Belediye: Heykel gibi detaylar...

Güncelleme Tarihi:

Belediye: Heykel gibi detaylar...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 19:03

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy'de resmi kutlamaların yapıldığı meydanda bulunan Atatürk Heykeli’nin kaldırılacağına dair haberlerle ilgili açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

Görüştüğümüz yetkililer, “Yeni Kadıköy” haberleriyle ilgili şöyle diyor:

“Ortada henüz uygulama planı yok. 1/5000’lik plan dışındaki çizimler sunulmuş. 1/5000’lik planlarda detaylar değil, alanlar belirtilmiştir. Heykel gibi detaylara ayrıntılı planlarda yer verilir. Dolayısıyla ‘Fuar alanı olarak belirtilmiş alanda neden Atatürk heykelini belirtmediniz’ demek, ‘Kültürel tesis alanında neden tiyatro binasını belirtmediniz’ demekle aynı şey.”

Belediyeye bu noktada katılmak mümkün değil. Çünkü Kadıköy Meydanı’nda “placemark” diyebileceğimiz sadece iki nokta bulunuyor. Bunlardan birisi konservatuar binası, diğeri de Atatürk heykeli. Dolayısıyla meydanı belirleyen iki noktadan biri 1/5000’lik planda yer almadığında “Nerede bu heykel” diye sorulur.

Haberin Devamı

KADIKÖY'DE DEV İMZA KAMPANYASI

Plan yeniden düzenlenip, heykelin yeri belirtilmeli. Zira nazım imar planının imar hukukundaki tanımında, yapılaşma yoğunluğunun gösterilmesi, yerleşme alanlarının yön ve büyüklüklerinin gösterilmesi ifadeleri yer alıyor.

“Yapı” kelimesi ise “barınmak ya da çeşitli amaçlarla kullanılmak için yapılmış her türlü mimarlık yapıtı” anlamına geliyor. Yani “yapı” kelimesi, heykelleri, tarihi eserleri, çeşmeleri de içine alıyor.

Dahası, fuar alanı da geçici yerleşim alanı sayılıyor.

Dolayısıyla, 1/5000’lik plan, 12 Aralık’ta bu haliyle onay almamalı...

Zira bu haliyle şark kurnazlığına gayet açık görünüyor...

1/5000’lik plan 12 Aralık’ta heykelsiz haliyle onaylandığında, daha sonra detaylı plan için çalışmalara başlandığında “Ama heykel 1/5000’lik planda yoktu. Şimdi de olmayacak” dense ne yapacağız? “O zaman planda heykel alanı varsa vardır, yoksa yoktur, kabul etmeseydiniz” cevabını alsak, kime başvuracağız?

Belediye: Heykel gibi detaylar...

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile sağlıklı bir iletişim kurmak ancak bu haber ile mümkün oldu. Şaşılacak şey değil tabii, genelde “haberin rüzgar estirmesi” böyle sonuçlanır... Haber patlamadan kapı duvar, yetkililere ulaşamazsınız. Rüzgar estikçe başlar “kendini doğru ifade etme çabası”...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Heykeli’nin yerine bina yapmayacak. Fakat “heykel” meselesiyle ilgili bu rüzgar esmeseydi, haberimiz ile plandaki bu “detay” ortaya çıkmasaydı ne olacaktı?

İşin işten geçtiği gün, ucuz siyasete, tatlı kurnazlıklara kurban gitmiş mi sayılacaktık?

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!