"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Bedri Rahmi’yle çay

Benim en sevdiğim şairlerden biridir Bedri Rahmi Eyüboğlu... Kim sevmez "Karadutum, çatal karam, çingenem"i, kimin yari, kara saplı bıçak gibi sinesine saplanmaz.

Bedri Rahmi Trabzonlu’dur. Onun şiirlerinde Karadeniz de vardır. Gelin bugün sizlerle "Bi Tane Daha" şiirinin dizelerinde gezinelim."...Bir ilimiz var adı Rize / Durup dururken bir bardak çay sundu bize / Rize’de çayı kim yetiştirdi Rize"de / Missisipi’ye karışan çayları öğretirler bize / Rize’de çayı kim buldu Rize’de / Kimdi o sessiz sedasız, kumral kumral demlenen mübarek adam / Adını öğretmediler bize"... Çayın isimsiz kahramanı, ülkemizde çay tarımının yapılması için baş koyan Zihni Derin’i de bu vesileyle anmış olalım.

Fincan ve bardaklardaki inatçı çay ve kahve izlerini temizlemek için nemli bir beze birazcık diş macunu sürüp izin üzerinde gezdirmeniz yeterli olacaktır.

Biberli niyokki

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Hamuru için

3 adet orta boy patates (haşlanmış)

3 su bardağı dolusu un

2 adet yumurtanın akı

2 çay kaşığı tuz

Sosu için

5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet kırmızı dolmalık biber

2 adet yeşil dolmalık biber

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Haşlanmış patatesleri sıcakken rendeleyip üzerine 3 bardak unu ekleyin. Sonra da tuzu serpiştirip yumurta aklarını ilave edin. Sürekli yoğurarak yumuşak kıvamlı bir hamur hazırlayın. Hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Eğer hamur elinize yapışıyorsa birkaç kaşık daha un ekleyebilirsiniz. Şimdi, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak bir parmak kalınlığında rulolar yapıp bıçakla bir santimetrelik parçalara ayırın. Bu hamur parçalarını kaynayan tuzlu suda tıpkı makarna haşlar gibi 10 dakika haşladıktan sonra süzün. Zeytinyağını tencereye aktarıp ayıklayıp tavla zarı formunda doğradığınız yeşil ve kırmızı biberleri aktarıp karıştırın. Tuz ve karabiberi de serpiştirerek 7-8 dakika daha karıştırarak kavurun. Bu harcı haşlanmış niyokkilerin üzerinde gezdirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Sımsıcak tartölet

16 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

125 gr bitkisel margarin (yumuşamış)

2 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı yoğurt

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

12 yemek kaşığı un

Üzeri için

1 paket vanilyalı hazır puding

2 su bardağı süt

1 adet muz (dilimlenmiş)

3 yemek kaşığı renkli granül şeker

2 yemek kaşığı ince kıyılmış fındık

Oda sıcaklığında yumuşamış margarin ve toz şekeri, yoğurma kabında karıştırın. Yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve unu ilave edip yumuşak bir tart hamuru hazırlayana kadar yoğurun. Hamuru, üzerini örterek 20 dakika beklettikten sonra 16 eşit parçaya bölün. Parçaların her birini, tezgahın üzerinde merdane yardımıyla incelterek, yağlanmış küçük tart kalıplarına kenarlarını yükselterek yayın. Hamurları fazla kabarmaması için çatalın ucu ile birkaç yerinden delin. Tartları fırın ızgarasının üzerine dizin, 175 dereceye ayarlanmış fırında 25 dakika, üzerleri hafif sararıncaya kadar pişirip çıkartın. Öte yandan, hazır puding ve 2 bardak sütü tencereye aktarıp orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alın ve ince kıyılmış fındıkları ilave edip karıştırın. Karışımı mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Şimdi, soğuyan tartöletlerin her birinin üzerine önce iki dilim muz koyup sonra üzerlerini vanilyalı pudingle kaplayın. Son olarak, renkli şekerlemelerle süsleyin. Buzdolabında iki saat kadar bekletip servise sunun.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI