Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Bebe bisküvilerine inceleme

    Hürriyet Haber
    06.04.2004 - 10:45 | Son Güncelleme: 06.04.2004 - 10:45

    Sağlık Bakanlığı bebe bisküvilerinin ''kanserojen madde içerme ihtimali'' nedeniyle incelenmesiyle ilgili olarak, ''Güvenilir firmaların ürettiği bebek bisküvilerinin kanser yaptığına ilişkin bir bulgu yok'' dedi.

    Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, yaptığı yazılı açıklamada, yanlış beslenmenin kanserlerin yüzde 35'inden sorumlu olduğunu vurgulayarak, bu nedenle muhtemel kanserojen içerebilecek maddelerin sürekli incelendiğini bildirdi.
     
    Bebek bisküvilerinin, yağ içeren malzemelerinden yüksek ısılarda fırınlama sonucunda ''akrinolamid''in ortaya çıkabileceğini ve bunun için analiz yapıldığını ifade eden Tuncer, bunun dışında özellikle güvenilir firmaların ürettiği bebek bisküvilerinin kanser yaptığına ilişkin bir bulgu olmadığını belirtti.

     

    ''ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE YASAKLANACAK''

       

    Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda analizlerin devam ettiğini anlatan Tuncer, ''Analizlerde sağlık açısından ciddi boyutta kanserojen çıkarsa bisküviler yasaklanacak veya pişirme sistemleri değiştirilecek. Daha az ısıda hidrolize edilerek, düşük ısılarda, kavrulmadan pişirilmesi sağlanacak, yağ oranı azaltılacak'' diye konuştu.

     

    Bilinçli beslenmek ve kanserden korunmak için sebze-meyve tüketilmesini, etlerin ateşte kızartılması yerine haşlama şeklinde pişirilmesini öneren Tuncer, kebap türlerinden de uzak durulmasını istedi.

       

    AKRİLAMİD NEDİR?

         

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yetişkin insanın kilo başına günde bir miligram akrilamid (acrylamid) almasının tehlikeli olmadığını açıkladı.

     

    1994 yılından beri beslenme uzmanlarınca kansere yol açan maddeler arasında sayılan akrilamid, plastik yapımında kullanılan yapı taşlarından. Bu yapı taşı, aşırı ısıda pişirilen, kızartılan, kavrulan besin maddelerinde görülüyor.

     

    Bu madde, hayvanlarda genetik yapıyı bozup, kansere ve sinir zedelenmesine neden oluyor.

     

    DSÖ'ye göre, önce İsveç'te, ardından Norveç, İsviçre, İngiltere ve Amerika'da yapılan araştırmalarda, akrilamid cips, patates kızartması, kurabiye, tahıl ve ekmek gibi bazı nişastalı besinlerde görüldü. Patates kızartması, cips, ekmek ve işlenen tahıllar gibi besinlerdeki akrilamid maddesi 120 derecenin üstünde pişirildiğinde ortaya çıkıyor.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı