Belediyeye itfaiyeci adı altında personel

Güncelleme Tarihi:

Belediyeye itfaiyeci adı altında personel
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2010 00:00

Belediye itfaiyeye 196 personel alırken, bunlardan yalnızca altısının itfaiyecilik yüksekokulu mezunu olduğu ortaya çıktı. Sınavı kazananların 120’si ise “staj” adı altında belediyenin başka birimlerinde görevlendirildi.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, itfaiye daire başkanlığına eleman alımında garip bir uygulamaya imza attı.
TÜMBEL-Sen Genel Başkanı Doğan Altun’un iddialarına göre, itfaiyeye alınan 196 personelin 120’si staj adı altında belediyenin başka birimlerinde görevlendirildi. Bu kişilerin staj süreleri 11 Ocak’ta doldu ancak hala itfaiyeye dönen olmadı.
Açılan sınava ise, İtfaiyecilik Yüksek Meslek Okulu’ndan 39 itfaiyecinin girmesine karşın bunlardan yalnızcı 6’sı itfaiyeye alındı.
Altun, iddialarını şöyle sürdürdü:

“Büyükşehir Belediyesi 2008 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre 330 adet itfaiye eri almak üzere sınav açmış ve 330 kadronun 70’inin mühendislik, 20’sinin mimarlık, 10’una şehir plancılığı, 12’sinin iktisat, 10’una lisans düzeyinde eğitim veren pedagoji formasyonu olan, 5’inin sosyal çalışmacı, 5’inin işletme, 65’inin meslek yüksek okulları mezunu, 50’sine meslek yüksekokullarının İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği bölümü mezunu, 83’ünün ise en az lise, meslek lisesi ve dengi okul mezunlarından olacağı şeklinde belirleme yapmış, bunu da ilan ederek duyurdu.
İtfaiye Daire Başkanlığı ise yaklaşık 330 adet itfaiye eri kadrosu için açılan sınavda 120 mühendis, mimar, şehir plancısı, iktisatcı, sosyal çalışmacı ve işletme mezunları olacak şekilde tercih belirlenmiş.

Sınav atlama tahtası

Sınav için 39 İtfaiyecilik Meslek Yüksekokulu mezunu başvuruda bulunmasına karşın sadece altısı itfaiye eri olarak atandı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, yaptığı basın açıklamalarında alınan personelin itfaiye eri olarak alındığı ve İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesinde istihdam edileceğini de açıklıkla vurgulamıştı. Tüm bu açıklamalara rağmen Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nca verilen sözler unutuldu. Asıl amacın itfaiye eri ihtiyacının karşılanması olmadığı, onun yerine itfaiye sınavlarıyla alınan personelin bu sınavları atlama tahtası olarak kullanması suretiyle kadrolaşmanın olduğu şeklinde endişeler ve eleştirilerin haklı olduğunu ortaya koyacak gelişmeler İtfaiye Daire Başkanlığı’nda yaşanmaya başladı.”

Henüz dönmediler

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, iddialar üzerine yaptığı açıklamada belediyeye staja giden 120 personeli için “bir iki gün içinde dönerler herhalde” diyerek, şu açıklamalarda bulundu:
“Aslında belediyenin değişik birimlerinde çalışmıyorlar sadece staj yapıyorlar. Ancak, bu hususun hukuki yönünü çok bilmiyorum. Personel sirkülasyonu belediyemizde sürekli olan birşeydir. Personeller belirli bir süre için yada daimi olarak birimlerini ihtiyaç sebebiyle değiştirebilir. Stajları altı ay süresince devam etti, yakında itfaiye birimine dönecekler. Hatta tahminimce bir-iki gün içerisinde dönerler. Tabii, bu benim değil İtfaiye Daire Başkanlığı’nın takdiri.”
Kurutuz’un bu açıklamalarına rağmen, 11 Ocak’ta itfaiye birimine dönmeleri gereken 120 personel henüz dönmüş durumda değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!