Bazıları neden kilo veremez?

Diyet programlarına girenlerin hepsi aynı başarıyı gösteremiyor. Aynı diyeti aynı sürede yapmalarına rağmen bazıları haftada 1 kilo verirken, bazıları 1 gram bile kaybedemiyor.

Haberin Devamı

Bu durumun birçok nedeni var. En önemlisi, daha önceki yanlış diyet uygulamaları nedeniyle kas dokusunda meydana gelen kayıplar. Yani kas erimesi!
Bilinçsiz ve yanlış diyetler tekrar tekrar ve ısrarla uygulanırsa yağ kaybı yanında kas kaybına da yol açabiliyor. Diyet programları iyi planlanmaz, besinler doğru seçilmez, ayarlamalar kişiye özel olmazsa kas ve yağ kaybı bazen yarı yarıya bile olabiliyor.
Bu kişiler tekrar kilo aldıklarında kaybettikleri kaslı kısımların yerini de yağ dokusu işgal ediyor. Sonuçta yağ/kas oranı bozuluyor, daha düşük metabolizmada çalışan ve sürekli yağ depolayan bir beden ortaya çıkıyor.

ÇOK ÖNEMLİ BİR SORUN: KAS KAYBI

Bu durumun nedeni şu: Kas metabolik olarak çok daha aktif bir doku. Kas hücreleri yağ hücrelerine oranla neredeyse 70 kat daha fazla kalori yakıyor. Eğer kas dokunuz azalmışsa, bu sizin “kilo alması kolay, vermesi zor bir kişi” haline gelmenize yol açıyor. Arkadaşlarınızla aynı miktarda kalori tüketseniz, aynı şeyleri yeseniz, hatta onlardan daha ciddi diyetler uygulasanız bile sonuç değişmiyor.

Haberin Devamı

Kadınlar daha yatkın

ÖNEMLİ

Kas kaybı tuzağına en sık düşenler de kadınlar oluyor. Onlar, kas dokusu miktarı bakımından erkeklerden zaten daha şanssız durumdalar. Kadınlarda erkeklere oranla yağ dokusu daha fazla. Kas dokuları fazla olduğu için erkekler basit diyet uygulamalarında bile ciddi kilo kaybı sağlayabiliyor. Kadınlarda ise bunun tam tersi bir durum var: Kas dokuları zaten az, metabolik motorları zaten yeteri kadar güçlü değil. Bu nedenle kilo verebilmeleri için hem daha ciddi bir kalori kısıtlaması yapmaları gerekiyor hem de kas dokusunu aktive ederek daha çok kalori kaybetmeleri zorunlu hale geliyor.

DYT. NİLÜFER BAYRAM

Yaş da önemli bir faktör

UNUTMAYIN

Kas kaybına yol açan diğer bir problem de yaşlanma sürecinin kendisi. Yaşlanmak aynı zamanda kas dokusunun kaybı anlamına da geliyor. Genetik kodlanma gereği her insan yaşlandıkça belli oranda kas dokusu kaybına maruz kalıyor. Buna tıbbi terminolojide “sarkopeni” veya “kas kaybı” adı veriliyor. Yaşlandıkça daha kolay kilo almamızın ve daha zor kilo vermemizin nedeni de bu.

NE YAPMALI

BİR ÖNERİ

Haberin Devamı

Bu bilgilerden çıkarılacak sonuca gelince... Kilo almak demek fazladan yağ biriktirmek, kilo vermek ise yağ kaybetmek anlamına geliyor. Eğer uyguladığınız diyet programı yalnız yağlarınızı değil kaslarınızı eritiyorsa, geleceğiniz hiç de parlak değil. Bu sizin kısa bir süre sonra “kronik diyetçi”lerden biri haline geleceğinize ve giderek daha fazla şişmanlayacağınıza işaret ediyor. Özetle kas kaybetmeden zayıflamak çok ama çok önemli bir nokta...

Yazarın Tüm Yazıları