Belediyelerin kültür ve sanata yaklaşımı

BELEDİYE seçimlerine katılacak başkan adaylarının vaatler listesinde kültür ve sanattan pek söz edilmiyor.

Demek ki, kültür ve sanata yerel yönetimlerin yaptığı yatırım, düzenlenen etkinlikler, oya dönüşmediği için es geçiliyor.

Oysa benim gibi pek çok vatandaş, belediyenin faaliyetlerini değerlendirirken alt yapı kadar kültür ve sanat alanında yaptıklarını da göz önünde bulundurur.

Pazartesi günü bir etkinlikte, bir yemekte bulundum.

Beyoğlu Belediyesi, İstiklal Caddesi üzerinde yeni bir galeri açtı. Açılışta Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da bulunmuştu.

Galerinin ilk konuğu da Tan Oral’dı. Beyoğlu üzerine edebiyat ürünlerinin yer aldığı Beyoğlu’ndan Esintiler antolojisini iyi karikatürist Tan Oral resimlemişti, bu sergide o büyük boy özgün çizimler sergileniyor.

Ben de serginin açılışında Beyoğlu’dan Esintiler adlı bir konuşma yaptım.

Daha önce de Beyoğlu’nda onarılan binaları, yeni kitaplıkları gezmiştim.

* * *

GENE pazartesi akşamı 20.00’de de Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın sanatçılar ve yazarlar için verdiği yemeğe katıldım.

Bence yemeğin kalıcı yanı, Beşiktaş Belediyesi’nin hazırlattığı, Necdet Sakaoğlu’nun "Güle Güle Çocuklur" adlı Atatürk’ün Beşiktaş Günleri kitabıydı.

Albüm/kitapta hem Beşiktaş-Atatürk ilişkisini içeren yazılar hem de fotoğraflar yer alıyor.

Sakaoğlu, Beşiktaş’ın onun yaşamındaki yerini belirlerken, çıkış noktasını anımsatıyor:

"Gözden kaçırılan önemli bir başka gerçek, Atatürk’ün, Milli Mücadele’yi başlatmak için 16 Mayıs 1919’da Beşiktaş’tan hareket ettiğidir. Oysa buna da değinilmeyerek 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktığı vurgulanır."

Yazar, "Atatürk ve Beşiktaş" üzerine daha kapsamlı araştırmalar yapılması dileğinde bulunuyor.

Büyük liderlerin, sanatçıların yaşamlarının her aşaması, bütün ayrıntısıyla bilinmelidir. Dağıtılan kitap da bu açıdan önemli bir belge niteliği taşıyor.

"Atatürk’ün Yaşamöyküsünü Kurmada İstanbul’un ve Beşiktaş’ın Anlamı" yazısındaki ilk ve son cümleyi yazıma alıyorum:

"Atatürk’ün yaşamında ve ölümünde İstanbul’un ve Beşiktaş’ın çok özel yeri vardır. Bu metni noktalarken bunu bir kez daha vurgulamak koşuldur."

* * *

BELEDİYELERİN hizmetini, çalışmalarını değerlendirirken, kültüre, sanata yaklaşımları koşulunu da unutmayın.
Yazarın Tüm Yazıları