Behzat Ç. polisin sohbet konusu oldu

STAR TV’de yayınlanan “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi” adlı dizi, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde birçok sohbete konu oluyor. Diziyi izleyen polis sayısı her geçen gün artarken, replikler de bir hayli beğeniliyor.

Geçtiğimiz günlerde rütbeli polislerin bulunduğu bir ortamda Behzat Ç.’yle ilgili sohbete tanıklık ettim. Dizinin konsept danışmanlığını geçmişte Ankara Emniyeti’nde görev alan emekli bir polis müdürünün yaptığını öğrendim. Bazı sahnelerde polisin jargonunun abartıldığını ifade eden rütbeli personel, geçmişte bu tür diyalogların sık sık yaşandığına da dikkat çekiyorlar. Diziyi izleyenlerin kendilerine, “Kendi aranızda bu kadar argo mu konuşuyorsunuz?”, “Suçlulara böyle mi davranıyorsunuz?”, “Suçluların ifadeleri dizideki gibi mi alınıyor?” şeklinde sorular yönelttiğini anlatan polisler, birçok ilginç tepki aldıklarını da sözlerine ekliyorlar.

Cezalar otomatik

Faaliyete geçen MOBESE kameraları, kuralları ihlal eden araçlara otomatik ceza kesmek için yeterli teknolojiye ve donanıma sahip olmasına rağmen, yönetmelik buna izin vermiyordu. Bu nedenle 20 trafik polisi, Varlık Mahallesi’nde kurulan ve uzay üssünü andıran merkezde görüntüleri izleyerek cezaları elle kesmek zorunda kalıyordu. 10 Kasım’da yayınlanan yazımda, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün, yönetmelikte değişiklik yapılması ve sistemin otomatik olarak kullanılması konusunda İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğunu sizlerle paylaşmıştım.
Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik cezalarının elektronik ortamda düzenlenmesine olanak sağlayacak yönetmelik taslağını tamamlayarak İçişleri Bakanlığı’na gönderdi.
Yeni sistem sayesinde, vatandaşların trafik cezalarını internet üzerinden anında takip etmesi de mümkün olacak. Sistem ayrıca cezanın e-mail yoluyla ya da cep telefonu üzerinden vatandaşa bildirilmesine de olanak verecek.
Önümüzdeki günlerde onaylanarak yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik sayesinde, Ankara’da kesilen trafik cezalarının yüzde 200 artacağı tahmin ediliyor.
Yazarın Tüm Yazıları