Beden diline uygun aşk tahlilleri

Güncelleme Tarihi:

Beden diline uygun aşk tahlilleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 1999 00:00

Haberin Devamı

El kol hareketleri, sıcak yakınlaşmalar ve kötü bakışmalar ikili ilişkilerin bir aynası gibi.

İki insanın birbirine olan yakınlığı veya uzaklığı, hatta barışmalar, kavgalar ve bu gibi insani duygular iki sevgilinin verdikleri pozlara ve çektirdikleri resimlere mutlaka yansır. Ve hatta o ilişkinin gidişatını belgeler bile denilebilir. Biz de bu durumu ele alıp, resimlerle vücut dilinden ilişki yorumlarını almak üzere ‘‘Bedenin Dili’’ kitabının yazarı Prof. Dr. Acar Baltaş'a başvurduk. İşte ünlülerin bir zamanlar birlikte oldukları ve şu anda beraber oldukları insanlarla çekilmiş resimlere göre ilişki tahlilleri...

Beyazıt Öztürk

Alakaları pek yok

Beyazıt Öztürk, Zeynep Mansur'la birlikte olduğu resimde kendini geri çekmiş, fotoğraflanmaktan biraz rahatsız bir durumda oturuyor. Mansur ise hiç rahatsız değil gibi. Yüzleri gülüyor ama birbirlerine ilgisiz oldukları çok belli. Görünüşe göre rahatsız oldukları şey sadece fotoğraflanmak değil, biraz da birbirleriyle yanyana olmaktan huzursuzlar.

Kısa ve yoğun

Beyazıt Öztürk ve olaylı aşkı Demet Şener, çok mutlu gözüküyorlar. Aralarında ‘‘kısa ve yoğun’’ bir ilişkinin elektriği var gibi. Üstelik kısa olmasına rağmen birbirleriyle son derece uyumlu ve rahat gözüküyorlar. Birbirleriyle bir göz teması yapmıyorlar, belki biraz güven eksikliği olabilir. Ama zaten ilişkinin başlayışından da belli gibi bir güven eksikliği olacağı. Fotoğraflanmaktan rahatsız olmuş gibi durmuyorlar, aksine yüzleri tamamen gülüyor. Şener neredeyse uzanıp Öztürk’ün elini tutacak gibi duruyor ama biraz da cesaret edemiyormuş gibi. bu durum, Şener4in söz konusu diğer aşklarıyla kıyaslanınca biraz garip duruyor.

Demet Şener

Bir ilgisizlik var

Demet Şener ve eski aşklarından Erol Akçay son derece mutlu görünüyorlar ama aslında ilişkinin iplerini elinde tutan taraf erkek tarafı. Şener fazla ilgi göstererek durum üzerinde kontrolü varmış etkisi yaratmak istiyor ama Akçay, uzak taraflara bakarak ilgisizliğini gösteriyor. Fotoğraflarının çekildiği anda kasılması ve tamamen başka bir tarafa bakması da bunun bir kanıtı. Şener ise hakimiyetini, ellerini Akçay’ın yüzünü tutarak da gösteriyor.

Kontrol kadında

Yine Demet Şener'in eski aşklarından olan Cem Yılmaz ile birlikte olan bu resimde, Şener ağzını açmış, Yılmaz'ın ona yemek yedirmesini bekliyor. Yani ilişkinin ipleri onun elinde gibi. Yılmaz biraz uzak duruyorsa da, halinden pek de şikayetçi gözükmüyor. Kendinden emin bir bakışı var. Sanki Şener’in ipleri elinde tuttuğunu düşünmesi onu hiç rahatsız etmiyor. Aksine gayet rahat, hatta ifadesiz bir yüzle duruyor.

Hande Ataizi

İpleri elinde tutmak istemiş

Hande Ataizi'nin ilk sevgilisi Can Subaykan ile çekilen resminde belli bir yakınlaşma ve geçmişe özlem var. Subaykan olduğu yerde durmayı tercih ederken, Ataizi ona yakınlaşıyor, ipleri elinde tutmak ister gibi bir hali var. Belli ki eski sevgilisinin daha fazla yakınında olmak istiyor. Hatta ona doğru belli bir vücut yakınlaşması da söz konusu. Ancak Subaykan tamamen temkinli, gözleri de vücudu da sabit olarak duruyor.

Güvenli bir hava var

Hande Ataizi ve son sevgilisi DJ Uğur Kirik arasında belirli bir güven ve anlaşma havası var. Birbirlerine yakın duruyorlar ama aynı zamanda uzak ta olsalar aralarındaki iletişim devam edermiş gibi görünüyor. Kirik önde dururken, Ataizi onun bir adım gerisinde durmayı tercih ediyor. İpleri tutan Kirik gibi duruyor. Zaten fotoğraf çekilirken kameraya direk olarak bakan da Ataizi. Sevgilisi gözlerini tamamen başka bir tarafa çevirmiş.

Selin Toktay

Kadın davetkar

Selin Toktay ve olaylı aşkı, İstanbulspor'lu futbolcu Emre Aşık çok mutlular. Bu, resimden de açıkça belli oluyor zaten. Birbirlerine uzak oturuyorlar ama Toktay bacaklarını öne uzatmış, daha davetkar duruyor. Aşık ise eliyle ağzını kapatmış ve bacaklarını da geri çekmiş. Sanki bir şey söyleyecek de, söyleyemiyor gibi. Ama zaten çok kısa süren ve çok yankı yapan bu aşkın süresi de bir hayli kısaydı. Yani yoğun yaşanan ilişkilerden biri. Genç futbolcunun Toktay’ın gözlerinin içine bakması son derece rahat bir davranış. Toktay ise vücut hareketleriyle rahat ama yüz ifadesi biraz huzursuzluk sergiliyor.

Mutlu gibiler

Selin Toktay, Sezen Aksu'nun oğlu Mithat Can Özer ile iyice çocukluk yıllarında birlikte olduğu için aralarındaki ilişkinin ciddiyetini tahmin etmek zor. Ama birbirlerine karşı olan yakınlıkları ve sıcak bakışları, onların birlikteyken mutlu olduklarını gösteriyor. Belli ki birlikte oldukları zamanı iyi değerlendirmişler. İkisi de çocukluğun verdiği bir utangaçlıkla birbirlerinin yüzüne bakmaktan çekiniyorlar ama sanki bakmak istermiş gibi de bir halleri var. Özellikle Özer, daha çok kendini geri çekiyormuş, tutuyormuş gibi gözüken taraf.

Erdal Acar

Bakışlar samimi

Erdal Acar ve Emel Yıldırım'ın bir kızları olmasına rağmen, yıllardır bir dargın bir barışık gidiyorlar. Ama resimdeki pozlarından aralarında bir yakınlık ve samimiyet olduğu çok belli. İkisi de aynı tarafa bakıyorlar ve bakışlarında bir samimiyet var. Ama yine de Yıldırım’ın Acar’ın arkasında durması ve onun omuzunun üzerinden bakması kendine güvensizlik işareti.

Yüklü elektrik var

Erdal Acar'ın Demet Şener'le olan ilişkisinin sonu hüsranla bitti ama yine de ortada olan bir gerçek varsa, o da bu kaçamak ilişkinin sürdüğü zaman içinde son derece sıcak olduğu. Birbirlerine bakmasalar bile arada yüklü bir elektrik olduğu belli. Belki gizli olması gereken bir ilişki olduğu için birbirleriyle göz temasından kaçınıyorlar, ama yine de yüzlerinden son derece mutlu bir rahat bir havada oldukları anlaşılıyor.Özellikle Acar, Şener’den daha rahat gözüküyor. Şener biraz daha kuşkulu bakınıyor etrafına.

Mehmet Ali Erbil

Mutsuz bir beraberlik

Erbil, Sibel Ceylan'la kısa süren ilişkisinde genelde mutsuz bir görüntü çizdi. Mesafeli, soğuk ve alakasız bir tavırla birbirlerinin yüzüne bakmayıp, elele tutuşmuyorlar. Ayrıca vücutları da birbirine hiç yakın değil. Bir hayli alakasız bir görüntü çiziyorlar. Bu ikiliden hangisinin daha rahatsız olduğunu kestirmek çok zor çünkü ikisinin de suratlarından aynı tür bir ifade okunuyor. Özellikle Erbil, ellerini ağzına götürerek güvensizliğini daha çok belli ediyor. Ceylan’da kendini kasmış bir biçimde oturuyor ve kollarını önünde birleştirmesi de rahatsızlığının bir kanıtı.

Aşkları yansıyor

Mehmet Ali Erbil ve Ebru Cündübeyoğlu aşkı çok mutlu başladı ve bilindiği kadarıyla da mutlu devam etti. Zaten birbirleriyle olan rahatlıkları da bu fotoğraftan anlaşılıyor. Özellikle Erbil son derece açık olarak resim çekilirken Cündübeyoğlu’nun yüzüne bakabiliyor. Cündübeyoğlu’da kendini ve ilişkisini saklama gereği duymadan rahatlıkla gülümsüyor. Böyle bir karede de vücutların birbirine değmesi gerekmiyor denilebilir çünkü yüz ifadeleri aralarındaki iletişimi açıkça belli ediyor. Birbirlerine karşı duydukları hislerin samimi olduğu açıkça belli oluyor.

Neymiş, n'olmuş?

Prof. Dr. Baltaş'a göre her ilişkinin bir duruşu vardır ve bu duruş simetrik veya asimetrik olabilir. Beden dilinde de o simetri kimde daha ağır basıyorsa, ilişkide kontrol onun elindedir. Baltaş, ‘‘Sustuğumuz zaman da bedenimizle konuşmaya devam ederiz. Beden dilinde herkes gevezedir.’’ diyor. Bakalım tahminlerin ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış çıkacak?

Acar Baltaş kimdir ?

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü mezunu olan Baltaş, daha sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Nörofizyoloji dalında doktora yaptı ve yüksek beyin fonksiyonları konusunda uzmanlaştı. Ardından 1981 yılında ‘‘Tıp Bilimleri Doktoru’’, 1986'da ‘‘Uygulamalı Psikoloji Doçenti’’ ve 1996'da da ‘‘Profesör’’ ünvanlarını kazandı.

Baltaş 1982 yılında Amerika'da stres azaltma teknikleri, beyin yıkımlarının bilgisayarlarla rehabilitasyonu ve ağrı kontrolü konularında çalışmalar yaptı. 1988'den başlayarak da, beş yıl süreyle THY kabin personeli ile birlikte bir ‘‘davranış düzenleme projesi’’ yürüttü. Baltaş ayrıca iletişim, çağdaş hizmet, bedenin dili ve sunuş becerisini geliştirme taktikleri konusunda yurt içi ve yurt dışında da pek çok seminere katıldı.

Baltaş'ın eşi Prof. Dr. Zuhal Baltaş ile birlikte yazdığı kitaplar arasında ‘‘Stres ve Başaçıkma Yolları’’, ‘‘Bedenin Dili’’, ‘‘Üstün Başarı’’ ve ‘‘Ana-Baba El Kitabı’’ da bulunuyor. Baltaş şu anda çalışmalarını Baltaş-Baltaş Eğitim ve Danışmanlık Merkezi'nde sürdürüyor. Ayrıca halen Türk A Milli Futbol Takımı'nın psikolojik danışmanlık görevini yürütüyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!