"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bekar erkeğin mutfağı

Uzun süren bekarlıklar erkeklere çok şey öğretir. Eldeki avuçtaki kısıtlı malzemeyle ne yapabileceklerini sıklıkla düşünmelerinin yanısıra, yemek yapmanın zorluklarını da görürler.

Ülkemizde yapılan bir araştırma, uzun sürei bekar yaşayan erkeklerin, evlendikten sonra yemek işinden elini eteğini çektiğini göstermiş. Ancak azınlık bir kısım erkekler, evlenince bile keyifle yemek yapıp, zevkli sofralar kuruyormuş. En büyük şikayetleri ise etrafı dağıttın, çok bulaşık çıkardın diye sürekli dırdır eden hanımlarıymış.

ŞIKŞIKIDIM MÖNÜLER

Validebağ sofrası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi

500 gr tavuk ciğeri

3 adet kuru orta boy soğan (yemeklik doğranmış)

2 adet yeşil sivri biber (incecik doğranmış)

1 çay kaşığı kırmızı pul biber, karabiber

1 çay kaşığı kekik, tuz

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2 yemek kaşığı sıvıyağ

6 adet orta boy patates (haşlanmış)

Yıkanan ve süzülen ciğerleri, soğan ve sıvıyağla beraber bir tencerede sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun. Yeşil biberleri ekledikten sonra 2-3 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber, kekik, pul biber ve 2 su bardağı sıcak suyu ilave edip, 10 dakika pişirin. Haşlanmış patatesleri yıldız şeklindeki kurabiye kalıbıyla kesip, bir fırın kabının etrafına dizin. Ortasına pişen tavuk ciğerlerini dökün ve 175 dereceye ayarlı fırında, 10 dakika kadar pişirip, servise sunun.

Pirinç salatası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı pirinç

2 yemek kaşığı mısır (konserve)

Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)

1 çay bardağı bezelye (konserve)

Sosu için

3 yemek kaşığı soya sosu

1 kahve fincanı zeytinyağı

1 çay kaşığı kekik, tuz

Süslemek için

1 adet kırmızı dolmalık biber

1 adet sarı dolmalık biber

Pirinci 4 su bardağı suyla 15 dakika kadar haşlayıp, süzün. Mercimeği 6 su bardağı ilavesiyle iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp, süzün ve pirinçle karıştırın. Üzerine mısır, bezelye ve maydanozu ekleyerek iyice harmanlayın. Küçük bir kasede sosu çatalla çırpıp, salatanın üzerine gezdirin. Kırmızı ve sarı biberlerle süsleyerek servise sunun.

Muhallebili kurabiye

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika


Malzeme listesi

200 gr margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

3 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı toz şeker

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

6 su bardağı un

Muhallebi için

1 paket hazır muzlu veya vanilyalı puding

2 su bardağı süt

Geniş bir kabın içinde; margarin, sıvıyağ, yoğurt, kakao, toz şeker, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek yumuşak bir hamur tutup, 30 dakika bekletin. Muhallebi için toz pudingle sütü karıştırıp, orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak katılaşıncaya kadar pişirin, soğumaya bırakın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle çay tabağı büyüklüğünde açın. İçine 1 tatlı kaşığı muhallebi koyarak hamuru kapatıp, yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye dizilmiş kurabiyeleri 175 derecede 25 dakika pişirin.
X