Bedensel hastalıklar ve panik bozukluk karıştırılabilir

Güncelleme Tarihi:

Bedensel hastalıklar ve panik bozukluk karıştırılabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2006 11:41

Dünya sağlık örgütünün yaptığı son çalışmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 40’ının ruh sağlığı yerinde. Sağlığı bozuk olup tedavi olanların oranı yüzde 18-21 arasında seyrediyor. Geriye kalanlarınsa ruh sağlığı yerinde değil. Bu tablonun sonucunda bilgi dağarcığımıza her gün yeni bir psikiyatrik hastalık tanımı yerleşiyor. Panik bozukluk da bunlardan biri…

Haberin Devamı

Panik Bozukluk ya da halkın tabiriyle Panik Atak dünyamıza girdiğinden bu yana, o kadar da çok zaman geçmedi. Hatta bu hastalığın ünlüleri bile var artık. Yani öyle kötülenecek türden değil gibi.

Belki psikiyatri dünyasında bu kadar önemsenen başka hastalıklar da var. Ama neler olup bitiyor da panik bozukluk bu kadar ön plana geçebiliyor. Prof. Dr. Psikiyatr Özcan Köknel’e göre; artık dünyada bu hastalık giderek yaygınlaşıyor ama teşhisi de bir o kadar kolaylaştı. Ve yaşam koşulları da bu hastalığın artmasını beraberinde getiriyor.

Yapılan psikiyatrik araştırmalar, hastalığın yaygınlık oranının ürkütücü boyutlara vardığını da gösteriyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde de her beş kişiden biri panik atak geçiriyor. Bu sayı her geçer gün katlanarak artıyor. Türkiye’de ise araştırmalar bu oranları tam yansıtmıyor çünkü hala psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktorlara gitme oranı çok düşük ama her yüz psikiyatri hastasından  4'ünün tedavi gerektirecek düzeyde panik atak sorunu yaşadığı  tahmin ediliyor.

Prof. Dr. Özcan Köknel ile panik bozukluğu üzerine konuştuk

Haberin Devamı

Bedensel hastalıkların bazıları panik atak belirtileri ile karıştırılabiliyor mu?
Prof. Dr. Özcan Köknel – Evet, bazı bedensel sorunlar kesinlikle panik atak nöbetleriyle karıştırılabiliyor. Mesela kalp rahatsızlıkları bunların başında geliyor. Hatta, araştırmalar gösteriyor ki, bu oran yüzde 10-15 arasında. Yani  kalp krizi gibi sorunlar panik nöbetleri başlatabiliyor. Kalplerinde sorunları olan kişilerin aynı zamanda panik bozukluk geçirdikleri çok görülen bir durum olarak çıkıyor karşımıza. Bazen de bu hastalıktan endişe etmek de doğrudan panik nöbeti yaşanmasına neden oluyor.

Peki bu durumda hangi tür hastalıklar panik nöbeti yapar diye sorsam?
Prof. Dr. Özcan Köknel – Aslında bunların sayısı çok fazla. Sınıflayacak olursak;
Solunum sistemi hastalıkları
Bronşit
Astma
Amfizem
Kollagen akciğer hastalıkları
Akciğer fibrosis

İç salgı bezleri hastalıkları
Kan şekerindeki oynamalar
Hiper troidi
Adet öncesi sorunları
Gebelik
Karsinoid tümor
Kansızlık

Haberin Devamı

Kalp damar hastalıkları
Kalp vurum sayısındaki artış
Koroner damar hastalıkları
Miyokard enfarktüsü
Mitral kapak yetersizliği
Aort kapak yetersitliği
Kan basıncının yükselmesi
Kansızlık sorunları
Kan basıncının düşüklüğü

Sinir sistemi hastalıkları
Migren
Temporal lob epilepsisi
Baskıya bağlı sinir hastalıkları
Baş dönmesi
Orta kulak iltihabı

Aslında hemen herkes biliyor ama bu  hastalıkları biraz tanımlayabilir misiniz?
Prof. Dr. Özcan Köknel - Evet tabii ki, Örneğin
Miyokard enfarktüsü: Kalp krizi diye adlandırılan bu hastalık, kalbi besleyen koroner damarlarda kan akımının azalması ve bu damarların tıkanması sonucu kalbin kaslarının çalışamaz hale gelmesini tanımlıyor. Bu hastalın en önemli belirtisi ağrıdır. Bu ağrı genel olarak göğsün orta yerinde  bulunan sternum kemiğinin arkasından başlar ve öteki yakınmalarla göğsün iki yayına yayılır. Bu yayılma daha çok sol kola ve kolun iç bölgelerine olur. Ağrı ile birlikte bulantı ve kusma olur. İşte bu noktada hastanın kaygı düzeyi yüksektir. Ölüm korkusu ve panik başlar.

Haberin Devamı

Mitral darlığı: Sol kalp karıncığıyla kulakçığın arasında bulunan mitral kapakçığın anatomik bozukluğu sonucu iyi ve yeterli biçimde açılmayışıdır. Belirtilerin başında soluk alıp vermede darlık olur. Buna kalp vurum sayısındaki artış eşlik eder göğüs ağrısı, bitkinlik, halsizlik yorgunluk onu takip eder.
Panik nöbetlere yol açan önemli kalp hastalığı mitral kapak darlığıdır.


Mitral kapağın balonlaşması: Mitral kapağın balon yapması sol karıncıkla kulakçık arasında bulunan mitral kapağın, kalbin kasılması sırasında hafifçe sol kulakçığa doğru girmesi durumudur. Bu sorunda kalp vuruşlarındaki artış ve fazladan kalp vurumu vardır.
Bu sorunda ortaya çıkan ruhsal belirtiler ve yakınmalar paniğe yol açar

Haberin Devamı


* Panik atağı görüntüsünü neler ortaya çıkartıyor
Bir insan panik atak geçirirken acil polikliniklere gidiyor burada da en çok kalp rahatsızlığı ile karıştırılıyor onların aydınlık olması lazım bu konuda.

Panik atak diye ön yargı ile psikologlara gidenlerinde acaba bu panik atağı ortaya çıkartan başka hastalıklar var mı?
Kalp damar hastalıklar
Kalp vurum sayısının artması
Mitral kapak darlığı miyokart enfarktüsü
Mitral kapak yetersizliği
aort kapak darlığı yetersizliği
mitral kapak prolapsusu
kan basıncı yüksekliği ya da düşüklüğü
gelip geçici kansızlık
solunum güçlüğü
akciğer hastalıkları
kan şekerinde düşme
kansızlık
sinir sistemi hastalıkları
miyasteni
epilepsiler
baş dönmesi
kişilik bunalımları
cinsel kimlik bozukluğu
madde bağımlılığı
akut kronik tüm organik hastalıklar
şizofreni başlangıcında bu görülebilir
histeride bu olabilir
aşırı çay kahve kullanımı

Haberin Devamı

Bu hastalıkların çoğu panik atak gibi nöbet geliştirebilir. Böyle durumlarla karşılaşınca hekimlerin ne düşünmesi lazım?
Her iki seçeneği de düşünmesi lazım. Herkes kendi stresini kendi yaratır o ortamın sizin için endişe verici kaygı verici sizi bedensel ruhsal olarak tehdit eden ortam olması bunları doğurur. Bulutlu bir havanın arkasından bir sürü dram üretebilirsiniz. Yalnızsanız karamsar korkak hale gelebilirsiniz. Sadece koşullar değil ortam değil o koşulları algılayan insan önemli en çok sürekli kaygısı yüksek olan duyarlı duygusal olan ve mükemmeliyetçi insanlar bu sorunları yaşıyor. Her şeylin ayrıntısını düşünen insanlar bunu yaşar. Bunun yararları ve zararı olabilir çünkü insanlardan da bunu beklersiniz ve bulamazsınız. O zaman kendinizi ruhsal olarak tehdit altında görüp bedeninizi de zorluyorsunuz. Bunlar bir araya gelince genel kaygı bozukluğunu ve panik nöbet yaşama şanssızlığını gösteriyorsunuz. Enerjinin bir başka yere nakli ile atabilir insan bunu. Resim yapabilir müzik yapabilir mesleğinde iyi olma konusunda gayret gösterebilir insan. Çoğulcu zekanız nerede gelişmişse o doğrultuda kendinizi geliştirebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!