Bel çevresi sağlığın göstergesi

İşadamlarının diyetisyeni Dilara Koçak, Yener Süsoy’a erkekte ve kadında bel çevresinin sağlık açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

Bel çevresinin erkekte 102, kadında 88 santimi aştığı durumlarda tehlike çanlarının çaldığına işaret etti.

Doğru alışveriş yapmanın sırları

Alışveriş yaparken doğru seçimler yapabilmek çok önemlidir, Yener Bey. Alışverişe mutlaka tok karnına gidin ve gitmeden önce ihtiyaçlarınızın listesini yapın. Yoksa kendinizi abur cubur reyonunun önünde iç geçirirken bulabilirsiniz. Örneğin taze meyve ve sebze seçimi yaparken olgunluğa dikkat etmeliyiz. Hemen tüketeceğiniz meyveleri olgun, daha sonra tüketmeyi planladıklarınızı daha az olgunlaşmış seçebilirsiniz. Et alırken ise yağsız olan parçaları ve yağları iyi ayrılmış olanları seçmeye özen göstermeliyiz. Kümes hayvanlarından seçim yapacaksınız hindi ve tavuk etinin yağsız olan kısımlarını seçmeniz çok önemli. Peynir, süt ve yoğurt gibi süt ürünlerinin mutlaka düşük yağlı olanlarını sepetinize atın. Ekmeklerinizi ise özellikle posa açısından yüksek olan tam tahıl ve tam buğdaydan üretilmiş olanlardan seçin.

Alkolde WHO ölçüsü

Dünya Sağlık Örgütü, kadınlara bir, erkeklere ise iki ölçü alkollü içki izni veriyor. İki kadeh şarap veya iki şişe (330 ml) bira. Votka, rakı, cin, viski gibi ağır içeceklerde ise miktar bunun yarısı olacak.

Türkiye’de Sezar salata çok tüketiliyor ama, yağ oranı çok yüksek olduğu için hiç sağlıklı değil.

Karındaki yağ miktarı önemli

- İdeal vücut ağırlığını sadece tartıya ve boy uzunluğuna bakarak belirlemiyorum, bunun için vücuttaki yağ miktarına bakıyorum. Vücuda çok düşük bir akım veriliyor ve akım yağlı bölgede direnç ile karşılaşıyor; genel çalışma prensibi bu. Sizin de ölçümünüzü yapacağımız elektronik cihaz şu anda son model özelliklere sahip; sadece vücuttaki toplam yağ miktarını değil, bu yağın hangi bölgelerde dağılım gösterdiğini de bildiriyor. Çünkü yağın nerelerde depolandığı çok önemli karın çevresinde depolanan yağ, kalp krizi riski, şeker hastalığı için çok tehlikeli. Bunu anlamanın diğer bir yolu da bel çevresini ölçmek, bunu birazdan size de yapacağım. Bel çevresi kadında 88, erkekte 102 santimin üzerine çıkarsa tehlike çanları çalıyor demektir. Kadınlar erkeklerden daha yağlıdır, çünkü östrojen hormonu bunu gerektirir. Vücuttaki yağın ortalama normal değeri kadın için yüzde 22-25, erkek içinse yüzde 18-22 olmalıdır.

Diyetle diyabetik ürün farkı bilinmiyor

Çoğu diyet ürünlerle diyabetik ürünler arasındaki farkı bilemiyor. Diyabetik ürünlerde şeker yerine yapay tatlandırıcı kullanılır, ürünün yağ miktarında azalma olmayabilir. Türkiye’de light ürünlerin pazar payı yüzde 4’lerde, Amerika’da ise yüzde 20’nin üstünde. Bunca light ürün tüketmelerini karşın Amerika’nın yüzde 65’i şişman, demek ki tek çözüm bu olamıyor. Ürünlerin ne içerdiklerine dikkat edebilmek için etiket okuma alışkanlığını geliştirmemiz lazım.
Yazarın Tüm Yazıları