Bebeklerinize bal yedirmeyin

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Bal tarih boyunca sağlık kaynağı olarak görülmüş ve ilaç olarak kullanılmıştır. Eski Mısır’da yanık ve kesiklerin tedavisinde kullanılırken, Hipokrat’ı da ballı karşımlarla birçok cilt hastalığını tedavi ediyordu. Eski Romalı hekimler ise uyku bozukluklarının tedavisinde kullanırlardı. Bugün de boğaz ağrısından mide sorunlarına varıncaya kadar birçok sorunun tedavisinde tercih ediliyor.

Balın sağlık alanında bu denli yararı olmasına karşın, 1 yaşının altındaki bebekler için tehlikeli olabileceğini bilmekte yarar var. Bal, tozda toprakta ve pişmemiş gıdalarda bulunabilen bir çeşit bakteri sporlarını bol miktarda bulundurur. Bu bakteri sporları uygun ortamlarda oldukça tehlikeli bir toksin üretebilir. Bir çeşit gıda zehirlenmesi olan botulism, sinir sistemini etkileyerek felçlere ve bebeklerde ölüme neden olabilir.

Bebeklerde botulismin belirtileri, ense, kol ve bacak kaslarında gevşeklik, emme güçsüzlüğü ve yutma zorluğu, kabızlık, ağlamaya bile güçsüzlük ve solunum güçlüğüdür. Solunum kaslarının görev yapmaması nedeniyle solunum durmasına bağlı ani ölümler olabilir.

1 yaşına kadar olan bebeklerde yüksek risk bulunurken, sindirim kanalının gelişimini tamamlaması, mide asidinin artması ve bağırsaklardaki koruyucu etkili faydali bakteri tabakasının (flora) oluşması gibi etkenlerle daha sonra bu risk ortadan kalkıyor.

Gıda zehirlenmesi belirtileri

Gıda zehirlenmeleri değişik etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Belirtileri de zehirleyen etkene göre farklıdır.

Hemen her gıdanın yıkanmadan tüketilmesi ya da uygun olmayan koşullarda tutulması zehirlenme nedeni olur. Bu özellikle, et, tavuk ve balık gibi hayvansal kökenli gıdalarda daha da önemlidir. Ayrıca içme sularına kirleticilerin karışması da tehlikeli olabilmektedir.

Stafilokok grubu bakterilerle bulaşmış gıda maddeleri ya da su, tüketildikten sonraki bir ile altı saat içinde, karında ağrı ve kramplar, ishal ve kusma gibi belirtiler gösterir. Bu tablo ortalama 12 saat içinde kaybolur.

Botulism, gıda zehirlenmelerinin öldürücü olabilen türüdür. Özellikle evde ya da uygun olmayan koşullarda üretilmiş konservelerle oluşan zehirlenmelerde söz konusudur. Belirtiler 12-36 saat sonra başlar. Baş ağrısı, görme bulanıklığı, kas güçsüzlüğü ve hatta felçler görülebilir. Bazı kişilerde bulantı kusma, idrar yapamama, kabızlık ve salya akması gibi belirtiler de görülebilir.

Şüpheli bir gıda maddesi yenilmesinden sonra bu türde belirtilerin görülmesi halinde acilen bir hastaneye başvurmak gerekir.

OKUR MEKTUPLARI

Epilepsi ırsi midir?

A.O / İZMİR - Epilepsi hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Bu hastalık neden olur ? Irsi midir ? Bulaşıcı mıdır? Atalarımızda varsa, çocuklarımızda olmaması için neler yapmalıyız?

Halk arasında sara hastalığı olarak bilinen epilepsi hastalığı, beyin hücrelerinin normal elektriksel faaliyetini sürdüremeyip düzensiz akımlar yaratması halidir. Bunun sonucunda da hastada istem dışı, kontrolsüz hareketler ortaya çıkar.

Bu olayı kolay anlamak için beyin hücrelerini ve sinir sistemini elektrik kablolarına benzetmek istiyorum. Bir yığın kablonun geçtiği bir yerde, kabloların dışındaki plastik izolasyonlar sağlam olduğu sürece sorun olmadan bütün sistem çalışır. Eğer bazı kabloların izolasyonu zedelendiyse kablolar arasında kısa devreler olur. Hiçbir sistem sağlıklı çalışmadığı gibi, yangın çıkmasına varıncaya kadar tehlikeler olur. İşte buna benzer şekilde beyin hücrelerinde de zedelenme olursa, zaman zaman elektrik kaçakları ortaya çıkar. Oluşumunda, doğum sırasında beynin oksijensiz kalmasından, çocuklukta geçirilen bazı hastalıklara, kazalardan beyin tümörlerine varıncaya kadar birçok neden bulunur. Hastalığın kalıtımla geçmesi söz konusu olmadığı gibi bulaşması da söz konusu değildir.

Yazarın Tüm Yazıları