Bel ve boyun fıtıklarında yeni tedavi şekilleri

Güncelleme Tarihi:

Bel ve boyun fıtıklarında yeni tedavi şekilleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 15:00

Bel ve boyun ağrıları, toplumda üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra en sık görülen ve en çok iş gücü kaybına yol açan rahatsızlıklardır. İnsanların %80 i hayatının bir bölümünde mutlaka boyun ya da bel ağrısı çeker. Bunun %60 kadar geçici olup kalan %20 kısımda mutlaka altında ciddi bir rahatsızlık vardır.

Haberin Devamı

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Ayhan Kara bel ve boyun fıtığının yeni tedavi yöntemlerinden bahsetti.

 

BEL VE BOYUN FITIĞINA NELER SEBEP OLUR?

Boyun ve bel ağrısı yapabilecek bir çok sebep vardır. Fakat, ağrı istirahatte azalıyor ve hareketle ya da oturmakla artıyorsa, kol ve bacağa vuruyorsa, güçsüzlük ve uyuşukluk varsa, tedaviyle geçmiyorsa o zaman boyun ya da bel fıtığından şüphelenmek gerekir.

 

Bel ve boyun fıtıklarında yeni tedavi şekilleri

 

TANI NASIL KONUR?

Her zaman tıpta en önemli şey muayenedir. Her ne kadar teknolojik birçok alet gelişse de, tanıda en önemli şey mutlaka muayanedir. Muayanede eğer fıtıktan şüphenilinirse tanıyı desteklemek için mrg, tomografi, hareketli dinamik filmler ve emg denen sinir testleri ile desteklenir.

 

Haberin Devamı

HER BEL VE BOYUN FITIĞINDA AMELİYAT GEREKİR Mİ?

Hastaların en çok tedirgin olduğu şey fıtık teşhisi konunca ameliyat gerekip gerekmediğidir. Eğer ağrı bacağa ya da kola vurmuyorsa, güçsüzlük yoksa, hasta tedaviye yanıt veriyorsa ameliyat gerekmez. Ancak ağrı kol ve bacağa yayılıyorsa, hasta tedaviye yanıt vermiyorsa, ayakta ya da kolda güçsüzlük  mevcutsa, uyuşukluk oluyorsa ve tüm tedaviler denenmesine rağmen yanıt alınamıyorsa ameliyat  gerekebilir. Acil haller dışında çok ağrılı bir bel fıtığı bile olsa mutlaka tüm tedavilerin denenmesi gerekir. Acil durumlarda (felç, idrar ve büyük abdest kaçırma varsa) beklememek gerekir. Ağrı tek başına bir ameliyat kriteri değildir.

 

Bel ve boyun fıtıklarında yeni tedavi şekilleri

 

TEDAVİ NE ŞEKİLDE OLMALIDIR?

Haberin Devamı

Bel ve boyun fıtıklarında ilk önce ilaç ve istirahat tedavisi yapılır. Hasta tedaviye yanıt vermiyorsa fizik tedavi önerilir. Eğer ameliyat gerekiyorsa öncelikli olarak mikrocerrahi ya da endoskopik tedavi tercih edilir. Kireçlenme, kanal darlığı ya da bel kayması durumlarında ise mikrocerrahinin faydası olmaz. Bazı hastalarda narkozsuz herhangi bir kesi olmadan küçük bir iğneyle yapılan nükleoplasti denilen lazer tedavisi uygulanır. Bu tedaviye uygun olan hastalarda patlamış fıtık, kireçlenme ya da bacakta güçsüzlük gibi durumların olmaması gerekmektedir. 

 

AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NASIL OLUR?

Boyun fıtığı ameliyatı sonrası risk faktörü kalmaz. Hasta normal insanların yapabildiği her şeyi ameliyattan 1 hafta sonra rahatlıkla yapabilir. Eskisi gibi uzun dönem boyunluk verilmez. Bel fıtıklarında hastaların aklına 2 şey gelir; birincisi 'Rahatsızlık tekrar eder mi?', İkincisi 'Ameliyattan sonra artık her şeyi kısıtlamalı mıyım?' dır. Mikrocerrahi sonrası hasta aynı gün ayağa kalkıp gezebilir. 1 hafta sonra dışarı çıkmaya başlar. 15-20 gün sonra çalışma hayatına döner. 

 

Haberin Devamı

Bel ve boyun fıtıklarında yeni tedavi şekilleri

 

AMELİYAT DIŞI ALTERNATİF TEDAVİLER VAR MIDIR?

Son yıllarda yeni tedavi şekilllerinin gelişmesi ile birçok hastada ameliyata gerek kalmadan da fıtıklar tedavi edilmektedir. Bunların başında lazer tedavisi gelir. Nükleoplasti dediğimiz lazer tedavisinde lokal anestezi ile 10 dk. lık bir girişimle dışarı çıkmış fıtık buharlaştırılarak yok edilir. Hasta aynı gün hastanede yatmadan normal hayatına döner, istirahat etmesi ya da ilaç alması gerekmez.

 

LAZER KİMLERE YAPILIR?

Lazer eğer patlamış fıtık yoksa, ayakta felç yoksa ,tüm medikal tedaviler denenmiş ve yanıt alınamamışsa, kireçlenme yoksa rahatlıkla her hastaya uygulanabilir.

 

Haberin Devamı

Bel ve boyun fıtıklarında yeni tedavi şekilleri

 

LAZER DIŞINDA NELER YAPILABİLİR ?

Son dönemde fıtığın olduğu bölgelere görüntülenerek yapılan enjeksiyonlarla ilaç verilerek, birçok hasta ameliyata gerek kalmadan düzelmektedir. Bunların başında epidural enjeksiyonlar ve transforaminal enjeksiyonlar vardır. Son derece güvenli ve basit yöntemlerle hastalar normal ve ağrısız yaşamına dönmektedir. Burdaki en önemli nokta; müdahelelerin mutlaka bu işin uzmanları tarafından yapılmasıdır. 

 

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

BAKMADAN GEÇME!