Ben ne dersem o” diyenle baş edebilirsiniz!

Kendini her zaman haklı gören, sadece kendini önemseyen ve seven, sürekli “Ben ne dersem o” diyen kişilerinin ortak özelliği nedir bilir misiniz?

Haberin Devamı

“Ben söyleyeyim size: Narsist olmaları. Duymuşsunuzdur narsizm bir hastalık. Her ne kadar kendilerine aşık gözükseler de uzmanlara göre altında özgüven eksikliği, kendini sevmeme, kabul görmeme kaygısı ve kontrol etme ihtiyacı olan bir hastalık hem de. Narsizmden muzdarip insanlar için hayat gerçekten zor. Ama asıl zor olan bu insanlara katlanmak… Çünkü istediğini alana kadar kendini saklıyor narsist. Önce karşısındakinin güvenini kazanıyor. Sonra yavaş yavaş gerçek kimliğini gösteriyor. İlginin sadece kendi üzerinde olmasını bekliyor. Karşısındakinin istek ve ihtiyaçlarını umursamamaya başlıyor. İşte o andan sonra ondan kurtulmak neredeyse imkansız oluyor.



Belki okumuşsunuzdur. Mesude Erşan, 6 Ocak’ta “Duygusal Vampir: Narsist Erkek” adlı bir yazı kaleme almıştı. Uzman Psikolog Feyza Bayraktar ile narsist erkekleri ve özelliklerini konuşmuştu. En önemli özelliklerini şu şekilde tanımlamıştı Bayraktar: /images/100/0x0/55eae3a8f018fbb8f89d3464
“…Onun için önemli olan dosttan çok hayran kitlesi kazanmaktır. Başkalarının ihtiyaçları onun için önemli değildir. Genellikle çok yalan söyler. Kontrolcüdür. Onun için para ve güç önemlidir. Her zaman haklıdır. Asla özür dilemez, kendi suçlarını başkalarına mal eder…”

Haberin Devamı


Tanıdık geldi mi? Eminim kiminiz babasını, kiminiz sevgilisini, kiminiz de kendini görmüştür bu tanımlamada. Bense çok başka birini görüyorum. Narsistliğiyle sadece benim değil milyonlarca insanın canını sıkan birini… Söz konusu o olunca yapabileceklerimiz sınırlı gibi görünüyor ilk bakışta. Ama değil! Kendim ve sizin için araştırdım. Ne kadar psikoloji sitesi ve blogu varsa inceledim. Bir narsist ile baş etmenin yollarını aradım. İşte size bulduklarımdan küçük bir derleme. Siz de ister tanıdığınız başka biri için isterseniz de ortak sorunumuz için bu yöntemleri kullanabilirsiniz. Günün sonunda el birliğiyle karşımızdaki narsistleri yola getireceğimize şüphem yok!  Çünkü ihtiyacımız olan direnç damarlarımızdaki asil kanda mevcut!

Haberin Devamı



• Bir narsistin asla değişmeyeceğini unutmayın. Ondan istediğiniz şeyi almak hiçbir zaman kolay olmayacak. Zorlu bir yoldasınız. Hazırlıklı olun. (Tercümesi: Değişmeyeceğini kendi bile söylüyorsa boşuna ümitlenmeyin ama 15 günde sonuç alamadık diye de pes etmeyin!)

• Belgelerle ve kanıtlarla konuşun. O gerçekleri yalanlar ve abartılarla harmanlayıp size kanıt olarak sunacaktır. Siz de kendi kanıtlarınızla mümkünse belgelerle karşısına çıkarın. (Tercümesi: O, “10 yılda, 2 milyar 800 milyon ağaç diktik” diyorsa bu kadar ağacın dikilmediğini hatta dikilemeyeceğini kanıtlarla gösterin. Orantısız zeka kullanımına devam edin!)

• Narsist sadece kendini ve kendi çıkarlarını düşündüğünden onu ikna etmek istiyorsanız onun faydasına olabilecek sonuçlardan bahsedin. (Tercümesi: Olaylar sakinken çıkıp “Halkımın yanındayım” deseydi kazancının şimdi hepimizi gaza boğarak elde edeceğinden ne kadar çok olacağını anlatmaya çalışın. Anlamaz ama siz yine de deneyin…)

• Bir narsist hiç beklemediğiniz anda hiç beklemediğiniz insanları kendi tarafına çekebilecek cazibeye sahiptir. İstediğini alana kadar karşısındakini kullanmasını iyi bilir. Bu yüzden en güvendiğiniz tarafların bile narsistin yalanlarıyla karşı safa geçebileceğini unutmayın ve ihanete hazır olun. (Tercümesi: Polisin, vekillerin hatta bazı sanatçıların bile halkın yerine onun yanında olmasına şaşırmayın ve devamının geleceğini de bilin!)/images/100/0x0/55eae3a8f018fbb8f89d3466

Haberin Devamı


• Bir narsist ile tartışırken kendinizi duygusal olarak o olaydan soyutlamaya çalışın. Çünkü duygusal davrandığınız her an sizi ezmek için hazır bekler narsistler. Duygusal düşünmeyin. Sizi haksız kendini haklı göstermek için her şeyi söyleyebileceğini, her şeyi yapabileceğini unutmayın. Söylediği veya yaptığı şeyler karşısında aşırı duygusallaşırsanız sizi düşürmeye çalıştığı tuzağa düşebilir ve yapmamanız gereken şeyleri yaparak eline koz verebilirsiniz. Her ne olursa olsun odağınızı kaybetmeyin. Yalan ve iftiralarına sakin ve kanıtlarla yanıt verin. (Tercümesi: Ne kadar provoke etmeye çalışırsa çalışsın gaza gelmeyin. Yalanlarla ve yanlış bilgilerle sizi haksız göstermeye çalıştıkça imam gibi doğruları söyleyenlere sahip çıkın.)

• Kabullenin. Bir narsist asla sizin fikir, duygu ve düşüncelerinizi kendininkinin önüne koymayacak. (Tercümesi: 15 günde olanlar yeterince fikir vermediyse son 10 yılı tekrar gözden geçirin!)

• Kendinizi suçlu hissettirmesine izin vermeyin. (Tercümesi: Size alkolik dedi diye alkolik olacak değilsiniz! Can haliyle camiye ayakkabılarınızla sığındığınız için de günahkar değilsiniz!)

 Onu kendi silahıyla vurun, asla vazgeçmeyin! (Tercümesi: Diren Türkiye!)





Haberin Devamı

https://twitter.com/Sabanur




Yazarın son yazıları



#6 haziran 2013 Zor zamanlarda kadın olmak
#3 Haziran 2013 Diren Türkiye: Aşkların en gerçeği seninle!
#30 Mayıs 2013 Hak mı yasak mı?
#27 Mayıs 2013 Ah be Rakı, ayran içtik ayrı düştük, iyi mi!
#23 Mayıs 2013 Şimdi meşgulüm, seni sonra severim!
#20 Mayıs 2013 İlişki köleliğine dur deyin!
#16 Mayıs 2013 Kansere kurban verenlerden misiniz?


YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>


Yazarın Tüm Yazıları