‘Belki bağımsız devlet’ dedi

Güncelleme Tarihi:

‘Belki bağımsız devlet’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 23:08

Özyönetim tartışmalarının yapıldığı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulu’nun açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Bu direniş zaferle sonuçlanacak, herkes halkın iradesine saygı duyacak. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi irade olacak. Belki Kürtlerin bağımsız devleti de olacak federal devleti de, kantonları da özerk bölgeleri de” dedi.

Haberin Devamı

Kayapınar Spor Kompleksinde ‘Öz yönetimle demokratik ulus’ sloganıyla toplanan kongreye Demirtaş’ın yanı sıra DTK eş başkanları Selma Irmak, Hatip Dicle, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eş başkanları Kamuran Yüksek, Emine Ayna ile EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da bulunduğu kurum temsilcileri katıldı. Bugün sona erecek kongrede bir deklarasyon yayınlanacak. Demirtaş, konuşmasında özetle şunları söyledi:

TARİHSEL KIRILMA

“Kürtler artık kendi coğrafyasında, siyasi bir irade olacaktır. Korkunun ecele faydası da yok. Engelleme yerine güç verseniz, omuz omuza verseniz hep birlikte kazanacağız. Madem hasta ameliyat masasına yatırıldı, bu hasta iyileşmeden masadan kalkmayacak. Bu direniş zaferle sonuçlanacak, herkes halkın iradesine saygı duyacak. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi irade olacak. Tarihi kırılmanın yaşandığı şu günlerde halkımız bunun kararını verecek; diktatörlük mü özgürlük mü, tek bir adamın sultasında yaşamak mı yoksa öz yönetim mi? Bunun kararını biz verdik, Türkiye’nin batısı da bu verilmiş karara katılmalıdır, destek vermelidir. Gelecek yüzyılda bir Kürdistan gerçeği olacak. Belki Kürtlerin bağımsız devleti de olacak federal devleti de, kantonları da özerk bölgeleri de...”

Haberin Devamı

CİZRE’DE MİTİNG YAPIN

(Başbakan Davutoğlu’na) Genelkurmay Başkanı’nı niye Cizre’ye gönderiyorsun, sen git. 1 Kasım’da Genelkurmay Başkanına mı oy verildi; sen seçildin. Madem güçlüsünüz, kudretlisiniz, al reisini de yanına Cizre’ye sen git. Sur’a git bakalım. Hani Kürt halkını kurtarıyorsunuz ya terörden, gelin kurtardığınız Kürt halkı sizi nasıl karşılayacak. Yarın hemen Cizre’nin meydanında miting yapın. “

Dicle: Alparslan geldiğinde Kürtler beylikti

DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ise kritik sürece son vermek istediklerini savunarak, şöyle dedi: “Özyönetim talebimiz hakkımızdır. Hiçbir güç buna engel olamayacak. Alparslan Anadolu topraklarına gelince Kürtler beylikler halinde yaşıyordu. Mervaniler vardı. Kürtlerle ittifak yaparak Anadolu’ya girmişler. Çatışma, son yüzyılda yaşanmıştır. O da Kürtlerin en doğal hakkının kabul edilmemesidir. Demokratik özerklik modelimiz Türkiye’de tüm sorunları çözecek bir anahtardır. Bölgesel özyönetimleri kongremizde somut haline getireceğiz ve sunacağız.”

Haberin Devamı

DTK’DA KİMLER VAR?

2007’de Diyarbakır’da kurulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü, inanç grubu temsilcisini çatısı altında topladı. DTK çatısı altında, HDP, DBP, belediye başkanları, Süryani, Ermeni, Keldani, Yezidi gibi etnik ve dini inanç grubu temsilcileri, bölgede faaliyet gösteren esnaf, ticaret ve odaları temsilcileri, bölgedeki KESK, Türk - İş gibi sendikaların temsilcileri yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!