Belediye işçisi halay çekti

Güncelleme Tarihi:

Belediye işçisi halay çekti
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 11:00

Belediye işçisi halay çekti

Haberin Devamı

İZENERJİ'de toplu sözleşme imzalandı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi şirketi İZENERJİ'de 27 Mart'ta başlayacak greve 3 gün kala yevmiyelere 16.9, ikramiye, sosyal hak ve izin ücretleriyle toplamda yüzde 36'ya varan zamla toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçilerin halayla kutladığı toplu sözleşme töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, işçilerden özverili çalışma istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 4 bin işçinin çalıştığı önemli şirketlerinden biri olan İZENERJİ'de grevin başlamasına üç gün kala toplu iş sözleşmesi imzalandı. Belediye önünde düzenlenen törene bine yakın işçi katıldı. Yevmiyelere yüzde 16,9'a, sosyal hak, ikramiye ve izin ücretleri ile toplamda yüzde 36'ya varan zammı öngören toplu iş sözleşmesinde ikinci yıl için enflasyon oranına göre zam yapılması kararlaştırıldı. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre sözleşmeyle birlikte en düşük giydirilmiş aylık net maaş 2 bin 471 TL, en yüksek giydirilmiş net maaş ise 3 bin 31 TL'ye yükseldi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplu iş sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada 13 yıllık başkanlık döneminde sözleşme imzalarını hep masa başında imzaladıklarını ama sendikanın son gün son saatte kadar imzalamama gibi bir adeti olduğunu söyledi. Bu dönem içinde önemli bir zam yaptıklarını belirten Kocaoğlu şöyle konuştu:

“İZENERJİ sonradan kurulduğu için ücretlerde düşüklük vardı. Bu şekilde telafi etmiş olduk. Bunun karşılığında özverili bir çalışma istiyoruz. Taşeronu kaldırdıysak, bugün demokratik hakları, sendikal hakları kullanarak İzmir'de özgür bir şekilde toplu sözleşme yapıyorsanız bunu CHP'li belediyenin demokratik ve insana haklarına, hukuka saygılı belediye yönetimi sayesinde yapıyorsunuz. Bunu hiçbir zaman unutmayın. Çünkü varlığınızın, emek mücadelesinin Türkiye'de örneği bir kurumdur. Taşeronu ilk kaldıran belediyedir. İşçinin sürekli yanında olan kurumdur. Kesinlikle bu kurumun sizin üzerinizdeki emeğinizi de hiçbir zaman unutmayın. Sizden iş istiyorum, özverili çalışma istiyorum. 'O işi yapmam, burada durmam, yoruldum, usandım istemiyorum."

SÖZLEŞMEDE 16 NİSAN MESAJLARI

DİSK başta olmak üzere tüm sendikaların Türkiye'nin her tarafında işçi haklarını koruyacakları bir ortam sağlanmasını, her yerin İzmir gibi olmasını dileyen Başkan Kocaoğlu “Sadece İzmir'de ve belli CHP'li belediyelerde değil Türkiye'ni her işyerinde toplu sözleşme yapabilin. Her işyerinde taşeronun kalkması için mücadele verip demokratik hakları kullanabilmelisiniz. Bunun için hem işyerinde hem de 16 Nisan'da ne yapmanız gerektiğini bilmek zorunda, durumdasınız" dedi. Kocaoğlu, sözleşmenin hayırlı olmasını, işçilerin çalışarak, hak ederek alın teriyle, çocuklarıyla birlikte mutluluk, huzur içinde yaşamalarını diledi.

Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan yaptığı konuşmada toplu iş sözleşmesinin imzalanması ve taşeron uygulamasına karşı sendikanın önünü açtığı için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve bürokratlarına teşekkür etti. Türkiye'nin geçtiği zorlu süreçte bir toplu iş sözleşmesi yapmanın çok güzel olduğunu belirten Çalışkan İZELMAN şirketinde de benzer bir sözleşme yapılmasını beklediklerini söyledi. Çalışkan “İZENERJİ işçisi emek mücadelesinde en ön saflardadır. Emeği de, demokrasiyi de, ülkesinin geleceğini de savunur. Bugünkü kazanımlarınızın Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) bir gecede elinizden alınmasını istemiyorsanız 16 Nisan'da 'Hayır' deyin" dedi. İZENERJİ'de örgütlü Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız 4 bin İZENERJİ işçisi için son 9 yılın en iyi toplu iş sözleşmesinde anlaşıldığını söyledi. Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Şirketler Koordinatörü Pervin Şenel Genç, Hilmi Özen, Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan ve sendika yetkilileri sözleşmeyi imzaladı. İmzadan sonra işçiler Belediye önü ve Konak Meydanı'nda halay çekerek sözleşmeyi kutladı.

Utku BOLULU İZMİR (DHA)

 

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!