Ben bir işkoliğim

Adnan KAYA ile sıradışı

Haberin Devamı

İzmir’in duayen sanayicilerinden Ali Aktaş, kendini böyle özetliyor. Löher markasıyla asansör, Trist markasıyla da Türkiye’nin ilk ve tek yürüyen merdiven üreticisi Aktaş, “Eşim benim için, ‘Yazın güneşle, kışın saatle çalışır’ der. Doğru... Yazın güneş daha çekilmemişken eve gitmek bana çok zor ve ayıp geliyor. Kışın da yine işten erken çıkmak hoşuma gitmiyor. Mümkün olduğunca işe en erken gelip en erken çıkmak benim şanım” diyor. Çalışkanlığının yanı sıra dürüstlüğü, açık sözlülüğü, mütevazılığı ve nüktedan tavırlarıyla dikkat çeken Ali Aktaş, (gülerek) “Biliyorum, çocukların yerimde gözü var. Bir gün gelecek oturacaklar. Ama daha 40-50 yılları var. Öncesinde koltuğumu vermeye, kasayı devretmeye hiç niyetim yok. Bir kenara çekilip, ‘Bana para verir misiniz?’ demek hiç de hoşuma giden bir şey değil. Elim ayağım tuttuğu sürece işimin başındayım” diye de ekliyor. Renkli kişiliği, ilerleyen yaşına rağmen bitmek bilmeyen yatırım aşkı, girişimciliği, gençlere ve ailesine düşkünlüğüyle tanınan Aktaş, özel yaşamının kapılarını Sıradışı’na açtı.

Haberin Devamı

HAYAT FELSEFESİ
Sevgi.

OTOMOBİL
Orijinalliğini bozmam

* İlk arabam 1968’de aldığım mavi renkli ikinci el bir Skoda’ydı. Şu an bal renginde 2000 model Mercedes’im var. Yatırımlar bitince yenisini alacağım.
* Otomobilimi çoğunlukla kendim kullanırım. Ancak son zamanlarda kafam işlerle çok meşgul olduğundan şoförüm de var.
* Trafikte iyi sürücü olduğumu düşünüyorum. Dikkatliyim. Hız yapmam. Bugüne kadar büyük ceza yemedim.
* Bir otomobil alırken uzun ömürlü, aileye uygun ve yakıt konusunda ekonomik olmasına bakarım. Ancak tasarruf adına arabanın orijinalliğini bozmam. Örneğin, benzinliyse tüplüye çevirmem.

Ben bir işkoliğim

BESLENME
Pişmiş soğan yiyemem

* Kahvaltısız evden çıkmam. Özel bir lezzet aramam. Hatta akşamdan kalan kızartma, köfte varsa onu da yerim. Yanında bir de çay olursa büyük keyif. Ancak kışın haftanın 3-4 günü taze sıkılmış portakal suyu da içerim. Bir de çorba isterim. Ne yapalım biz tarhanayla büyüdük.
* Öğlenleri hafif lezzetler tercih ederim. İşyerinde çıkan tabldottan yerim. Porsiyonu çeyreğe indirdim. Çünkü ne istesem iki katını getiriyorlar. Oysa artık can boğazdan gelmiyor, gidiyor.
* Ara öğün olarak kışın bazen şöminede sucuk ya da kestane keyfi yaparız.
* Akşamları genelde evde yerim. Ne yazık ki eski alışkanlıklar hala devam ediyor. Eşim ev hanımı. Özel sofralar kuruyor. Ama o da ben de hem yaşlandık hem de kilolardan şikayetçiyiz. O nedenle hem çeşit sayısını hem de porsiyonları azalttık.
* Yemek seçmem. Ama pişmiş soğan, kabak ve pırasa yemem. Alerjim var, dokunuyor.
* Mutfakla işim olmaz. Çünkü beceremem. Ocağı yakmasını, fırını çalıştırmasını bile bilmem.

Haberin Devamı

MEKAN
Garsonlar temiz olmalı

* İzmir’de Seyirtepe, Sanayi Odası Lokali, Loca, Deniz Restoran, Tavacı Recep, Altınkapı.
* Bir mekanda temizlik (garsonlar dahil), hijyen, hizmet, kalite, lezzet, dostluk ararım.
* Alkol almam ama balık lokantalarını çok severim. Küçük balıktan hoşlanırım.
* (Gülerek) Bazı yerlerde beni değil de Löher’i tanıyorlar. Buna alınıyorum.

SPOR
Her sabah sahildeyim

* Her sabah mutlaka 06.30-07.00 gibi Karşıyaka sahiline çıkar, 30-60 dakika arası yürürüm. Her gün olmasa da akşamları yine 30 dakika tekrarlarım. Eşim de eşlik eder.
* Gençliğimde futbol, basketbol, masatenisi oynadım.
* Beşiktaşlıyım. Ama ‘Oyuncularını say’ deseniz sayamam. Maçlarını oturur seyrederim ancak fanatik değilim.

Haberin Devamı

TATİL
Yazlığa beş kez gidebildim

* Ben tatili şöyle yapıyorum: İş seyahatlerimde kalan zamanımı tatil olarak değerlendiriyorum. Çoğunlukla da bu gezilere eşimle gidiyorum, 1-2 gün uzatıyorum.
* Geçmişteki bir ABD ziyaretimizi saymazsak 15-20 günlük tatilim hiç yoktur. Genelde 1 haftayı geçmez.
* Gümüldür’de yazlığımız var. Ancak geçen yıl sadece 5 hafta sonu gidebildik. O da cuma gidip pazar akşamı ya da pazartesi sabahı döndük.

HOBİ
At tabloları biriktiriyorum

* En büyük hobim insanlara bir şey öğretmek. Üniversitelere gidip gençlere girişimciliği anlatıyorum. Onlarla birlikte olmak, tecrübelerimi paylaşmak çok hoş.
* Fırsat buldukça Mevlana’dan Atatürk’e ne bulursam okurum.
* Türk Müziği’ni çok seviyorum. TRT Müzik hep açıktır. Ayrıca; Rumeli çocuğuyum, o yörenin türküleri hoşuma gidiyor. Bir de Karadeniz havalarına bayılıyorum.
* Resim sergilerini kaçırmamaya çalışıyorum. At ağırlıklı tablolar biriktiriyorum. 15 tane var. Ayrıca, çılgın doğa ağırlıklı çalışmalardan alıyorum.

Haberin Devamı

KARİYER
İlk param dondurmadan

* Mithatpaşa Lisesi mezunuyum.
* İlk paramı dondurma satarak kazandım. Ailemin manavı vardı, sebze-meyveleri at arabasına doldurur sokak sokak gezerdim.
* Çekirdek, nohut da sattım. Yapmadığım iş neredeyse kalmadı.
* 18 yaşından sonra ise mesleğim gereği demirci ve elektrikçide çalıştım.
* 1965’te mezun olduktan sonra tesadüfen bir asansör firmasına girdim. Baktım güzel iş, gelecek var, demircilik-kaynakçılığın üstüne Çınarlı’da elektrik eğitimi de aldım.
* Ardından kendi işimi kurdum. O günden günümüze Löher markasıyla asansör üretiyorum.
* 2000’den beri de Trust markasıyla Türkiye’nin ilk ve tek yerli yürüyen merdiven imalatına da başladık. İhracata da başladık. Önce Ukrayna’ya sattık. Sonra İran, Irak, Hollanda, Almanya ve Avusturya’ya verdik. En son da İngiltere’ye ihraç ettik.

Haberin Devamı

Ben bir işkoliğim

TOPLANTI
Doğru giden işe karışmam

* 15 günde bir toplanırız. 2-3 saat sürer. Herkes fikrini söylemekte serbesttir. Yeter ki benim istediklerimi yapsınlar. Doğru giden işe karışmam.

GÜNE BAŞLANGIÇ
Öğlenleri yarım saat uyurum

* 05.00-06.00 arası kalkarım. 06.30-07.00 gibi sahilde yürüyüşe çıkarım. Eve döndükten sonra gazeteleri okurum. Tıraşımı olur, banyomu yapar, giyinip kahvaltıya otururum. 08.30’da evden çıkar, en geç yarım saat içinde işimde olurum. Öğlen yemekten sonra yarım saat uyurum. Buna artık herkes alıştı. Kim gelirse gelsin kalkmam.

MODA
Temiz ve yakışanı giyerim

* Modayla aramın çok iyi olduğunu söyleyemem. Ama temiz ve yakışanı giyinmeyi severim.
* Renk olarak ağırlıklı laciverti tercih ederim.
* Alışverişimi Kiğılı’dan yaparım.
* Ama pantolona iç cep gibi birtakım isteklerim olur.
* Belli bir yaşa geldik, eşime danışmadan alışveriş yapmam.

SOSYAL MEDYA
Teknolojiyle aram kötü

* Facebook, Twitter’da yokum. Bilgisayarla da aram çok iyi değil. Tek kullandığım cep telefonu. Maillerime de oradan bakıyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Fabrikada Husky var

* Köpekleri çok severim. Hayatımda hep oldular. Ancak evin içine sokmam. Şu an Çiğli Atatürk OSB’deki fabrikada bir Husky var. Adı, Ege. 3 yaşında.

Yazarın Tüm Yazıları