"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Ben mayalı hamur yaparım

Kız kardeşim Ayşe dahil birçok arkadaşım bunu söyler. Biliyorum ki, annelerimiz dışındaki bizler mayalı hamur tarifi görünce hemen kaçarız.

Çünkü mayalı hamur yapmayı gözümüzde çok büyütür, tarifini bile okumayız. Gerçeği söylemek gerekirse, bendeniz de bu yemekçilik kariyerimin öncesinde 3-5 mayalı hamur dışında pek de mayalı hamura rağbet etmezdim. Ama şimdi bir sever oldum ki sormayın. Tıpkı çocukların oyun hamuruyla oynadıkları gibi oynayıp çeşit çeşit şekiller çıkararak değişik tatlar deniyorum. Bir kere şu yeni çıkan ve "instant" denilen toz maya, tıpkı kabartma tozu gibi hemen hamura nüfuz edip onu kabartıyor. Yani sizi hiç uğraştırmıyor. Hani mayalı hamur diye uzun uzun bekletmenize de gerek yok. Her şey 15-20 dakika içinde bitiyor. Sonuçta, pufuduk, içi yumuşak, şahane çörekler çıkıyor. Hatta size çok garantili tarifler vermeye söz veriyorum. Böylece korkmadan instant maya kullanmaya başlarsınız.

Yayla çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

1 çay bardağı pirinç

6 su bardağı et

ya da tavuk suyu

2 yemek kaşığı

zeytinyağı

2 tatlı kaşığı un

1 adet yumurta

2 su bardağı

yoğurt

1 çay kaşığı tuz, karabiber, nane

Yıkadığınız pirinci ve et ya da tavuk suyunu (sade su da olabilir) tencereye aktarın. Zeytinyağını ekleyip orta ısılı ateşte haşlanmaya bırakın. Un, yumurta, yoğurt, tuz ve karabiberi çukur bir kapta çatalla iyice çırpın. Pirinçler uzayıp yumuşamaya başlayınca ocağın altını hafifçe kısıp yoğurtlu harcı azar azar kaynayan suya aktarın. Tahta bir kaşıkla sık sık karıştırarak 8-10 dakika, un kokusu gidinceye kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Üzerine kuru nane serpiştirip sıcak sıcak servise sunun

Kıymalı patatesli makarna

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

1 paket

kelebek makarna

2 su bardağı

makarna suyu

100 gr orta

yağlı kıyma

1 adet orta boy

kuru soğan

4 yemek kaşığı

zeytinyağı

2 adet orta boy

patates

2 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz,

karabiber

Öncelikle, makarnayı büyük bir tencerede 10 su bardağı tuzlu kaynar suda 10-11 dakika haşlayıp süzün. Haşlama suyundan iki bardak alıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve kıymayı bir tavaya aktarıp 3-4 dakika kadar kavurun. Soğanı küp küp doğrayarak ilave edip birkaç dakika daha çevirin. Üzerine, soyup tavla zarı formunda doğradığınız patatesleri ekleyin. Ayırdığınız makarna suyunu da katarak orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Patatesler iyice yumuşayınca tuz ve karabiberi ekleyin. Diğer taraftan, yumurtaları bir kasede çırpıp patatesin üzerine aktarın. Sürekli karıştırarak, yumurtalar pişinceye kadar, 2-3 dakika çevirin. Sonra da bu kıymalı, yumurtalı sosu sıcakken haşlanmış makarnayla karıştırın. İsterseniz maydanozla süsleyerek servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI