Belirsizlikler yapı sektörünü olumsuz etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Belirsizlikler yapı sektörünü olumsuz etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2012 00:00

YEM Genel Müdürü Barış Onay, KDV oranlarındaki belirsizlik, mütekabiliyet yasasında beklenen serbestliğin olmaması ve kentsel dönüşüm yasasında hareketsizlik sebebiyle yapı sektörünün olumsuz etkilendiğini söyledi.

Haberin Devamı

YAPI-ENDÜSTRİ (YEM) Genel Müdürü Barış Onay, KDV oranlarının belirsiz olması, Mütekabiliyet yasasının beklenen serbestlikte olmaması ve kentsel dönüşüm yasasında hareketliliğin olmaması sebebiyle yapı sektörünün olumsuz etkilendiğini söyledi. Onay, Ekim-Kasım-Aralık’taki 4. çeyrekte bu üç faktörden ikisinin düzeltilmesi halinde sektörün rahatlayacağını kaydetti. Onay yapı sektörü hakkında şunları söyledi.

Cari açık yavaşladı

“2010 yılında Türkiye yüzde 8.9 büyürken yapı sektörü yüzde 18.3 civarı büyüdü. 2011’de ise Türkiye yüzde 8.5 büyürken, yapı sektörü yüzde 11 büyüdü. Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmalar vardı. Yumuşak İniş Senaryosu ile Türkiye’nin ekonomisini soğutmak ve böylece cari açığı yavaşlatmak isteniyordu. 2012’nin ilk altı aylık verilere göre Türkiye’nin büyümesi 2.9 oldu. Yani istenen sağlandı ve Türkiye’nin 8.5 büyümesi 2.5-3 bandına indirildi.

Haberin Devamı

Yapı sektörü için senaryo tutmadı

Bizde yapı sektörü olarak baktık. Genel olarak yapı sektörü Türkiye’nin hızlı büyümesinden daha fazla büyüyen bir sektör. Yavaşlama olduğunda da Türkiye’nin yavaşlamasından daha hızlı yavaşlayan bir sektör. Buradan yola çıkarak bizim tahminimizde Türkiye’nin büyümesinde 2-4 bandına girilmesiyle yapı sektörünün de 4 bandı etrafında duracağını tahmin ediyorduk. Fakat ilk altı aylık verilere baktığımızda yapı sektörünün büyümesi de yüzde 1.5 oldu. Türkiye için konuşulan senaryo tuttu fakat yapı sektörü için konuşulan senaryo tutmadı.

Güven ortamı gerekli

Biz bunun sebebini analiz ettik. Yapı sektöründe güven ortamı ve şartların belli olması çok önemli. Şartları belirsiz hale getiren üç tane etmen var. Bu sebeplerden biri konutta KDV belirsizliği. KDV’de bir ayarlama yapılacaktı fakat şu an yüzde kaç olacağı belli değil. İkincisi mütekabiliyet yasası beklenen serbestlikte çıkmadı, istenilen verimi alınamadı. Üçüncü faktör de Kentsel Dönüşüm Yasası’yla herkesin beklentilerinin oluşmuş olması. Bunun da başlamamış olması. Yıkımlara başlıyoruz, giriyoruz dendi ama birşey görmüyoruz. Dolayısıyla bu üç faktörden belirsizlik etmeninden ötürü yapı sektörü bundan negatif etkilenmiş durumda. 4. çeyrekte ekim kasım aralıkta bu üç belirsizlikten en az ikisinin çözülmüş olması lazım. Sektörünün rahatlaması açısından bunlar gerekli.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!