Bende olmaz demeyin!

Erkeklerin ortak bir yanılgıları var: Bazı sağlık sorunlarının yalnızca kadınlarda olabileceğini düşünüyorlar ve bu yanılgı bazen çok pahalıya patlayabiliyor!

Haberin Devamı

Birçok erkek hâlâ meme kanserinin sadece bir kadın hastalığı olduğunu sanıyor. Oysa meme kanseri (nadir de olsa) erkeklerde de görülebiliyor.

Sadece bin erkekten biri meme kanserine yakalansa da, yani ihtimal “binde bir” olsa da böyle bir olasılık hep var! Dahası meme kanseri özellikle genç erkeklerde kadınlardan daha hızlı ve ağır seyrediyor.

Tıpkı kadınlarda olduğu gibi ailede (erkek veya kadın fark etmiyor) meme kanseri öyküsü, yaşın ilerlemesi, yüksek östrojen seviyesi, aşırı kilolu olmak, alkolizm ve kronik karaciğer hastalığı erkeklerde de meme kanseri riskini artırıyor.

OSTEOPOROZA DİKKAT!

Erkeklerin “bizde olmaz!” diye düşündükleri sağlık sorunlarından biri de osteoporoz, yani kemik erimesi problemi. Osteoporoz, kemik iskeletinin zayıflamasına, kemiklerin kırılma riskinin artmasına sebep oluyor. Neticede küçük travmalarla kalça, el bileği ya da omurga kırıkları, uzun vadede de boy kısalığı ve kamburlaşma, sırt ve bel ağrıları ortaya çıkıyor.

Tıpkı meme kanseri gibi osteoporozun da erkeklerde kadınlara oranla çok daha seyrek görüldüğü en azından daha hafif seyrettiği doğrudur ve bunun birinci nedeni erkeklerin kadınlar gibi menopoza girmemeleridir.

Kadınlarda ani ve hızlı hormon değişiklikleri kemik kaybına yol açarken, erkeklerde testosteron kaybı çok yavaş seyreden bir süreç şeklinde gelişiyor. Ama yine de bazı erkekler özellikle ömürleri uzadıkça osteoporozla karşılaşabiliyor.

Özellikle testosteron seviyeleri erken yaşlarda düşen, sigara ve alkol kullanan, hareketsiz bir yaşam süren veya şu ya da bu nedenle uzun süre kortizon kullanmak zorunda olan erkeklerin kemik erimesi konusunda uyanık olmalarında yarar var.

Haberin Devamı

AKLINIZDA OLSUN

Reflü çocuklarda da görülebiliyor

Asit reflüsü midedeki yiyeceklerin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bazı yiyecekler özellikle fazla ve hızlı yemek, alkol kullanımı ve bazı ilaçlar bu olasılığı artırabiliyor. Çoğumuz “reflü yalnız büyüklerde olur” sanıyoruz ama yanılıyoruz. Asit reflüsü çocuklarda da oluşabilen bir sorun. Eğer çocuğunuz sık sık kusuyor, göğsünde yanma hissinden yakınıyor, kilo kaybediyor veya kilo alamıyorsa sorunun asit reflüsünden kaynaklanabileceği ihtimali de aklınızda olsun.

Böyle bir durumda seçeceğiniz en uygun uzman pediatrik gastroenteroloji konusunda deneyimli bir hekim olmalıdır ama problemi bir pediatristin de çözebileceğini unutmayın.

UNUTMAYIN

Haberin Devamı

Form tutmak iyi ama...

Hiçbir sihirli ilaç, yaşınız ilerledikçe formdan düşmenizi engelleyemez. Buna rağmen, bu süreci inanılmaz derecede yavaşlatabilirsiniz. Bazı durumlarda gidişatı tersine bile çevirebilirsiniz. Nasıl mı? Tabii ki yaşam boyunca hareketli bir insan olarak...

Bunun için maraton koşucusu olmanız gerekmez. Formunuzu günlük yaşam aktiviteleri ile koruyabilirsiniz.

Hareket etmek için işe yürüyün, dışarıda çocuğunuzla oynayın, merdivenleri yürüyerek inip çıkın, evinizi kendiniz temizleyin. Yeter ki hareket edin.

İster 20 yaşında, ister 60 yaşında olun, hareket etmek sağlığınız açısından en az sigara içmemek ve akıllı beslenmek kadar önemlidir.

Araştırmalar, hareketsiz insanların, günde iki paket sigara tüketenlerle aynı oranda kalp hastalığı riski taşıdıklarını göstermektedir. Sonuç olarak eğer sağlıklı olmak istiyorsanız bir an önce harekete geçmelisiniz.

(*) Not:  Amerikan Kalp Birliği “Aktif Yaşam Reh-beri”nden alınmıştır.

Yazarın Tüm Yazıları