Belediye başkanıyken Tayyip Bey’e ’Ülker’i bırak’ demiştim

Güncelleme Tarihi:

Belediye başkanıyken Tayyip Bey’e ’Ülker’i bırak’ demiştim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2006 00:00

Ülker Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker, İstişare Konseyi’ni tanıtmak üzere düzenlediği sohbet toplantısında bir soru üzerine, "Sayın Başbakan’a belediye başkanıyken Ülker’in distribütörü olan şirketteki hissesini satması tavsiyem oldu. Başbakanlığı sırasında bu kararı verip, hisselerini sattı" dedi. Murat Ülker, bölgesel güç olma planları yaptıklarını söyledi.

ÜLKER Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde, "Ülker’in distribütörü olan şirketteki ortaklığını bırakması" tavsiyesinde bulunduğunu söyledi. Murat Ülker, eski Adalet Bakanları’ndan Oltan Sungurlu’nun başkanlığındaki Ülker İstişare Konseyi üyeleriyle birlikte ilk kez basının karşısına çıktı. Murat Ülker, bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan’a belediye başkanlığı dönemindeki tavsiyesini açıklayıp, "Tayyip Bey, Ülker’in distribütörü olan şirketteki hissesini satıp çıkma kararını, başbakanlığı sırasında vermeyi tercih etti" dedi.

’ORTAK’ DİYENLER OLDU: Murat Ülker, bir soru üzerine Başbakan Erdoğan’ın Ülker’le yakınlığının zaman zaman gündeme getirildiğini hatırlatarak, "Kimi zaman Sayın Erdoğan’ın Ülker’e ortak olduğunu iddia edenler bile çıktı. Sayın Erdoğan, Ülker’in distribütörlerinden birinin 5 ortağı arasındaydı. O ortaklık gerçekleştiğinde de kendisi siyasette etkin bir noktada da değildi. Kendisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yken bir sohbet sırasında distribütör şirketteki hissesini, satıp çıkması konusunda tavsiyem oldu. Tayyip Bey’in o distribütör dışında grubumuzla hiçbir bağlantısı olmadı. Kendisi bildiğiniz gibi distibütör şirketteki hissesini de başbakanlığı sırasında devredip ayrıldı."

BÖLGESEL GÜÇ OLACAĞIZ: Murat Ülker, bir dönem İran’a ürünlerinin sınırdan kaçak yollarla bile girdiğine tanık olduklarını ifade ederek, bölgesel güç olma planlarını şöyle anlattı: "Bu durumu görünce biz de gidip İran’da üretim yapmaya başladık. Suudi Arabistan’da Cezayir’de fabrikamız var. Mısır’da üretime geçmek için hazırlanıyoruz. Kazakistan’da, Özbekistan’da Ukrayna ve Romanya’da tesislerimiz var. Romanya 2007’de Avrupa Birliği’ne (AB) girince biz de girmiş olacağız. Bizim hedefimiz bölesel bir güç olmak. Adımlarımızı da buna göre atıyoruz."

DÜNYA KARAR VERİR: Murat Ülker, "Ülker’i dünya markası yapmak gibi bir hedefiniz var mı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Dünya markası olmak o kadar kolay bir iş değil. Bizim öncelikli hedefimiz bölgemizde önemli bir güç olmak. Bunu yapabileceğimize de inanıyoruz. Ülker’in dünya markası olup olamayacağına elbette dünyadaki tüketiciler karar verir."

DOLARIN RENGİ YEŞİL: Murat Ülker, "Zaman zaman size de ’yeşil sermaye’ yakıştırmaları yapılıyor. Sizin ’yeşil sermaye’ye bakışınız nasıl, Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Evet, ben de dünyada ’yeşil sermaye’ olduğuna inanıyorum. Çünkü, bütün ABD Dolarları’nın rengi yeşildir."

MARKAMIZ EN BÜYÜK VARLIK: Ülker markasını "en büyük varlığımız" diye niteleyen Murat Ülker, asıl işlerinin başta bisküvi ve şekerleme gelmek üzere gıda olduğuna dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ başta olmak üzere gıdanın önemli bir bölümünde varız. Bunun yanısıra ambalaj üretimi gibi işlerimiz de var. Ama ambalaj üretimini artık bizim açımızdan pek stratejik görmüyoruz. Bu yüzden de ambalaj şirketlerimizde ortaklığa sıcak bakıyoruz."

Oğlum ayağı topa değmeden Fener’i şampiyon yapıyor

MURAT Ülker, basketbol takımını Fenerbahçe’yle birleştirip, sporda daha çok sponsorluklarla destek verme stratejileriyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı: "Sporda sponsorluk bütün dünyada var. Bir takımı alıp sürüklemek yerine birçok takıma farklı markalarla sponsor olmak daha doğru bir strateji. Birleşmiş Milletler (BM) de basketbol ve sokak futbolunun gelişmesi için adımlar atıyor. Gerçekten de sokak futbolu çok önemli. Çünkü, çocuklarımız artık sokakta futbol oynamak veya benzeri şeyler yapmak yerine bilgisayar başında sanal oyunlara yükleniyor. Benim oğlum sürekli top oynuyor, bunu yaparken taraftarı olduğu Fenerbahçe’yi hep şampiyon çıkarıyor ama ayağı bir kere bile topa değmiyor. Çünkü, bu işi bilgisayardaki futbol oyunlarıyla gerçekleştiriyor. BM, çocukların bilgisayar başından biraz olsun kalkıp, birbirleriyle sosyal temas kurabilecekleri oyunlara yönelmeleri için tavsiyelerde bulunuyor. Türkiye’de de sokak futbolu konusunda bir çalışma yapılırsa, biz buna destek oluruz. Onun dışında başta futbol ve basketbol olmak üzere spora verdiğimiz sponsor desteğinden memnunuz."

İstişare Konseyi vizyon geliştirip yol gösteriyor

MURAT Ülker, eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu başkanlığında oluşturdukları İstişare Konseyi’ni, "Dışardan bakıp, bizi değerlendirin" mantığıyla oluşturduklarını belirterek, "Konseyimiz vizyonumuzu geliştiriyor, yol gösteriyor. Büyük katkılarını görüyoruz" dedi. Konsey’deki isimler şöyle:

Murat Ülker

Oltan Sungurlu (eski Adalet Bakanı-ANAP)

Alev Coşkun (eski Turizm Bakanı-CHP)

Ali Nail Kubalı (Profesyonel yönetici)

Rona Yırcalı (DEİK Başkanı, işadamı)

İlter Türkmen (12 Eylül dönemi Dışişleri Bakanı)

Rıfat Hassan (Akmerkez’in ortağı, işadamı)

Turhan Pars Özer (Emekli Korgeneral)

Galip Demirel (eski ANAP Milletvekili)

Metin Yurdagül (Ülker Grubu Sözcüsü)

Necdet Buzbaş (Ülker Grubu yöneticisi)

Lufthansa’ya çubuk kraker üretiyoruz

MURAT
Ülker, ’taklikçilik’ suçlamaları ve davaları yüzünden Avrupa ülkelerinde sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şunları dile getirdi: "Avrupa ülkelerine ambalajımızla mal sattığımızda rengine, şekline bakıp taklit davaları açıyorlar. Oysa aynı Avrupa’ya ambajsız ürünü rahatlıkla satıyoruz. Örneğin Almanya’nın havayolu şirketi Lufthansa’nın yolcu ağırlama salonlarına gidin, oralardaki çubuk krakerler bizim ürünümüzdür."

Bizim Metro’yu Mars yüzünden 80 milyon dolara mahkum ettiler

MURAT
Ülker, önemli bir ’taklitçi’ davasına da Fransa’da muhatap olduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Mars adlı ürünü inceledik, baktık ambalajnın bütün renk tonlarının tescilini tüm dünyada yapmışlar. Aldılar bizim Metro adlı ürünümüzü, ’Mars taklit edilmiş’ diye dava açtılar. Bir dava kazandık. Ancak daha sonra bizi 80 milyon dolar ödemeye mahkum ettiler."

Adımızı şirkete vermedik soyadımızı şirketten aldık

MURAT Ülker, bir soru üzerine ailesinin soyadının bir dönem "Devletler" olduğunu ancak, nüfus kayıtlarına geçmediğini belirterek, şunları söyledi: "Soyadımız belirlenirken, o dönemde Ülker adıyla babam üretime de başlamış. Kendisine ’Mr. Ülker’ denirmiş. O da ’Madem Mr. Ülker’ diyorlar, o zaman soyadımız da Ülker olsun diye karar vermiş."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!