Ben çok şanslıyım

İzeltaş Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da en büyük hobisi ‘çalışmak’ olan sanayicilerimizden.

Haberin Devamı

İlkokul yıllarında yazın harçlık için babasının mağazasında çalışan, Akdeniz Oyunları için yapılan Atatürk Stadı’nın tuvaletlerinde inşaat artıkları temizleyen Yorgancılar, 1974’te profesyonel olarak atıldığı iş yaşamında başarı basamaklarını emin adımlarla tırmanmış. “Çok şanslıyım. Babam ne benim ne de kardeşlerimin iş hayatına hiç ama hiç karışmadı. Ama o da çok şanslı” diyen Ender Yorgancılar, başarının sırrını ise şöyle özetliyor: “Hayal edin, çalışın, dürüst, açık ve samimi olun.” Aynı zamanda EBSO Başkanlığı’nı da yürüten Yorgancılar, iş dışı yaşamını Sıradışı’yla paylaştı...

OTOMOBİL

Dikkatli bir sürücüyüm
· Kendi kazancımla aldığım ilk otomobilim BMW’ydi.
· Şu an da yine bir BMW kullanıcısıyım.
· EBSO’daki makam aracım için bir şoför arkadaşım var. Onun dışında otomobilimi kendim kullanırım.
· İyi değil, dikkatli bir sürücüyüm.
· Kurallara uyarım. Emniyet kemerimi biner binmez takarım, kırmızıda dururum, aşırı hız yapmam.
· Bir araba satın alırken önce güvenlik ararım. Sonra performansına ve ihtiyaçlarımı karşılayıp karşılamadığına bakarım.

MEKAN

Haberin Devamı

Hijyen ilk sırada gelir
· İzmir’de; Adil Müftüoğlu, Deniz Restoran, Kordon Balıkçısı, Sipari.
· İstanbul’da; Poseidon, Eftalya, Kıyı Restoran, Kahraman’ın Yeri.
· Yurtdışında; genelde misafir olduğum firma ya da arkadaşımın zevkine bırakırım. Tek başıma gittiğimde ise ağız tadıma uygun olduğuna inandığım, doğal yemekler yapan yerleri tercih ederim.
· Bir mekanda olmazsa olmazım hijyendir. İkinci olarak sahibi ve çalışanların güler yüzlü olmasına dikkat ederim. Üçüncü önceliğim ise müşterinin ne istediğini bilip sadece onu getiren hizmet anlayışıdır.

MODA

Sorunsuz müşteriyim
· Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda yüzde 90 takım giyerim. Çok misafirim geliyor ya da ben gidiyorum. İşyerimde daha rahatım. Toplantım ya da önemli konuğum yoksa kravat takmam. Hafta sonları ise serbest giyinirim. Kottan da hoşlanırım.
· Takımda siyah, lacivert; gömlekte beyaz ve mavi renk severim.
· Hazır giyinirim. Kıyafetlerimi kendim alırım. Neye ihtiyacım olduğunu, tarzımı, ölçülerimi bilirim. Girer, alır çıkarım. Sorunsuz müşteriyimdir.

KARİYER

Haberin Devamı

Tuvalet bile temizledim

· İlkokulu Cumhuriyet’te, orta ve liseyi Özel Türk’te, üniversiteyi Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (Pazarlama Bölümü) okudum.
· Çalışmaya küçük yaşta başladım. Babam, sanayi öncesi ticaretle uğraşıyordu. İlkokulda sadece kışın haftalık verirdi. Yazın ise inşaat ve züccaciye mağazasında yanında çalışır, öyle harçlık alırdım.
· Akdeniz Oyunları için yapılan Atatürk Stadı’nın tuvaletlerinde inşaat artıklarını temizleme işinde çalıştım. Bu işteki başarımdan dolayı açılışta teşrifatçılık yapacak ekibe seçildim. Gelen yabancı konuklara yerlerini gösterdim. Çok iyi bahşiş topladığımı hatırlıyorum.
· Profesyonel olarak iş hayatına 1974’te atıldım. O yıl, Şişe Cam’ın bayiliğini aldık. Babam Alsancak’ta depo tuttu. Perakende ve toptan cam satışına başladık. Kısa sürede Avrupa’nın üçüncü büyük cam işleme tesisi olduk. Türkiye’de en çok cam satan firma haline geldik. Başlangıçta babam ve ben vardık. Sonradan iki kardeşim ve oğlum da ekibe dahil oldu. Bu hepimizin  ortak başarısı.
· Babam 1968’de İzeltaş’ı kurmuştu. Toplu iğnenin bile ithal edildiği, sanayinin yeni yeni oturduğu yıllardı. Orada da görev aldım. 10 yıl önce babam, “Ben artık çalışmayacağım” dedi. Hemen iş bölümü yaptık. Ben İzeltaş’a geldim. İki kardeşim ve oğlum cam işine devam ediyor. Ama yine hep beraberiz.  Çok şanslıyım. Babam iş hayatıma hiç ama hiç karışmadı.

BESLENME

Haberin Devamı

Hafta sonu mutfak benim

· Kahvaltı yapmadan asla evden çıkmam. Beslenme sağlıklı yaşamın parçası. Hiçbir zaman için çok yemem ama sık yerim. Bu nedenle kahvaltıyı atlamam.
· Domates, salatalık, biber, peynir, zeytin, haftada bir yumurta ve çay yeterli. Sıkıp suyunu içmek yerine meyveyi yemekten hoşlanırım.
· Öğlenleri 12.00-13.00, akşamları da 19.30-20.30 saatleri arasında sofraya otururum.
· Öğlenleri genelde fabrikada yerim, farklı bir şey istemem, ne çıkarsa onu tüketirim. Doymak için değil, midemi bastırmak için yerim. Dışarıdaysam balık tercih ederim. Akşamları da balıktan şaşmam.
· Ara öğün olarak kimi zaman akşam üzeri bir elma alırım.
· Gün içinde kahve içmem. En az 15 büyük bardak su içerim.
· Ayırmamakla birlikte Akdeniz mutfağı daha çok hoşuma gider. Izgara beğenirim. Kremalı, soslu lezzetleri hiç sevmem.
· Kıymalı yemeklerden çok hoşlanmam. Bamyaya,   makarnaya bayılırım.
· Hafta sonları mutfak benim, çıkmam. Akla gelen her türlü  lezzeti yaparım.
· Belki de bu kadar yoğun çalışma ortamında beni rahatlatan yerlerin başında mutfak geliyor. Bu bana babamdan kalma bir alışkanlık. Ayrıca, ağzının tadını bilen biriyim.
· Balık buğulamam, köftem, deniz mahsullü makarnam ünlüdür.
· Baharatlarımı, kırma zeytinimi kendim yapar, eşe-dosta dağıtırım.

HOBİ

Haberin Devamı

Behzat Ç.’yi kaçırmam

· En büyük hobim çalışmak.
· Tavla oynamaktan da büyük keyif alıyorum. İyi oynarım.
· Kitap okuyamıyorum. Ancak, gazeteleri atlamam. Her gün üç gazeteye bakarım. Yaklaşık 1.5 saat zaman ayırırım. Köşe yazarlarına evden işe giderken ya da işten eve dönerken arabada göz gezdiririm.
· Müziksiz yaşam düşünemem. Her türünü severim. Sesim çok   iyi değil ama eş-dost ortamında söylerim de... Sabah kalktığım anda radyoyu (Time, Fenomen, Power Türk, Power FM) açar, yatana kadar kapatmam.
· Tespih biriktiriyorum. 70 kadar oldu. Kendim de alıyorum, hediye geldiği de oluyor.
· Bir de oyuncak araba merakım var. Bir kısmı evde, bir kısmı fabrikada.
· Sinema, tiyatro, konser, bale, opera sevmeme rağmen  zamansızlıktan maalesef gidemiyorum.
· Sorumluluğum gereği çoğu kez eve geç gidiyorum. Bu nedenle televizyon seyderemiyorum. Hoşlandığım dizileri eşim kaydediyor, hafta sonları oturup izliyorum. Behzat Ç.’yi çok seviyorum.

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ

Bu kısa yaşamda gülümseyen ve gülümseten insanlarla birlikte olmak.

TATİL

Bayramlarda yapıyorum

· Sadece bayramlarda tatil yapabiliyorum. Zaten Türkiye’de yeterince bayram var. O süreler dahilinde dinlenmeye çalışıyorum.
· Yazın hafta sonlarını Çeşme’de geçiriyorum.
· Çok nadir olmakla birlikte programımı ayarlayabilirsem tatil günleri dışında bir hafta kendime izin verdiğim de oluyor.
· Türkiye’yi tercih ediyorum. Bizim kıyılarımız çok güzel. Bu nedenle yurtdışına gitme ihtiyacı duymuyorum. Ülkem bana daha cazip geliyor.
· Bir teknem var. Adı, Endy. 15 yıldır kullanıyorum. Kaptanlık ehliyeti de aldım. Kaptanım olmasına rağmen dümeni ona bırakmıyorum. Ege kıyıları ve Yunan adalarına gidiyorum.
· Tekne kafamı boşalttığım, rahatladığım, denizin üzerinde yalnız kaldığım, özgür olduğum yer.

SPOR

Köpeklerimle yürüyorum
· Eskiden çok spor yapıyordum. Şimdi işlerin yoğunluğundan ne yazık ki zaman bulamıyorum.
· Sadece hafta sonları köpeklerimle yürüyüşe çıkıyorum.
· Yüzerim. Ama sporcu yüzüşü değil. Denizin güzelliğinden istifade için.
· Galatasaraylıyım. İzmir takımlarından da Karşıyaka’yı tutuyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR

Beş köpek sahibiyim

· Evde beş köpeğim var. İkisi Golden, Mastiff, Beagle ve Kangal. Fabrikada da bir Kurt mevcut. Onlarla yürüyorum, oynuyorum, beni rahatlatıyorlar.

TOPLANTI

Saatlerce sürdürmem
· Ayda bir kez mutlaka ve mutlaka teknik toplantı yaparım. Tüm üretim müdürlerini bir araya getiririm. Yaklaşık 3-3.5 saat sürer.
· Ne oluyor, ne bitiyor, hedeflerimiz nedir, ne yapmamız gerekiyor, ne bekliyoruz, ne olacak vs bunları konuşuruz ve aylık periyodlar halinde gözden geçiririz.
· Onun dışında öyle saatlerce toplantı yapayım, insanları meşgul edeyim, onlar beni meşgul etsin bence doğru bir yöntem değil.
· Zaten ne kadar çok toplantı, o kadar az verim... Önemli olan, hedef ve yetki verip ulaşıp ulaşamadıklarını kontrol etmek.

GÜNE BAŞLANGIÇ

06.30’da ayaktayım
· Evdemsem 21.30-22.00 arası yatarım. Tatil, bayram, hafta sonu değişmez; en geçsaat  06.30’da kalkarım. 07.15-07.30’da da evden çıkarım.
· Aradaki sürede her gün duşumu alır, tıraşımı olurum. Giyinip kahvaltıya inerim. Gazetelere göz atar, televizyon kanallarından haberlere bakarım.

Yazarın Tüm Yazıları