GeriSeyahat Ben iflah olmaz bir pisboğazım
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ben iflah olmaz bir pisboğazım

Ben iflah olmaz bir pisboğazım

Fransız oyuncu Gerard Depardieu'nün Fransa, Ä°talya, Kuzey Afrika ve Güney Amerika'da baÄŸları var. Åžarapçılıkla da yetinmiyor. Tescilli bir pisboÄŸaz olduÄŸunu rahatlıkla itiraf eden Depardieu'nün bir baÅŸka hobisi de restoranları için trüf (yer mantarı) toplamak. Kendisine gurme filan deÄŸil, pisboÄŸaz diyor. Åžarapçılık nereden aklınıza geldi?-Benim çocukluÄŸum biraz dağınık geçti. Evden kaçtığımı bilirsiniz. 12 yaşımda ÅŸarapla tanıştım. O günden beri içerim. Ä°nsan bol para kazanınca yatırım yapmak ihtiyacını duyuyor. Bourgogne bölgesindeki Anjou Le Chateau de Tigne'de bir baÄŸ aldım. Bu da yetmeyince Cezayir'e kaydım. Åžarapçılıkta genç ve iddialı bir ülke olan Arjantin'e de el attım. Pantelleria Adası'nda da bir bağım var. Åžimdi Barolo bölgesinde bir baÄŸ için anlaÅŸma yaptım. Kaliteli bir kadeh ÅŸarabın yerini hiçbir ÅŸey tutamaz.Bir türlü zayıflayamamaktan ÅŸikayetçisiniz deÄŸil mi?-Artık deÄŸil. BeÅŸ by-pass'tan sonra doktorlar mutlak 20 kilo vermemi istedi. Bir yılda 17 kilo verdim. Aynaya bakınca kendimi tanıyamadım. ÇirkinliÄŸime çirkinlik katılmıştı. Benim bir sinema imajım var. O 17 kiloyu tekrar fazlasıyla aldım. Ne yapayım yemeÄŸi çok seviyorum. Tesellim o abuk sabuk fast-food yerine masaya oturup Akdeniz usulü bol sızma zeytinyaÄŸlı yemekler yemek. Tabii Akdeniz deyince, Fransız, Ä°talyan sizin zengin Türk mutfağınız da akla gelir. Son zamanlarda Magrep mutfağına dadandım. Kuskus filan. Söyler misiniz zayıflamanın zamanı mı?Fransa'daki restoran zinciriniz geniÅŸliyor mu? -Benim gibi bir pisboÄŸazın kendi lokantaları olması doÄŸal. Bazen mutfaÄŸa girip aşçıların iÅŸine karışıyorum. Geçenlerde eÅŸim Carole Bouquet'ye sürpriz yaptım ve Paris'in en kaliteli restoranlarından ‘‘La Fontaine Gaillon’’u alıp hediye ettim. Buraya dostlar geliyor. Çok şık bir yer.Trüf merakınız nerden geliyor?-Trüf ormanlarda sonbaharda toprak altında oluÅŸan bir mantar. Ancak bunu insanoÄŸlunun çıkartması olanaksız. Özel yetiÅŸtirilmiÅŸ köpekler var. Trüfün kokusunu alıyorlar. Biz de çıkartıyoruz. Kaliteli bir trüf 130-160 gram olur. Siyah ve beyazdır. Aroması keskin, tadı hafif ekÅŸimtraktır. Kalitelisinin kilosu 2500- 3000 Euro'ya yükselir. ÇoÄŸu da açık arttırmayla satılır. Geçenlerde Alba Ormanları'nda köpeÄŸimle iki tane bulduk. Bunları restoranımda makarna üstüne rendeleyerek müşterilerimize tattırıyoruz.Albano ÅŸarabına Felicita adını verdiÄ°talyan ÅŸarkıcı Albano Carrisi Güney Ä°talya'nın Puglia bölgesinde Cellino'daki bağındaki ÅŸarap üretiyor. Kızı Ylenia'nın esrarengiz ÅŸekilde kaybolmasından sonra 30 yıllık eÅŸi Romina Power'den boÅŸanan Albano, ikinci evliliÄŸinden olan çocuÄŸuyla avunuyor. BM Tarım ve Gıda Örgütü FAO'nun açlıkla mücadele kampanyasında elçi. ‘‘Ben Cellino köyünde doÄŸdum’’ diyor. ‘‘Bizim taraflarda ÅŸarap ilaç gibidir. Günde iki bardak ÅŸarap doktoru evden uzaklaÅŸtırır derler.’’ Albano ÅŸarap evine Felicita adını vermiÅŸ. ‘‘Bu ÅŸarkıyla eski eÅŸim Romina Power ile San Remo Åžarkı Festivali'ne katılmıştık, bize uÄŸur getirmiÅŸti. Åžarapçılığa baÅŸlarken ihracatı da düşünerek bu ismi verdik.’’Albano'nun bir de çiftliÄŸe benzer, 16 yataklı bir pansiyonu var. ‘‘EkmeÄŸi biz piÅŸiriyoruz. Yumurta bizim tavukların, et bizim çiftliÄŸin hayvanlarından. Konuklar yürüyor, bisiklete biniyor, yüzüyor’’ diye anlatıyor.Â
False