Belgeselci oldular

Güncelleme Tarihi:

Belgeselci oldular
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2017 23:30

Van’ın Akçaören köyündeki ilkokulda eğitim alan öğrenciler ellerinde mikrofon, sırtlarında kamera köyü karış karış gezdi. İlk kez kamerayla tanışan minikler, köyün yaşlılarıyla konuşup ‘Onlar da Çocuktu’ adlı bir belgesel hazırladı.

Haberin Devamı

Ellerinde mikrofon, sırtlarında kamera köyü karış karış geziyorlar. Onlar, Van’ın 65 haneli Akçaören köyünün ilkokulunun öğrencileri. Akçaören İlkokulu müdür vekili Emre Kan, kamera görmemiş öğrencileri kamerayla, mikrofonla ve tripotla tanıştırdı. Ortaya miniklerin hazırladığı ‘Onlar da Çocuktu’ belgeseli çıktı. 2, 3 ve 4’üncü sınıftan 12 öğrenci önce kamera ve muhabirlik eğitimi aldı, ardından köyün yaşlılarının kapısını çaldı.



Dört yıl önce Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden mezun olunca bu okula atanan Emre Kan, projenin çıkış noktasını şöyle anlattı: “Benim fotoğraf çekmeye merakım var. Bazen öğrencilerimle gölde güneşin batışını filan çekiyorduk. Çocuklarda da fotoğrafa merak oluşmaya başladı. Çocuklar, kısa kısa videolar çekti. Anı olarak kalsın diye proje haline getirdik. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduk. 20 köy okulunda çekim yaptırıp ilk beşe girene ödül vermek istiyoruz. Ayrıca bunları bir filmde birleştirmeyi planlıyoruz. MEB’den proje için destek bekliyoruz.”

Belgeselci oldular

Emre Kan

ÖNCE KAMERA EĞİTİMİ
Çocuklara önce eğitim verilerek kamera, vizör, tripot, mikrofon tanıtıldı. Yerel kanallarda çalışan arkadaşlarından destek aldıklarını belirten Kan, öğrencilere muhabir nasıl sorular sorar, kameraya nasıl bakar gibi eğitimler verdiklerini söyledi. Emre Öğretmen çalışmayı ise, “Köye gittik. Birkaç yaşlıyla röportaj yaptık. Yaşlı bir teyze ‘Konuşurum ama Türkçe bilmiyorum’ dedi. Bir öğrenci Kürtçe’den Türkçe’ye çevirdi” sözleriyle anlattı. Projenin amacını ise şöyle özetledi:“Yan köyü başka bir il olarak düşünen çocuk var. İlçe merkezine gitmemiş öğrenciler bulunuyor. Onlara biraz daha dışarıyı göstermek istedim. Merkezdeki bir çocuk elinden Ipad’i düşürmezken onlar kamerayı ilk kez gördüler. Eşitlik olsun istedim. Şimdi ‘Öğretmenim ne zaman video çekeceğiz’ diyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!