Bebe bisküvisinde kanserojen madde

Güncelleme Tarihi:

Bebe bisküvisinde kanserojen madde
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2005 10:03

Türkiye’de satılan bebek bisküvilerinde kanserojen bir madde olan "akrilamid" tespit edildi. Sağlık Bakanlığı ise belirlenen akrilamid miktarının "kabul edilebilir" düzeyde olduğu görüşünde. Bebekler için üretilen bisküvileri, "kanserojen madde akrilamid içerme ihtimali" nedeniyle incelemeye alan Sağlık Bakanlığı, bisküvi örneklerini İsveç’teki uluslar arası standarttaki bir laboratuvara göndermişti.

Haberin Devamı

Laboratuvar, Türkiye’den değişik firmaların ürettiği bebek bisküvisi örnekleri üzerindeki incelemesini tamamladı ve sonucu yaklaşık iki hafta önce Sağlık Bakanlığı’na gönderdi. Uluslar arası standarttaki laboratuvarın hazırladığı rapora göre, incelenen bebek bisküvisi numunelerinde kansorejen madde akrilamide rastlandı.

KABUL EDİLEBİLİR

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise belirlenen akrilamid miktarının Dünya Sağlık Örgütü’nün "kabul edilebilir" seviyesinde olduğunu bildiriyor.

AKRİLAMİD KANSEROJEN

Bisküvi içindeki yağ, şeker ve sütün 180 derecenin üzerinde fırınlanması sonucu oluşan akrilamidin kansorejen olduğu birçok bilimsel çalışmayla belirlenmesinin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü’nce de kabul ediliyor. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde de akrilamidin kanser riskini artırdığı tespit edildi.

Haberin Devamı

BAKANLIK İKİ FARKLI SONUÇ ELDE ETMİŞTİ

Bebekler için üretilen bisküvileri incelemek için Avusturya’dan akrilamid maddesini saptamaya yönelik "radyoaktif standart madde" getirten Hıfzıssıhha Merkezi, bebek bisküvilerini önce Ankara’daki laboratuvarlarında tahlil etmişti.

Burada akrilamid miktarı "çok yüksek seviyede" tespit edilmiş ve emin olunmak için İzmir’deki laboravutara gönderilmişti. İzmir’de akrilamid miktarının Ankara’dakinin biraz altında tespit edilmesi üzerine Merkez, bisküvi numunelerini İsveç’teki uluslar arası laboratuvara göndermişti.

UZMANLAR NE DİYOR?

Adını vermek istemeyen bir pediatri profesörü, kansere genetik yatkınlığı olan bir bebeğin içerisinde akrilamid olduğu tespit edilen bebek bisküvisiyle beslenmesinin kansere yatkınlığını artıracağını bildirdi. Kanserin çok faktörlü olduğunu belirten pediatri profesörü, "Bu etkileri minimum seviyede tutmak önemli. Bu nedenle biz özellikle beslenmeye çok dikkat edilmesini öneriyoruz. Çocukluktaki yanlış beslenme alışkanlıkları ya da kansorejen etkisi olan besinler kanserli bir geleceğe zemin hazırlar" dedi.

"PAKET ÜZERİNE AKRİLAMİD MİKTARI YAZILSIN"

Pediatri uzmanı, bebek bisküvisi üreten firmaların en kötü ihtimalle ürün paketi üzerine akrilamid oranını yazabileceğini söyledi. Uzman, "Böylece, ’sigara sağlığa zararlı’ uyarısında olduğu gibi tüketci uyarıyı görerek ürünü tüketecek. Bu da tükecinin en doğal hakkı" dedi.

Haberin Devamı

SÜT, YAĞ VE ŞEKERİN YÜKSEK ISIDA YANMASI ZARARLI

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Köksal ise şeker, yağ ve sütün yüksek ısıda pişirilmesinin gerek bisküvide gerekse muhallebi gibi diğer ürünlerle karamelize şekerlerde maillard reaksiyonu oluştuğunu ve bunun sağlığı olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Köksal, "Maillard reksiyonu nedeniyle sütteki protenler kullanılmaz hale geliyor. Sütün yüksek ısıda şekerle pişirilmesi sağlığa zararlı. Bu karaciğerde toksik etki yapabilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!