Ben afiyetle yedim adını sen koy

Bir dilbilimci, bir gıda mühendisi, bir şarap profesörü ve Türkiye tutkunu bir İtalyan aşçı toplandı, yeme-içme konusunu masaya yatırdı. Çıkan sonuç; dilin yemeğe de ses veriyor olmasıydı. Ve şimdi düzenledikleri kurslarla bu bildiklerini meraklılarıyla paylaşıyorlar.

Cahit AKYOL
08.01.2012 - 00:00 | Son Güncelleme :

Mete Aksak Van, Gevaş doğumlu. Van Atatürk Lisesi’nde okumuş. Ardından Dicle Üniversitesi’nde Fransız dili ve edebiyatı üzerine eğitim almış. Ardından ver elini Fransa demiş ve Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde sosyal dilbilimi üzerine altı yıl yüksek lisans yapmış. Türkiye’ye dönüşünde bir inşaat şirketi kurmasına rağmen bir yandan da kendisini yeme-içme konusunda eğitime adamış. şimdi müteahhitlik işinin yanı sıra Ankara’da Peperoncino adında bir ıtalyan restoranı da var. Mete Aksak restoranı açınca, “Aşçı da ıtalyan olsun” diye düşünmüş. 10 yıldır Türkiye’de yaşayan Daniel Evangelista’yı da yanına almış.

ORTAK NOKTALARI BİR KADIN

Prof. Dr. Ertan Anlı Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi. Türk şarabının gelişmesi için ulusal ve uluslararası kongrelerde sunumlar yapıyor. şarap hakkında çok sayıda yayını ve kitabı var. Bu üç kişinin ortak noktalarıysa bir kadın: Yüksek Gıda Mühendisi Elif Erol, 17 yıldır Kavaklıdere şaraplarında medya ve reklam koordinatörü. O da yeme-içme meraklısı hatta Lezzetinkara adında bir blogu da var. Elif Erol, “Neden bu konuda bilgi birikimlerimizi başkalarıyla paylaşmıyoruz” diye sorunca dört kafadar ortak bir iş yapmaya karar vermişler.

YEMEK VE İÇKİ SOSYOLİJİKTİR

Ankara’da kurs vermeye başlamışlar. Ama bu kurs diğer gastronomi kursların farklı. Mete Aksak’ın aldığı sosyal dilbilimi eğitiminden yola çıkarak kursların alfabesini dilbilimi üzerine kurmuşlar. Yaptıkları şeyi şöyle anlatıyorlar: “Yemek ve içki kültürü, gastronomi alanının dışında sosyolojik bir yöne sahip. Bireylerin yediklerinden aldıkları tadı, onların yaşları, cinsiyetleri ve kültürel geçmişleri de etkiliyor. Bu konuya dilbilimi penceresinden bakıyoruz. Örneğin suşi bizim dilimize yakın bir isim olduğu için yemeğin kültürümüze geçmesi bu kadar çabuk oldu. Yemeklerin ve kelimelerin anlamı yok, seslerin ve tatların anlamı var. Biz kişilere daha önce hiç bilmedikleri bir yemeği tattırırken, yine daha önce hiç kullanmadıkları bir sesle isimlendiriyoruz. Mesela, x bir yemek diyeceğiz. Eğer bu x kelime onların geçmiş kültürleriyle bağlantılıysa, yemeğin onların damağında bıraktığı tat da farklı olacak.”

FARKLI TATLARDAN KORKMAYIN

Ülkemiz mutfak konusunda Doğu’ya da Batı’ya da yakın. Osmanlı, ulaştığı dört kıtanın mutfaklarını almış ve saray ortamında rafine etmiş. Bugün biz çok geniş bir alandan toplanmış farklı lezzetlerin birleşimini mutfağımızda barındırıyoruz. Bu geniş yemek kültürüne hakim olabildiğimiz oranda dünya insanı olmayı başarabiliriz. Bunun için farklı seslerden ve tatlardan korkmayacağız. Peperoncino’da gerçekleşen bu kurs, şarap ve yemeğin uyumunun çok ötesinde yemek kültürünü anlatmayı hedefliyor. Herkes yaşamının ilerleyen evrelerinde annesinin yemeklerinin tadını arıyor ve bu arayış ömür boyu sürüyor. Yemek konusunda profesyonelleşme de bu noktada başlıyor. ınsanlar dünya üzerindeki hangi mutfağı severlerse sevsinler, profesyonelleşmek için diğerlerini de denemeleri lazım. ınsanın alışkanlıklarını kırarak yeni bir şeyler denemesi zor. Her yeni mutfak, yeni bir acı. Bu acıyı deneyerek pekiştiriyor ve olgunlaşıyoruz.

YEMEK YERKEN KARŞILIKLI OTURUN

Yemeği restoran ortamında tüketmek de önemli bir kültür. Hızlı yemek tüketirken ayakta ya da farklı bir oturma düzeninde oluyoruz. Bu nedenle iki insan arasındaki iletişim düzeyi azalıyor. Oysa ki restoranda karşılıklı oturmak, yüz yüze iletişimi de beraberinde getiriyor. ınsanların birbirlerine vermiş oldukları değeri ortaya koyuyor. Sevdiklerimizle, bir arada olmaktan keyif aldıklarımızla şarap eşliğinde uzun süreli bir yemek, karın doyurmaktan çok öte bir anlam barındırıyor.

ŞARABIN YANINDA CEVİZ GELİYORSA DİKKAT

şarap içerken enginar, pekmez, sarımsak, sirke, nane, okaliptüs, olmaz. şarap, zeytinyağlı yemekle içilmez. Bazı yerlerde şarap servisinde peynirin yanında ceviz de verilir. Ceviz kesinlikle olmaz. Çünkü bozuk şarap, ceviz gibi kokar. Size ceviz veriyorlarsa bu çoğunlukla, bozuk şarabı anlamamanız içindir. Aman dikkat. Tatlı ve meyve salatasıyla şarap içilecekse, kesinlikle köpüklü ve tatlı şaraplar tercih edilmeli. Türk peynirleri genellikle şarapla iyi eşleşmez. Çünkü tuzludur.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün