‘Bekle gör’ günleri

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Geçen hafta işadamı Korkmaz Yiğit, piyasalardan siyasete, iş dünyası ve hatta ofis toplantılarına kadar her yere damgasını vurdu. Keza Yiğit'in hafta başında kendi kanallarından yayımlanan şok kasetinden sonra herşeyin rotası değişti.

Herşeyin akışını, işleyişini değiştiren en büyük gelişme ise koalisyonu dışarıdan destekleyen CHP Lideri Deniz Baykal'ın hükümeti düşüreceğini açıklamasıydı. Baykal'ın yarattığı yeni hükümet krizinin ardından piyasalardaki gelişmeleri hafta boyunca hep birlikte yaşadık.

Global krizdeki durulma sinyallerine karşın seçim belirsizliği yüzünden tam olarak toparlanamayan bizim piyasalara, Baykal'ın hükümeti bitiren açıklamaları bomba gibi düştü. Baykal'ın açıklamaları ile yeni bir kriz dönemi başlıyordu.

Haftalardır global krizle yatıp kalkan piyasalardan, yeni siyasi krize çok sert tepki geldi. Haftanın ikinci günü İMKB'de yüzde 15'lik tarihi düşüş yaşandı. Bono oranları, 16 puan birden fırlayarak yüzde 150'ye dayandı. Dövize yoğun talep, Merkez Bankası'nın yoğun müdahaleleri ile frenlenebildi.

Piyasalarda haftanın son gününe kadar da çalkantı, azalarak da olsa sürdü. Borsa endeksi birara 2000 puanın da altına inerek, 1950 puana kadar geriledi. Bono oranları, yüzde 150'nin de üzerine, yüzde 152'ye kadar çıktı. Artan siyasi belirsizliğin yanısıra dış borsalarda paritedeki gelişmelerin de etkisiyle, ABD Doları hızlı yükselişe geçti. Merkez Bankası, dolardaki tırmanışı, rezervlerini yaklaşık bir milyar dolar eritmek pahasına yoğun satış yaparak durdurabildi.

Haftanın son gününde ise piyasalarda hafta boyunca yaşanan kaosu unutturacak kadar büyük bir gelişme oldu. Cuma günü öğle saatlerinde gelen PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın İtalya'da yakanlandığı haberi, piyasaların rotasını değiştirmeye yetti. O ana kadar 40 puan ekside olan borsa, bu haberle toparlandı ve yükselişe geçti.

Hükümet krizini unutturan bu haber, İMKB'nin haftanın son gününde binde 6'lık primle kapatmasını sağladı. Fakat son dakikalarda yaşanan bu toparlanma, borsanın haftayı yüzde 17'lik kayıpla kapatmasını önleyemedi. Yüzde 150 seviyesinde olan bono oranları da yine aynı haberle birlikte 5-6 puan birden düşerek, yüzde 144 seviyesine indi. Dövizde spekülatif işlemlerin de Öcalan'ın yakalandığı haberi ile azaldığı gözlendi.

Piyasalar açısından, olabilecek en büyük olumsuzlukların yaşandığı geçen haftanın fotoğrafı böyle. Peki bu hafta piyasaların seyri nasıl olur?

PKK Lideri'nin yakalanması 55. Hükümetin düşmesini engellemeyeceği için, siyasi belirsizlik sürüyor. Hükümet aleyhine verilen gensorunun görüşülmesinden sonra 45 gün süre içinde yeni hükümet kurulması gerekiyor.

55. Hükümet bugün düşürülürse, olası yeni hükümet en erken yılbaşında kurulabilecek. Bu durumda yılbaşına kadar mevcut hükümet görevini sürdürecek. Zaten yapılan protokole göre de Başbakan Yılmaz, yılbaşında istifa edip yerine yeni bir hükümet kurulacaktı.

Bu açıdan CHP Lideri Baykal'ın gereksiz yere hükümeti gensoru ile düşürerek siyasi kriz yarattığı, piyasaları da paniğe sürüklediği düşünülebilir. Fakat Baykal'ın son çıkışında işin etik yanını da gözardı etmemek gerek.

Önümüzdeki günlerde daha yoğun tartışılacak olan yeni hükümet alternatifleri ile siyasi belirsizlik bulutları dağılabilir ve bu da piyasalara olumlu yansıyabilir.

Fakat Körfez'deki gelişmeleri de ihmal etmeyin. Bölgede çok büyük bir savaş beklenmese de, olası bir ABD saldırısı, piyasaları sarsacaktır.

Burası Türkiye. Heran, herşey olabilir. Bu yüzden tahmin yapmanın çok zor olduğu böyle bir dönemde, bekleyip görün.



Yazarın Tüm Yazıları