Belediye gelirleri

İSTANBUL ve Ankara'nın milli görüşçü belediye başkanları, son çıkarılan bir yasayla gelirleri düşürüldüğü için ağlaşmaya başladılar!

Oysa bu yasa İstanbul, Ankara ve İzmit Büyükşehir'in gelirini azaltırken, Adana, İzmir, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun Büyükşehir Belediyeleri'nin gelirini artıracak.

İstanbul ve Ankara, şimdi yasayı onaylamasın diye, Cumhurbaşkanı'na baskı yapmaya kalkışıyorlar. ‘‘Bu yasa onaylanırsa sular akmaz, yol yapamayız’’ gibi laflarla kamuoyunun dikkatini farklı yerlere çekmeye kalkışıyorlar.

İstanbul ve Ankara Büyükşehir'in elindeki para ve diğer olanaklar Türkiye'de devlette bile yok.

Bunlar korkunç kaynaklara sahip... Ve bu paraların nerelere harcandığını doğru dürüst denetleyen bir makam Türkiye'de yok.

Bu iki belediye, adeta devlet içinde devlet olmuş durumda.

Toplam iç ve dış borçları milyarlarca dolara ulaşıyor. Bunlar borç yapıyor, devlet ödüyor, halk ödüyor! Bu borcu nasıl yaptıkları, paraların nereye gittiği konusunda kamuoyunun hiçbir bilgisi yok.

Doğalgaz diyorlar paraları topluyorlar. Su diyorlar alıyorlar. Gelen her faturada insafsız bir kazık var. Vergilerin çoğunu da alıyorlar.

Belediye parasını kişisel reklamları için kullanıyorlar. İstanbul ve Ankara'da bütün bilbordlar, bu ikisinin kocaman resimleriyle dolu.

Verilen trilyonluk ihalelerin hesabı belli değil. Kime niçin verildiği de belli değil.

* * *

Ankara'da bir su faturasından örnek vereyim. Tüketici 25 metreküp su kullanmış. Tutarı 40 milyon lira. Buna yüzde 50 oranında ‘‘atık su bedeli’’ diye bir şey ekliyorlar. Toplam fatura 60 milyon geliyor.

Bu durumda Ankara'da tüketilen bir metreküp suyun bedeli 2 milyon 835 bin liraya geliyor.

Bir metreküp doğalgaz fiyatının tam 8.5 katı!

Doğalgaz yurtdışından boru hatlarıyla getiriliyor, karşılığında döviz ödüyoruz. Allah'ın suyu ise dibimizdeki barajlardan geliyor ve buna tam 8.5 kat daha fazla para alıyorlar.

Peşin kartla su alacaksınız. 30 milyon yatırıyorsunuz, size 20 milyonluk su veriyorlar. Niçin? l0 milyon atık su bedeli kesiyorlar!

* * *

Doğalgazda İstanbul ve Ankara'da nasıl korkunç bir kazık yediğimiz ortaya çıktı. Fiyatları indirmek zorunda kaldılar. İyi ama toplanan paraların hesabını kim sordu?

Milli görüşçü belediye, Ankara'da abonelere Alfagas sayaçlarını 300 dolardan satıyor. Her sayaçtan kafadan 150 dolar net para kazanıyor. Abone sayısıyla çarptığınızda, sadece bu olaydan kazanılan para yüz milyonlarca dolar ediyor.

Bütün ihaleleri nedense (!) şimdi ismini Elektromed olarak değiştirmek zorunda kalan bu Alfagas firması kazanıyor.

Su böyle, doğalgaz böyle.

Ankara'da şimdi yeni bir ‘‘reklam’’ yöntemi çıktı. Milli görüşçü İ. Melih ve Ali Müfit habire demeçler verip ‘‘Biz olmasak Ankara ve İstanbul'da sosyal patlama olurdu’’ diyor!

Şimdi bazı öğrencilere ayda 5 milyon lira burs veriyorlar ve bunun reklamını yapıyorlar. Bir de, birkaç yüz çocuğa parka ve bot veriliyor. Melih'in yerel kanalında çocuklar ekrana getiriliyor. Öncesinde ‘‘Melih Bey'e teşekkür et’’ deniliyor. Zavallı çocuğa ıkına sıkıla ismini bile bilmediği Melih'e kameralar önünde teşekkür ettiriliyor.

Fakir fukaranın onuruyla böyle oynamaya kimin hakkı var? Bu yardımı Melih veya Ali Müfit ceplerinden mi yapıyor?

* * *

İşte bu yüzden şimdi Cumhurbaşkanı'na bastırıp yasayı veto etmesi çağrısında bulunuyorlar! Dün Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'la konuştum. Sözleri ilginçti:

‘‘Büyükşehirler içinde İstanbul'un nüfus payı yüzde 40, Ankara'nın yüzde l5. Buna karşın büyükşehir paylarından, İstanbul paranın yüzde 54'ünü, Ankara yüzde 26'sını alıyor. Böyle adalet olmaz. Kaldı ki bütün büyük firmaların fabrikaları bizlerdedir. Bunların çöpünü, pisliğini biz toplarız, kanalını biz yaparız, yarattıkları hava kirliliği ile biz boğuşuruz. Ama merkezleri İstanbul ve Ankara'da olduğu için vergilerini onlar alır. Biz işçiye maaş ödeyemezken, İstanbul ve Ankara paraları savuruyor. Sayın Cumhurbaşkanı herhalde geri kalan l3 büyükşehir belediyesinin hakkını koruyacaktır.’’

Koruması gerekiyor. Eğer İstanbul ve Ankara'da paraların nerelere nasıl harcandığını biliyorsa, hissediyorsa, değil bu yasayı veto etmek, Devlet Denetleme Kurulu'na derhal emir verip bu iki milli görüşçü belediye ile bağlı kuruluş ve şirketlerini derhal incelemeye aldırmalıdır.

‘‘Bizim paramızı kesiyorlar’’ diye bağırıp çağıranlara, diğer belediyeler beş kuruşa muhtaçken, bol keseden harcadıkları katrilyonların ve halka attıkları kazıkların hesabı sorulmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları