Belediyeler de ‘Tacize Yer Yok’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Belediyeler de ‘Tacize Yer Yok’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2017 15:06

Bundan iki hafta önce, 14 Mayıs’ta ‘Tacize Yer Yok’ kampanyasını başlatırken yerel yönetimleri ve diğer kamu kurumlarını da işbirliğine davet etmiş, “Toplu taşıma araçlarınızda tacize yer vermeme kararlılığını gösterin, anında müdahale ve şikâyet mekanizmalarını geliştirin, kadınların kamusal alanda eşit ve güvenli bir şekilde var olma hakkını teslim edin, koruyun” demiştik. Yerel yönetimler çağrımızı duydular ve toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarını engellemek, bu konuda farkındalık yaratmak için Hürriyet Pazar ile işbirliği yapacaklarını duyurmaya başladılar. Bize ilk ulaşan MHP’li Osmaniye Belediyesi oldu. Ardından AK Parti ve CHP’li belediyeler de ortak çalışma isteklerini açıkladılar. Kadına yönelik tacizin önlenmesinin, partiler üstü bir duyarlılık ve öncelik olması sevindirici. Bursa, Edirne ve Osmaniye belediye başkanlarını dinledik.

Haberin Devamı

RECEP ALTEPE
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

Belediyeler de ‘Tacize Yer Yok’ dedi

Elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyiz

Özellikle toplu taşımalarda yaşanan olaylar, sadece bu coğrafyada değil, tüm dünyada karşılaşılan ciddi bir problem. İnsanların özgürce yaşam hakkına ket vurma eğilimi taşıyan bu durumlara kesinlikle karşıyız ve kabul edilemez buluyoruz. Her kim olursa olsun ve her ne şartta yaşıyor olursa olsun, her birey sosyal hayatın bir parçasıdır ve toplumsal yaşam hakkına sahiptir. Sosyal yaşamın gereği olan toplu taşıma da gündelik yaşamın en çok tercih edilen ulaşım şeklidir. Hele de gelişen ve hızla büyüyen şehirlerde, herkes toplu taşımayı tercih ediyor ve etmelidir de... Kaldı ki, Bursa’da biz, vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını kullanmaları için özellikle çağrıda bulunuyoruz. Belediye olarak her zaman ‘insan’ odaklı düşünüyor, insanımızın ihtiyaçlarını ve taleplerini dikkate alarak temiz bir çalışma sistemiyle yolumuza devam ediyoruz. Bizim için her şeyden önemlisi, hemşerilerimizin mutluluğudur. İnsanların mutluluğuna ve huzuruna kasteden her konuda, elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyen bir belediyeyiz. Hürriyet Pazar’ın başlattığı ‘Tacize Yer Yok’ kampanyasının, son dönemde artış gösteren can sıkıcı ve insanı aşağılayıcı bu tür vakalara dikkat çekmek, duyarlılığı ve toplumsal dayanışmayı artırmak adına önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu düşündüğümüzden dolayı bu kampanyada yer almaktan dolayı mutluyuz.

Haberin Devamı

Belediyeler de ‘Tacize Yer Yok’ dedi

KADİR KARA OSMANİYE BELEDİYE BAŞKANI

Önemli olan kültürel eğitim

Şahsen ve kurumsal bir yapının yöneticisi olarak bu kampanya önemli benim için. Tacizin, toplumda yara olduğunu biliyorum. Zaman zaman bize de bazı şikâyetler geliyor. Hayatın bir gerçeğini öne çıkardığınız, dikkat çektiğiniz, mağduriyet yaşayan insanlara destek verdiğiniz, yalnız hissetmelerini önlediğiniz için teşekkür ederim. Tüm Osmaniye olarak, bu kampanyanın hedefine varması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Kadınlarımızı inciten, psikolojilerini bozan, iç dünyalarında derin izler bırakan bu olayları önlemeyi amaçlayan çalışmaların yaygınlaşması önemli.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Ülkenin ve hatta dünyanın bu olumsuz gerçeğini göz ardı etmekle, üstünü örtmekle gerçek yok olmuyor. Konuşmaktan kaçınılan konular, döner dolaşır yakınınızda tecelli eder. Kadının eve kapanmasından ziyade, toplumsal yaşamın göbeğinde yer alması gerekir. Kimileri toplu taşımada tacizin önüne geçmek için kadınların ayrı seyahat ettiği ‘pembe otobüs’ uygulamaları öneriyor. Diyelim ki kadınları ayrı bir otobüsle taşıdınız; taciz sadece toplu taşımada olmuyor ki! Otobüste olmaz, başka yerde olur. Önemli olan insanların ruhundan bunu çıkarabilmek, insanları eğitmek. Kadınlar, kentsel aidiyet noktasında kendilerini daha mutlu, huzurlu, güvenli hissedebilmeli. Biz bu kampanyayı hayatın diğer alanlarına da yaymayı planlıyoruz.

Haberin Devamı

Belediyeler de ‘Tacize Yer Yok’ dedi

RECEP GÜRKAN EDİRNE BELEDİYE BAŞKANI

KADINLARIN ÖZGÜR OLDUĞU BİR KENT İMKÂNSIZ DEĞİL

Kadınlarımızın, toplu taşıma araçlarında özgürce yolculuk yapabildiği; sokakta, sabahın erken saatlerinde ya da gecenin bir yarısında özgürce dolaşabildiği bir dünya, bir ülke ve bir kent imkânsız değil. Tüm dünyada karşımıza çıkan toplu taşımada taciz olaylarının böylesine anlamlı kampanyalarla, duyarlı ve bilinçli bir toplumla yok olabileceği kanısındayım.  

Edine; huzurun, barışın, sevginin ve kardeşliğin başkenti. Toplu ulaşım sistemi kapsamında 112 tane tam donanımlı araç hizmet veriyor. İlimizde günlük yolcu sayısı ise 60 bin civarında. Burası kadınların özgürce dolaşabildiği, sadece evde değil, iş hayatında ve sosyal yaşamda en az erkekler kadar söz sahibi olduğu bir kent. Kadınlar, gece dışarıya çıktıkları için, mini etek giydikleri için yadırganmazlar. Tabii ki her yerde yaşandığı gibi bizde de talihsiz olaylar yaşanmakta ama genel anlamda Edirne için bunları söyleyebilirim. Bu kampanyaya destek verdik çünkü bu kentte kadınlar adına attığımız adımların örnek olmasını istedik.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Hakları Geliştirmesi Ortak Programı kapsamında Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Projesi’nde 11 pilot il arasına girip kadına yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla en başarılı belediyelerden biri olmanın gururunu yaşadık. Bu proje, Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri Yarışması’nda, Toplum Düzeni ve Sosyal Hizmetler kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Taslak Yol Haritası’nın hazırlanmasının ardından başladığımız çalışmalarla toplu ulaşımda ‘Kadın Şoför’ dönemini başlattık. Projeyi en iyi uygulayan ilk üç belediyeden biri olarak, diğer belediyelerin de dikkatini çektik.

Mersin’de meydana gelen ve tüm vatandaşları derinden üzen Özgecan Aslan olayından sonra toplu taşıma ve ticari araç sürücüleriyle ilgili birtakım tedbirler aldık. Kadına yönelik şiddet, taciz vs. konularında sabıkası bulunanlara ticari araç plakası verilmemesi ve şoför olarak çalıştırılmamasına karar verdik. Kadın yolcularımızın akşam 22.00’den itibaren güzergâh üzerinde durak harici olarak, talep etmeleri halinde otobüsten inebilmeleri için karar aldık, 1.5
yıldır uyguluyoruz.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!