Bedrettin Cömert’i kendi üniversitesinde andık

SANAT tarihçisi, eleştirmen, çevirmen Bedrettin Cömert’i (1940-1978) 3 Aralık 2010 Cuma günü Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu-Tuğrul İnal Salonu’nda düzenlenen bir panelle anıldı.

Haberin Devamı

Yıllardır bu üniversitede öğretim üyeliği yapan ve öldürülen arkadaşımız adına yapılan panelin çağrısında aşağıdaki ibare yazılıydı:
“70. Doğum Yıldönümünde Bedrettin Cömert” 

Açılış konuşmalarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Yaşar Sağlam, eski dekan Prof. Dr. Emel Doğramacı yaptı.

Sancar Çekiner’in hazırladığı kısa bir film gösterimi de vardı.

Panelin sabahki bölümünde, Akın Çubukçu, Kaya Özsezgin, Filiz Yenişehirlioğlu konuştular.

Panelin öğleden sonraki bölümünde ise konuşmacılar Doğan Hızlan, Tuğrul İnal, Özdemir İnce, Günsel Renda idi.

* * *
BEDRETTİN CÖMERT, sanat tarihi, estetik konularındaki çalışmaları kadar Türk edebiyatı üzerine yazdığı, yeni bir bakış açısı getiren, bilinenlerin yeniden düşünülmesi, tartışılması gerektiğini kanıtlayan yazılarıyla da önemli biriydi.

Bedrettin Cömert’in Estetik kitabının başında yer alan, Prof. Dr. Günsel Renda’nın Doç. Dr. Bedrettin Cömert’in Bilimsel Kişiliği yazısını okuduğunuzda, onun yetişme, donanım sağlama sürecinin önemli aşamalarını, önemli adlarını öğrenebilirsiniz.

Renda’nın yazısında, onun edebiyat eleştirmeni olarak da konumunu anlamak mümkündür.

Aynı kitabın Sunuş’unda Süreyya Karacabey yazısını bakın nasıl bitirmiş:

“Walter Benjamin’in Moritz Heimann’dan aktardığı bir söz vardır; ‘Otuz yaşında ölen bir adam, hayatının her anında otuz beşinde ölen bir adam olarak hatırlanacaktır.’ Bedrettin Cömert otuz sekiz yaşındaydı, aylardan Temmuz’du ve sözü yarım kaldı.”

Bedrettin Cömert’in şiirlerinin toplandığı Kalmasın Ellerim Sizlerden Uzak kitabı ile, eleştirilerinin toplandığı Eleştiriye Beş Kala’nın önsözlerini de okuduğunuzda, bir şairin edebiyat eleştirisi yaparken, Marksist estetiği uygulasa da, duyarlılığı, imgenin gücünü ihmal etmediğini göreceksiniz.

Eleştirinin keskin katı ilkelerine rağmen, şiire bir ayrıcalık tanıdığını görmek, benim eleştirmenliğine saygımı daha da artırıyor.
Hasan Hüseyin Korkmazgil ile mektuplaşmalarında, yazılarının, çalışmalarının ardındaki kişiliğini, inançlarına bağlılığını, ödün vermezliğini fark edersiniz.

1978’de öldürülen bir yazarın edebiyat eleştirilerinin bugün de dikkate alınması gereken önem taşıması, yargılarının, saptamalarının eskimediğinin göstergesi.

* * *

ANNA SEGHERS, Ölüler Genç Kalır, diye yazmıştı.

Bedrettin Cömert, bizdeki anılarıyla da yazdıklarıyla da genç kaldı.

Haberin Devamı

Bedrettin Cömert’in adını andığım kitaplarını De Ki Yayınları yayımladı:
(0312) 386 27 58. www.deki.com.tr
 bilgi@deki.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları