtığımız Orkide İlköğretim Okulu’yla babamın düşünü gerçekleştirdik. Aynı zamanda İzmir’in dördüncü vakıf üniversitesi Gediz’in mütevelli heyetindeyim.

TOPLANTI
Farklı görüşler önemli

* Fabrikadaki haftalık ve aylık rutin toplantılar yanında iş hayatının getirdiği sürpriz gelişmelere bağlı bir araya gelmeler de oluyor. Toplantıların mümkün olduğunca kısa ve öz tutulmasını isterim. Konuya göre önce dinler, farklı görüşleri alırım. Nihai kararı buna bağlı veririm.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Sabah ezanıyla ayaktayım

* Önce namazımı kılar, sonra bahçede yürüyüşümü yaparım. Kişisel bakımımın ardından giyinir kahvaltıya otururum. 09.30-10.00 gibi evden çıkarım. Akşam sekize kadar çalışırım. Güne gazete okuyarak başlarım. Gündemi takip ederim. Gelişen teknolojiye rağmen gazeteyi gazeteden okumayı yeğlerim. Yerel yayınları da yakından izlerim.

MODA
Eşimin zevkine güvenirim

* Her konuda olduğu gibi bunda da geleneksel tavrım var. Biz halkın içinden geldik. Giyim kuşamımızla, yiyip içtiğimizle halkın içinde olmaya devam ediyoruz.
* Genellikle klasik giyinmeyi severim. Toplantı ve önemli iş günlerinde takım giyerim. Koyu renkler tercih ederim. * Vakko, Süvari, Hikmet Alcan ve Lacoste’u beğeniyorum.
* Alışverişimi daha çok eşim yapar. Zevkine güvenirim.

SOSYAL MEDYA
Ipad’imi yanımdan ayırmam

* Teknolojik yenilikleri takip etmeye çalışırım.
* Yanımdan ayırmadığım Ipad’imle interneti aktif olarak kullanırım, ancak Facebook ve Twitter hesabım yok.

SEVİMLİ DOSTLAR
Dört tane köpeğimiz var

* Bornova’daki evimizin bahçesinde ‘Çavuş’ isimli 7 yaşında bir Kangal ve ‘Sibel’ adında 6 yaşında bir Terrier’imiz var. Uludere’deki çiftlikte ise Rus Kurdu ve Kangal mevcut. Tüm canlılara şefkat ve merhamet gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum.


 

Yazarın Tüm Yazıları